Kuvia

person Heikki Pesola calendar_today 07.5.2023

Ilkka Metsälän Kevätyön viestistä ottamia maastokuvia löytyy tästä linkistä.


Tampereen Pyrintö Kevätyön viestin voittoihin

person Heikki Pesola calendar_today 06.5.2023

Lähes kuukautta normaalia myöhemmin järjestetty Kevätyön viesti ei kalenterista huolimatta lämpötilan osalta juuri poikennut huhtikuun versioista. Mikä tarkeintä: maasto oli kuitenkin lumenton eikä taivaalta tullut minkään olomuodon nestettä kilpailijoita kiusaamaan. Olosuhteet olivat suunnistukseen erinomaiset sekä valoisalla että pimeällä. Parin vuoden takaisen SM-keskimatkan karsinnasta tuttu Merimaskun maasto osoitti vaativuutensa ja kilpailun kärjen kulkuun vaikuttavilta virheiltä ei vältytty käytännössä millään osuudella. Kuten ratamestari Juho Rajaniemi kenttäkuulutuksen haastattelussa totesi: maasto on nopeaa, mutta takki auki ei sovi metsään lähteä. Siitä kun lyödään vielä valot pois niin vielä vähemmän.

Puoli kahdeksan maissa matkaan lähtenyt naisten viesti oli lopulta Tampereen Pyrinnön juhlaa. Avausosuudella Espoon Suunnan Hanne Hilo, Pyrinnön Lotta Karhola, Rasti-Jussien Jenny Patana ja Paimion Tuulia Viberg olivat avausosuudella hyvässä lyönnissä ja tekivät aika selvääkin etumatkaa takana tuleviin. Lopulta vaihtoon järjestyksessä Espoon Suunta, Rasti-Jussit ja Pyrintö 18 sekunnin sisällä. Paimion neljäntenä jo yli minuutin kärkeä perässä. Loppuosuuksien kannalta mielenkiinnolla seurattiin myös kuinka paljon esimerkiki Rastikarhut (+3.18), Kalevan Rasti (+3.23) ja Piffen (+3.37) sekä Suunta Jyväskylä (+3.56) jäävät kärjestä.

Kakkososuudella Paimion Milja Väätäjä oli joukkueensa syömähammas ja ajoi kärjessä edenneen Pyrinnön Anni Haanpään kiinni. Vaihtoon tultiin kuitenkin tasatahtia, mutta ero seuraavaan joukkueeseen (Lynx) oli kasvanut jo selvästi yli kolmen mínuutin. Jahtihommiin joutuisivat myös ankkuriosuudella KR:n Ida Haapala, Piffenin Amy Nymalm ja Suunta Jyväskylän Veera Klementtinen.

Ankkuriosuudella Pyrinnön Saila Kinni irtosi melko pian jo Paimion Ina Westerlundista jota takaa-ajaat Amy Nymalmin ja Ida Haapalan johdolla jahtasivat. Kinni eteni varmasti ja Tampereen Pyrinnölle Kevätyön viestin voitto reilu puolentoista minuutin erolla Kalevan Rastiin. Kolmossija Pargas IF:lle. Naisten viesti oli lopulta varsin hyvävauhtinen sillä sekä avausosuudella että ankkuriosuudella paineltiin kovimmillaan 34-alkuisia aikoja ja kakkososuudellakin 35 minuutin pintaan.

Naisten viestissä voimasuhteet muuttuivat hieman Viestiliigan avauskilpailusta, sillä IGTISA ei ollut nyt mukana lainkaan ja toiseksi silloin tulleelta MS Parmalta puuttuivat nyt sekä Maija Sianoja että Enni Jalava. Joitain Norjan maailman cupissa kilpailleita naisia kuten Venla Harju, Miia Niittynen ja Marika Teini oli myös poissa, mutta toisaalta näiden joukkueiden etuna on rintaman leveys ja erilaisilla kokoonpanoilla on voitu kärkitaisteluun tulla.

Puoli kymmenen aikaan oli aika laittaa liikkeelle miesten Kevätyön viesti. 95 joukkuetta mukana. Aivan ei Finnspringin lukemiin päästy, mutta joka tapauksessa selkeästi suuremmalla volyymillä miesten Kevätyötä edettiin kuin vuosi sitten. Avausosuudella tilanne eteni pitkään melko tasaisena, mutta etenkin viimeisen 10 minuutin erinomaisen vauhdin myötä TuMe:n Jussi Suna tuli vaihtoon kärjessä ja mikä merkittävintä: 1.19 erolla seuraavaan. Eli hyvin saman tyyppinen alku kuin Finnspring- viestissä jossa Florian Howald pääsi irti ja repäisi toista minuuttia kaulaa.

Avausosuuden jälkeen TuMe:n osakekurssi oli jyrkässä nousussa, kun tiedettiin viestiä jatkavan Finnspringin kakkososuudella omaa luokkaansa olleet Samu Heiska ja Ruslan Glebov. Heiska etenikin toista osuutta pitkään yksin kärjessä. Osuuden puolen välin paikkeella tilanne kuitenkin muuttui, kun Pyrinnön ykkönen ja kakkonen olivat ajaneet Heiskan kiinni ja samalla myös siten, että 10. sijaan oli kärjestä eroa vain 48 sekunttia. Aleksi Sorsa oli osuusaikojenkin puolesta kakkososuuden kingi ja toi Pyrintö 1:n kärjessä vaihtoon, TuMe ja TP 2 aivan tuntumassa! Ankkuriosuudelle olivat siis lähdössä voittotaisteluun Elias Kuukka, Ruslan Glebov ja Mikko Eerola. Etukäteen ajateltuna kaksi ensin mainittua olivat ehkä ennakkoon vahvimpia, mutta kun muistetaan Mikko Eeroltalta mm. nämä Jukolan viestin erinomaiset aamuyön osuudet, kaikki oli avoinna. Hyvästä paikasta jahtihommiin oli pääsemässä myös Nouskin Eetu Savolainen (+1.17).

Ankkuriosuudella Elias Kuukan tossu tuntui olevan jatkuvasti ahnaalla syönnillä ja ensimmäiseen väliaikaan kellotettiin jo 44 sekunnin kaula seuraaviin. Tilanteet kuitenkin päivittyivät hajonnoista ja pienistä virheistä johtuen siten, että 3,3km kohdalla kärjessä etenivät yhtä matkaa Ikaalisten Nouseva Voima sekä molemmat Pyrinnön joukkueet. Glebovilla ei ollut Finnspringin tasoinen huippupäivä ja TuMe:n voittohaaveet tuntuivat valuvan hiekkaan jo osuuden alkupuolella kärjen mennessä erittäin kovaa kyytiä. Viiden kilometrin väliaikapisteellä Elias Kuukka oli jo 50 sekunttia kärkeä perässä, mutta Merimaskun kuntorata-alueelle 6,7km väliaikaan kärkikolmikko Nouski, TP 1 ja TP 2 saapuivat yhtä matkaa. Viimeiseltä metsärastilta kärkikolmikko teki jokainen erilaisen reitinvalinnan kohti varoitusrastia. Nouskin Savolainen pudotti rastilta jyrkästi pohjoiseen kuntoportaiden vierustaa, kun taas Kuukan reitti jatkui suoraviivaisempana rinnettä pitkin kohti kuntorataa. Eerolan valinta oli näiden välistä. Lopulta Kuukka oli vahvin ja Tamperen Pyrinnön ykkösjoukkue voittoon, Ikaalisten Nouseva Voima toiseksi ja Pyrinnön kakkosjoukkue illan kolmas!

Turun Metsänkävijät eteni ankkuriosuutta pääosin yksin ja tuli maaliin neljäntenä tilanteessa, jossa ero oli selkeä eteen ja taakse. OK 77 oli illan valopilkkuja viidennellä sijallaan. Taustalla vahvasti ankkuriosuutta tuoneet Norjan kävijät Akseli Ruohola ja Touko Seppä toivat joukkueensa sijoille 6. (MS Parma) ja 7. (Turun Suunnistajat). Helsingin Suunnistajat, Lynx ja HS 2 vielä kympin sakkiin.

Viestiliigan lisäksi Kevätyössä kilpailtiin kolmiosuuksinen nuorten HD16-viesti, jonka voittoon juoksi Angelniemen Ankkuri. Toiseksi Jämsän Retki Veikot ja kolmanneksi Lappeen Riento.

Olipahan suunnistusviihdettä! Tunnelmiin voi palata vielä katsomalla Suunnistusliiton Youtube-kanavalta lähetyksen, joka IS TV:llä näytettiin jo perjantai-iltana Timo Saarisen ja Janne Salmen tahdittaman. Kevätyön viesti on kilpailtu ja monessa leirissä varmasti vuorossa on Tiomila-joukkueiden lopullinen kokoaminen. Parin viikon päästä siis Skellefteåssa Tiomilan parisssa. Viestiliiga jatkuu 28.5. Lakeuden viestillä. Kiitoksia kaikille Kevätyön viestissä mukana olijoille!

päivitetty 06.5.2023 klo 21:19

Maastokuvia 27.4.

person Heikki Pesola calendar_today 27.4.2023

Kevätyön viesti tänä vuonna Tiomila-kenraali

person Heikki Pesola calendar_today 30.3.2023

Vuoden 2023 Kevätyön viesti kilpaillaan Naantalin Merimaskussa perjantaina 5.5.2023. Kevätyön viesti on tänäkin vuonna Viestiliigan osakilpailu ja Viestiliigan lähetykset ovat palaneet täksi vuodeksi takaisin IS-TV:n alustalle josta lähetykset ovat nähtävissä ilmaiseksi suorina lähetyksinä.

Vuoden 2023 Kevätyön viesti kilpaillaan Naantalin Merimaskussa maastossa, joka oli osittain myös vuoden 2021 SM-keskimatkan karsintakilpailun maastona. Karttarekisteristä on nähtävissä kilpailun harjoituskieltoalue, joka alkaa aika lailla Merimaskun kuntoradan pohjoisreunamalta jatkuen suorakaiteen muotoisena etelään päin.

2021 SM-keskimatkan osallistujat muistavat varmasti Merimaskun erinomaiset maastot ja myöskin sen, että SM-keskimatkan halkonut Iskolantie merkitsee myös maastotyypin muutosta. Länsipuolella kilpailtu SM-keskimatkan finaalin maasto on jyrkkäpiirteisempää, jopa ”ruokolahtimaista” kun taas Iskolantien itäpuolisessa, nyt käytössä olevassa maastossa nousut ovat vähemmän teräviä. Kilpailumaasto tulee kuitenkin taatusti etenkin illan pimetessä tarjoamaan haasteita joista varmasti kuullaan tarkemmin kevään mittaan ratamestarien toimesta!

Kevätyön viestin kilpailukartta on 2021 SM-keskimatkan tapaan Eero-Antti Lonkan käsialaa. Myös ratamestareina vaikuttavat aiemmista TuS:n kilpailuista tutut hahmot Juho Rajaniemi ja Annastiina Junnila. Rajaniemi on toiminut jo useamman kerran Kevätyön viestin ratamestarina sekä oli lisäksi myös 2021 SM-keskimatkan karsintojen ratamestari, kun taas Junnila toimi toisena ratamestarina viime syksyn Nuorisoviestissä.

Perinteisesti Kevätyön viesti eli tuttavallisemmin KYV on järjestetty aivan huhtikuun alussa, nyt noin kuukautta myöhemmin. Aiemmin ajankohdasta johtuen ei ole ollut yksi eikä kaksi kertaa, kun talviset olosuhteet ovat vielä piinanneet kilpailumaastoa. Varmasti legendaarisin tässä suhteessa on vuoden 2011 Valpperin Kevätyön viesti, mutta jossain määrin talvisissa olosuhteissa viime vuoden Kevätyökin käytiin.

Tänä vuonna ajankohta 5.5. taannee sen, että pahimmat takatalvet lienee jo takanapäin. Kevätillan kelejä ei rannikolla kannata etukäteen alkaa liiemmin veikkailemaan, mutta sen sijaan kilpailun valoisuuden suhteen askelmerkit ovat jo tiedossa: perjantaina 5.5. aurinko laskee klo 21.40. Naisten kolmiosuuksisen viestin alustava aloitusaika on klo 19.45 ja miesten kolmiosuuksinen viesti klo 21.30.

Kevätyön viestissä on naisten ja miesten viestien lisäksi myös kolmiosuuksinen HD16-viesti sekä lisäksi yhteislähdössä tapahtuva kuntosarja, johon voi osallistua kolmen hengen joukkueella tai henkilökohtaisena.

Tänä vuonna Kevätyön viesti on selkeä kotimaan viestikauden kenraali Tiomilaa varten. Kevätyöstä on kaksi viikkoa aikaa 20.-21.5. Skellefteåssa kilpailtavaan Tiomilaan. Ajankohdasta johtuen Kevätyöhön pyritään saamaan mahdollisimman laajasti kynnelle kykeneviä joukkueita. Tiomilassa etenkin miesten viesti on kymmenestä osuudesta ja lukuisista pitkistä ja yöosuuksista johtuen monelle seuralle haastava rasti. Kevätyön kolmiosuuksisen viestin pyritään siksi houkuttelemaan paikalle myös niitä seuroja jotka eivät Tiomilaan ole lähdössä. Tiomilaan lähteviltä seuroilta odotetaan puolestaan paikalle useampia joukkueita, onhan Kevätyö mainio paikka tehdä viimeiset katsaukset ja lukita joukkueet Västerbottenin koneeseen. Kuntosarja joko yksin tai kolmihenkisenä joukkueena on puolestaan varsin hyvä harjoitus 1,5 kuukautta myöhemmin kilpailtavaan Jukolan/Venlojen viestiin.

Viime vuonna Kevätyön viestin naisten viestissä matkaan lähti 33 ja miesten viestissä 63 joukkuetta, kun myöhemmin keväällä Viestiliigan osakilpailussa päästiin jo 55 ja 83 joukkueeseen. Tavoitteena on, että tämän vuoden Kevätyössä joukkueiden määrä olisi selkeästi viime vuotta suurempi ja lähempänä viime vuosien Viestiliigojen kärkitasoa. Kasvua toivotaan lisäksi etenkin nuorten viestin sekä kuntosarjan osallistujamääristä.

Kevätyön viestin ilmoittautuminen on auki Irmassa ja kilpailukutsu löytyy sekä kisasivuilta että Irmasta. KYV:n tiedottaminen on nyt auki ja tulee jatkumaan tiiviinä aina kilpailuviikonloppuun saakka. Tervetuloa 5.5. Kevätyön viestiin!

Heikki Pesola, Kevätyön viestin tiedottaja


Yhteistyössä