Turun Suunnistajat

Kevätyön Viesti 2018 ratamestarin silmin

Huolimatta NettiTV-lähetykseen iskeneestä karmasta tarjosi viesti mielestäni niin kotisohville, kilpailukeskuksessa viestiä seuranneille kuin itse kilpailijoillekin paljon mielenkiintoisia tilanteita, joita tässä peilaan ratasuunnittelua vasten. Viestissä tapahtui paljon asioita ja ratkaisuja, joita pitkin talvea olin ennalta kaavaillut ja kisaa seuratessa toivonut tapahtuvaksi. Tapahtui myös sellaisia suunnistuksellisia valintoja, jotka itselle eivät missään vaiheessa juolahtaneet mieleenkään, mutta juuri tämä aspekti – ennalta-arvaamattomuus – tekee lajista ja varsinkin viesteistä niin mielenkiintoisia.

1-osuus

Paukusta 1. väliaikaan

Kilpailukeskuksen sijainti melkeinpä pakotti pitkään K-viitoitukseen, jotta suunnistajat saatiin turvallisesti yhdessä letkassa teitä pitkin metsään. Väliaikarastille mennessä oli tarkoitus vain venyttää letkaa hieman eikä tarjota ratkaisuja heti alkupään väleille, joka olisi saattanut hajottaa porukan aivan liian aikaisessa vaiheessa.

Pitkä väli ja ristiinjuoksu

Pitkää 3-väliä suunnittelin pitkään ja hartaasti, ja tarkoituksena oli tarjota useita kohtalaisen tasavertaisia vaihtoehtoja. Pitkälle venynyt talvi nosti pienen hien pintaan, koska jos maastossa olisi ollut vielä kilpailupäivänä liiaksi lunta niin todennäköisesti 90% suunnistajista olisi valinnut välille tiekierron oikealta. Ensimmäisellä osuudella valtaosa GPS-seurannassa mukanaolleista näin tekikin lukuunottamatta Pyrinnän ykkös- ja kakkosjoukkueita, Helsingin Suunnistajien 2-joukkuetta, Kooveen 2-joukkuetta ja Lynxiä. Sekä suoraa että kiertävää valintaa olisi ollut mahdollista toteuttaa useilla variaatioilla, mutta aloitusosuudella kukaan ei halunnut letkasta poiketa muille vaihtoehdoille. Letkat kohtasivatkin hienosti juuri rastimäelle saavuttaessa.

Pitkää 3-väliä suunnittelin pitkään ja hartaasti, ja tarkoituksena oli tarjota useita kohtalaisen tasavertaisia vaihtoehtoja.Hajontarastit olivat tarkoituksella kohtalaisen helppoja eikä GPS-seurannan mukaan juuri virheitä nähty. Ensimmäinen varsinainen pummin paikka tulikin seuraavalle välille, jossa letkat juoksutettiin ristiin haastaville rinnerasteille. Pienoisena yllätyksenä ja pettymyksenäkin kärjessä ei GPS-seurannan mukaan ajettu tähän miinaan. Ainoastaan Koovee 2:sen Miika Suominen pelasi itsensä tässä vaiheessa letkasta ulos.

Ainoastaan Koovee 2:sen Miika Suominen pelasi itsensä tässä vaiheessa letkasta ulos.Seuraavalle välille kärjestä tipahtaneet Rajamäen Rykmentti ja Kangasala yrittivät tavoittaa letkaa valitsemmalla alhaalta tievalinnan, mutta ei sinne olisi kannattanut lähteä.

Putkea ja letkaa kasaan

Seuraavaksi kerättiinkin taas porukkaa vähän kasaan ennen osuuden ratkaisuhetkeä tarjoamalla noin kilometrin mittainen putkiosuus, jossa jälkimmäisellä rastivälillä reitinvalintaa oli tarjolla. Kärkiletkasta ei uskallettu tässä poiketa mielestäni parhaalle peltoa ja polkuja hyödyntävälle valinnalle vaan härkäpäisesti puskettiin porukalla tiheikön läpi. Taaempana Helsingin Suunnistajat, KSK, Koovee 2 ja Rykmentti hyödynsivät peltoa, mutta toteutuksen sujumattomuudesta johtuen kärkiletkaa ei saavutettu.

Ratkaiseva hajonta?

Väliaikarastin jälkeen tapahtui yksi viestin kannalta ratkaisevimmista asioista, mutta eri tavoin kuin ratamestarina tätä olin pohtinut. Koko letka lähti järjettömällä tavalla työntämään vasemman kautta pystyvihreän läpi. E-hajonnalle aukkoja pitkin kiertävä valinta toki oli nopein ja ko. hajonta muutoinkin kahta muuta hajontaa hieman nopeampi. Muut joukkueet tekivät kuitenkin virheen tässä seuratessaan kärjessä siksakkia kirmannutta Tranchandia, jolla tuntui suunta olevan muutoinkin moneen otteeseen hakusessa.

Koko letka lähti järjettömällä tavalla työntämään vasemman kautta pystyvihreän läpi.Ilman ylimääräistä kaarrosta F- ja G-hajontojen joukkueet olisivat saattaneet pysyä kärkiletkassa mukana, mutta nyt ainoastaan Pyrinnön kakkosen Aleksi Sorsa ja Hiidenkiertäjien Mikko Patana kykenivät siihen.Ilman ylimääräistä kaarrosta F- ja G-hajontojen joukkueet olisivat saattaneet pysyä kärkiletkassa mukana, mutta nyt ainoastaan Pyrinnön kakkosen Aleksi Sorsa ja Hiidenkiertäjien Mikko Patana kykenivät siihen.

Keskimmäisen hajonnan joukkueiden kohtaloksi koitui samaistusvirhe jyrkänteiden välistä noustessa ja joukkueiden peli kärkikahinoiden osalta oli tämän myötä pelattu.

Keskimmäisen hajonnan joukkueiden kohtaloksi koitui samaistusvirhe jyrkänteiden välistä noustessa ja joukkueiden peli kärkikahinoiden osalta oli tämän myötä pelattu.

Seuraavaa osuutta odotellessa

Loppuosuus oli lähinnä kosmetiikkaa ja kovaa juoksuvauhtia kysyvä osuus parilla helpommalla hajontarastilla, mutta saatiin näissäkin pieniä muutoksia aikaiseksi.

Osuuden kenties yllättävin reitinvalinta nähtiin pari minuuttia kärjen takana saavuttaessa takaisin asutusalueelle. Vaikuttikohan ”tiekierto” tässä liian pitkältä vai mikä oli, mutta HS:n vetämässä letkassa mentiin mieluummin vihreän ryteikön läpi ja voitettiin juoksumatkassa ehkä 10 metriä.

Olihan siinä tiellä toki puomi, jossa saattoi kissan kokoisin kirjaimin olla kirjoitettuna seksuaalista suuntautumista tarkoittava termi, mutta koska kartassa tätä reittiä ei ollut kielletty niin kyllä se ihan sallittu oli...

Olihan siinä tiellä toki puomi, jossa saattoi kissan kokoisin kirjaimin olla kirjoitettuna seksuaalista suuntautumista tarkoittava termi, mutta koska kartassa tätä reittiä ei ollut kielletty niin kyllä se ihan sallittu oli...

Viimeisellä hajontarastilla Hiidenkiertäjien Mikko Patana pudotti joukkueensa ulos kisasta leimaamalla letkan mukana väärällä rastilla.

Viimeisellä hajontarastilla Hiidenkiertäjien Mikko Patana pudotti joukkueensa ulos kisasta leimaamalla letkan mukana väärällä rastilla.2-osuus

Uusia valintoja pitkällä välillä

Kenties pitkää väliä oli GPS-seurannasta spekuloitu silmä kovana, sillä 2-osuudella koko kärkiletka päätyi suoraan valintaan hieman erilaisin variaatioin. Tosin olen melko varma siitä, että Kuukan veljesten loppuvälin valinta johtui enemmänkin samaistusvirheestä kuin tarkoituksenmukaisuudesta.

Kenties pitkää väliä oli GPS-seurannasta spekuloitu silmä kovana, sillä 2-osuudella koko kärkiletka päätyi suoraan valintaan hieman erilaisin variaatioin.Hajonnat sujuivat jälleen kerran pääasiassa mallikkaasti, mutta pientä GPS-viihdettä sentään tarjoiltiin mm. Paimion Huhtisen ja Ikaalisten Parkkisen toimesta.

Hajonnat sujuivat jälleen kerran pääasiassa mallikkaasti, mutta pientä GPS-viihdettä sentään tarjoiltiin mm. Paimion Huhtisen ja Ikaalisten Parkkisen toimesta.Hajonnat purevat

Kolmen osuuden hajonnalle saavuttiin seitsemän joukkueen letkassa ja tällä kertaa oletetusta suunnasta. Ikaalisten Karppisen täydellistä musertumista lukuunottamatta suuria virheitä kärjessä ei nähty, mutta kuitenkin pieniä ylimääräisiä kaarroksia, jotka hajottivat letkan mukavasti Paimion Rastin ja Pyrinnön ykkösjoukkueiden päästessä irti muista. Viimeisillä hajonnoilla nähtiin vielä pieniä ketunlenkkejä väärän hajonnan kautta ja erot kärjessä pääsivät vaihtoon mennessä venymään seitsemän kärkijoukkueen osalta jo runsaaseen kahteen minuuttiin.

 Viimeisillä hajonnoilla nähtiin vielä pieniä ketunlenkkejä väärän hajonnan kautta ja erot kärjessä pääsivät vaihtoon mennessä venymään seitsemän kärkijoukkueen osalta jo runsaaseen kahteen minuuttiin.3-osuus

Ankkuriosuudelle lähdettiin Paimion Rastin ja Pyrinnön 1-joukkueen reilulla minuutin karkumatkalla Pyrinnön 2-joukkueeseen, jonka perään yhtenä ryppäänä säntäsivät AngA, TuMe, Trian ja MS Parma, joista Trianin Muukkosen kohtaloksi koitui jo ensimmäinen ”helppo” hajonta. Pitkäksi väliksi tarjottiinkin hieman erilaista haastetta kuin ensimmäisillä osuuksilla ja mikäli suunnitelma oli jo valmiiksi luotuna niin asiaa joutui kartta kädessä pohtimaan uudemman kerran. Kärkikolmikko valitsi kiertävän vaihtoehdon, joka rastiväliaikojen perusteella oli lopulta tälle välille nopein ja viimeistään tässä vaiheessa takaa-ajava ryhmä sai heittää hyvästit mitalisijoille.

Kärkikolmikko valitsi kiertävän vaihtoehdon, joka rastiväliaikojen perusteella oli lopulta tälle välille nopein ja viimeistään tässä vaiheessa takaa-ajava ryhmä sai heittää hyvästit mitalisijoille.Kolmannen osuuden pitkällä putkipätkällä eivät sijoitukset juurikaan muuttuneet eikä isoja virheitäkään nähty. Kärjessä Pyrinnön 2-joukkueen Johan Runesson kuitenkin saavutti metri metriltä ja sekunti sekunnilta kärkikaksikkoa. 9. rastille Paimion Portinille iski epävarmuus ja Pyrinnön 2-joukkueen Runessonin iskiessä takaa kiinni alkoi karkuun päässeen Pyrinnön 1-joukkueen Aleksi Niemen armoton takaa-ajo ja väliaikarastille tultaessa 20 sekunnin karkumatka oli jo ajettu kiinni.

9. rastille Paimion Portinille iski epävarmuus ja Pyrinnön 2-joukkueen Runessonin iskiessä takaa kiinni alkoi karkuun päässeen Pyrinnön 1-joukkueen Aleksi Niemen armoton takaa-ajo ja väliaikarastille tultaessa 20 sekunnin karkumatka oli jo ajettu kiinni.Pientä ratkaisunpaikkaa oli ankkuriosuudelle kaavailtu seuraavalle 11-välille, joka vei aiemmin viestissä käyttämättömään erittäin pienipiirteiseen mäkeen. Ennakkospekuloinneissa polkukierto arvioitiin houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi, mutta suoraa valintaa oikein ja sujuvasti toteutettuna nopeimmaksi, koska tällöin välttyi sekä ylimääräisiltä metreiltä, loppuvälin tiheiköltä, että lopun jyrkänteiden kiertelyltä. Suoraa valintaa ei kuitenkaan kärkijoukkueiden osalta valitettavasti nähty.

Suoraa valintaa ei kuitenkaan kärkijoukkueiden osalta valitettavasti nähty.Yllättäen helppo 12-väli olisi saattanut nousta ratkaisevaan rooliin, koska kärki ei hermostuksissaan ja ylivauhdiltaan osannut kulkea väliä suoraviivaisesti vaan kiemurteli rappiotilan pihamailla Kadettin-raatoja ihmetellen jopa satakunta ylimääräistä metriä. Kenelläkään ei kuitenkaan kantti riittänyt lähteä oikomaan mutkia matkalta. Lopullinen ratkaisu näytti jäävän loppukirin varaan, mutta Paimion Fredrik Portinin pokka petti 13-14 välillä ja polkukierron 40 ylimääräistä metriä olivat lopulta liikaa. Lopun tie- ja pururatapätkällä Pyrinnön ykkösjoukkueen Aleksi Niemen tossu oli parhaiten syönnillään ja kun vielä osumatarkkuus 16. rastille oli kohdallaan niin Pyrintö pääsi juhlistamaan kaksoisvoittoa joukkueiden numeroiden mukaisessa järjestyksessä.

Lopullinen ratkaisu näytti jäävän loppukirin varaan, mutta Paimion Fredrik Portinin pokka petti 13-14 välillä ja polkukierron 40 ylimääräistä metriä olivat lopulta liikaa.


Ratamestari Juho Rajaniemi lajin parissa


#kyv2018 8.4.2018
Yhteistyössä
Str8 Compass VeikkausTV Naantalin Kylpylä Wolkswagen Center Turku Suunnistuksen Viestiliiga