Turun Suunnistajat

Kevätillan naiset 2018

Naisten viestissä ratamestarin harmitukseksi K-viitoituksen ja lopun tie-/pururatapätkän osuus kasvoi lopulta turhan suureksi, kun osuuspituuksia jouduttiin lyhentämään yhteislähtön vaihtuessa normaaliksi viestiksi. Kilpailumuodon muutoksessa ei toki ollut mitään negatiivista, mutta ratasuunnittelu oli jo siinä vaiheessa niin pitkällä, että täydellistä täyskäännöstä ei enää haluttu lähteä viitoituksen ja ratojen osalta tekemään. Ratkaisut kuitenkin tapahtuivat pääasiassa suunnistamalla ja varsinkin viimeinen hämärässä juostu osuus, jossa naisetkin joutuivat (saivat?) asetella lamppua päähänsä, oli varmasti yleisön ja juoksijoiden kannalta mielenkiintoinen.

1-osuus

Nastoille kyytiä

K-viitoitus tosiaan oli mitä oli ja varsinkin naisten osalta oli oletettavaa, että ensimmäiselläkään rastilla ei juuri tönimistä saada aikaiseksi, koska letka ehtisi venyä alkukiihdytyksessä jo niin pitkäksi. Tosin lähes koko letka kävi varmuuden vuoksi tarkastamassa myös toisen hajontarastin, mutta eipä hajonnalla juuri muuta tarkoitusta ollut kuin saada letkaa hieman venymään ja hieman herätellä viestiajatusta.

Kuitenkin jo kakkosvälillä Paimion Rastin uusi vahvistus Aleksandra Hornik onnistui suoralla reitillä ja muita paremmin onnistuneella kenkävalinnalla tiputtamaan koko letkan kyydistä, vaikka ensimmäistä varsinaista mahdollisuutta olin ajatellut tarjota vasta 6. rastin hajonnalla. Tätä ennen yli kilometrin mittaisella putkipätkällä letka käytti kiitettävästi juuri niitä reitinvalintoja, joita suunnistajille olin ajatellut tarjoilla.

Letka hajalle

Kolmen osuuden hajontarasteilla tapahtui kuten oletettua ja letka hajosi usempaan osaan väärällä hajonnalla käynnin seurauksena. Naisten viestissä tapahtui käytännössä sama kuin miesten viestissä eli letkan kärjessä edenneillä oli itäisin hajontarasti, jonne koko muu letka kiltisti seurasi ja poikkesi vasta tämän jälkeen noukkimaan omansa. Kärjessä Paimion Hornik sen sijaan hoiteli oman hajontansa kiitettävästi ja oli itse asiassa koko osuuden nopein rastiväleillä 5-7.

Kahdeksatta rastia pidin etukäteen varsinkin viestitilanteessa haastavana rasteja edeltävän tiheikön vuoksi ja tässä sai olla tarkkana että oma hajonta löytyi suoraan – eikä se esimerkiksi Anttolan Urheilijoiden Sari Nurmelan osalta onnistunutkaan.

Putkea ja tossua toisen eteen

Loput osuudesta olikin taas käytännössä juoksuvoimaa kysyvää putkea, mutta toki 12. rastilla valot oli syytä pitää päällä, jotta osasi ylivauhdissa hoitaa oman rastinsa kunnialla. Pieniä mielenkiintoisia kiemuroita tässäkin saatiin kuitenkin aikaiseksi.

Kärjen osalta vaihtoon tultiin Paimion Rastin heilutellessa tahtipuikkoa erojen kärjen takana säilyessä mukavan maltillisina seuraavien osuuksien mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

2-osuus

Toisella osuudella ei hajontoja ollutkaan tarjolla ennen radan puoltaväliä, vaan suunnistajat juoksutettiin kokonaan uusille ensimmäisestä osuudesta poikkeaville urille. Alkumatkasta ei kovin paljon muutoksia kärkikymmenikössä nähty, mutta Paimion Rastin Saara Norrgrannin hapuileva ote antoi Tampereen Pyrinnön Lotta Karholalle mahdollisuuden napata kärki kiinni. 

3-4 -välille oli tarjolla mielestäni kolme vaihtoehtoa: suora, polkukierto oikealta ja polkukierto vasemmalta, joista vasenta polkukiertoa pidin ennakkoon hitaimpana vaihtoehtona polun mutkittelevuudesta ja pienistä mäennyppylöistä johtuen. Kärjessä toteutettiin pääasiassa suoraa valintaa, mutta takana joku rohkea kokeili polkukiertoa alakautta, jossa kartan uskalsi hetkeksi survoa takataskuun ja antaa nastarin laulaa. Mm. AngA:n, Rastikarhujen ja Pohjantähden mutkittelevaa suoritusta en missään nimessä pidä optimaalisena ja kyllä tämän väliajoistakin huomaa. Polkuvalinta alhaalta sen sijaan oli lähes yhtä nopea suoraan valintaan verrattuna.

Pientä hapuilua yhdeltä jos toiselta nähtiinkin sitten hajontarasteilla, jossa mm. AngA:n Kaisa Lylynperä päätti pudottautua pois letkan kyydistä. Pientä ratkaisunmakua alkoi olla ilmassa seuraavalla hajonnalla, jossa Tampereen Pyrinnön Karhola osui tiheikössä lymynneeseen miinaan ja sitä kierrellessään hukkasi noin minuutin verran aikaa, jonka seurauksena oltiin taas samassa tilanteessa kuin osuudelle lähdettäessä. 

Myös Kooveen Niittyselle iski 7. rastilla akuutti vaihteisto-ongelma ja 2,5 minuutin aikana matkaa ei taitettu juuri lainkaan.

Loppumatkasta Pyrinnön Karholan tehtävänä oli juosta vain edessä menevää selkää kiinni. Ankkuriosuudelle päästiin mukavan kutkuttavasta tilanteesta kärkijoukkueiden eron ollessa noin 20 sekuntia ja pari minuuttia kärjen perässä matkaan syöksyi Pohjantähden maajoukkuenainen Marika Teini.

3-osuus

Tässä vaiheessa kevätilta oli ehtinyt hämärtyä jo siihen pisteeseen, että lamppua tultaisiin metsässä varmasti tarvitsemaan myös kärjen osalta. Tästä johtuen ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin naiset lähtivät taivaltamaan viestiosuuttaan lamppu otsalla.

Jo K-viitoituksella pelin henki kävi selväksi Pohjantähden Teinin lähtiessä kuromaan eroa umpeen. Tampereen Pyrinnön peli oli nopeasti pelattu, kun rastit eivät osuneet juoksulinjalla vastaan ja näin pelistä oli tullut kahden kauppa.

Kolmannelle osuudelle oli taas tarjolla hieman erilaisia rastivälejä reitinvalintamahdollisuuksin, joista rohkeimmat korjasivat potin suoralla valinnalla, jonka seurauksena etumatka kärjessä lyhentyi entisestään.

Hajontarastit sujuivat kärjen osalta mallikkaasti, mutta ratkaisun makua alkoi olla heti väliaikarastin jälkeen, kun Marika Teinin kompassi osoitti hieman väärään suuntaan ja 8. rastille tehdyn koukun ansiosta ero Paimion Rastiin säilyi edelleen yli minuutissa.

Yhdeksännellä rastilla tapahtui kuitenkin jotain kummallista Paimion Rastin GPS-pallukan pysähtyessä rastiympyrän keskelle jopa puoleksi minuutiksi. Rastilla oli kuitenkin ensiarvoisen tärkeää varmistaa rastipiste, joka ei suinkaan ollut jyrkänne vaan kukkulan kaakkoisjuuri. Sinällään tahaton källi, mutta eihän rasteja koskaan sijoiteta jyrkänteen alle tulosuunnasta havaittavaksi.

Ratkaisu siis jäi loppukirin varaan, jossa Paimion Rastin Emma Silvennoinen ei vielä tällä kertaa maajoukkuenaiselle pärjännyt, mutta Pohjantähden kannalta kilpailun valitettavan lopputuloksen tiedämme.#kyv2018 9.4.2018
Yhteistyössä
Str8 Compass VeikkausTV Naantalin Kylpylä Wolkswagen Center Turku Suunnistuksen Viestiliiga