Uusi vuosikymmen käyntiin Ahvenanmaan leirillä

8.1.2020 Heikki Pesola

Turun Suunnistajien edustuksesta uuden vuosikymmen leirikauden käynnisti vajaa parinkymmenen hengen ryhmä Ahvenanmaalla. Samaan aikaan leireilemässä oli reilu kymmenen hengen ryhmä Pargas If:n suunnistajia. Ahvenanmaalla on leireilty aiemminkin, viimeksi 2018 keväällä myös TuSsilaisia osallistui Pyrinnön koordinoimaan suunnistuspääsiäiseen, jossa harjoituksen lomaan oli saatu myös virallisia kilpailuja. Suunnistusleirien järjestäminen keskitalvella sisältää aina riskejä keliolosuhteissa. Kahden viime talven Nauvon leirit sekä kahden vuoden takainen Ahvenanmaan leiri ovat kaikki enemmän tai vähemmän tarjonneet haasteita lumen kanssa. Viime vuonna tähän aikaan leirin pitäminen Ahvenanmaalla olisi ollut vaikeaa tai mahdotonta, sillä 2019 tammikuun alussa itsehallintoaluetta moukaroinut Aapeli-myrsky kaatoi maakunnassa puita arviolta yhden vuoden normaalin hakkuumäärän verran. Vuoden takaisen myrskyn jälkiä oli nähtävissä edelleen runsaasti maastossa.

Leirin aikataulutuksessa oli hyödynnetty loppiaisen tuoma kolmen päivän vapaa ja matkaan lähdettiin lauantain aamulaivalla. Menomatkan palaverissa käytiin läpi alkuvuoden suunnitelmia ja kevään viestikuvioita etenkin Tiomilaa silmällä pitäen. Ahvenanmaalla majoitus sijaitsi muutaman kilometrin päässä satamasta ja siitä verryttelymatkan päässä olikin leirin ensimmäinen harjoitus Kasbergetin maastossa. Kellonaika huomioiden harjoitus oli mahdollisuus vetää läpi joko suurviestien alun tyyppisesti valoisasta hämärään tai hieman aloitusta viivästyttäen selkeämmin yösuunnistuksena.

Sunnuntai valkeni pikkupakkasessa kirkkaana. Heti auringon noustua oli vuorossa suunnistusintervallit ryhmälähdöillä Grönbackan maastossa Jomalassa. Harjoitukseen saatiin viestinomaista säpinää, kun myös Pargas If:n suunnistajat olivat mukana hyvällä joukolla. Lounaan ja pienen rauhoittumisen jälkeen vuorossa oli sunnuntain toinen harjoitus Överbybergenin maastossa. Harjoitus suoritettiin siten, että ensimmäiset autokunnat kävivät tekemässä sen valoisalla ja pari autokuntaa otti harjoituksen rehellisenä yösuunnistuksena. Etenkin pimeän tullen Överbybergenin maasto osoitti todelliset haasteensa: laakeista mäkialueista saattoi olla hankala saada kokonaiskuvaa yöllä ja toisaalta muutamat erittäin pienipiirteiset mäkialueet haastoivat rastinotollisesti. Yösuunnistuksen haasteet tällaisessa maastossa tulivat todettua lähes yhdellä suulla ja parannettavaa varmasti jäi sopivasti itse kullekin tuleviin yöharjoituksiin. Yhteinen tavoite on varmasti monella päästä juoksemaan Tiomilassa ja tuon viestin vaatimukset ovat hyvin tiedossa: yötä ja yli tunnin osuuksia riittää.

Pienen lumiräntämyräkän jälkeen loppiaisaamu valkeni hienossa, joskin hieman sumuisessa säässä. Auringon noustua suuntana oli leirin helmi: Saltvikissa sijaitseva Solbackan maasto. Suunnistus lajina kehittyy, mutta jotkut asiat ovat pysyvämpiä. Kun pääsee suunnistamaan A3-kokoiselle 1:15 000 kartalle erittäin jylhään maastoon, jossa on kunnon reitinvalintavälejä, on ilmassa todellista Classic Distancen tuntua. Loputtomia kallioita peittänyt pieni lumikerros, vanhoja kalliomäntyjä verhonnut talviaamun usva, jonka takaa kajasti hento auringon paiste.. maisemat kelvollisia vanhaan 500 markan seteliin siinä missä aamu Punkaharjulla tai näkymä Vuokatinvaaralta.

Paluulaivalla täyteläisen seisovan pöydän jälkeen käytiin läpi vielä leirin yhteenveto. Koska leirin pääpaino oli teholtaan peruskestävyyspainotteisessa harjoittelussa, paluulaivalla rytmiä rikottiin vielä Jannen suunnittelemalla sähäkällä tietovisalla, jossa kisailtiin sekaparein. Yhteenvetona todettiin leirin olleen varsin onnistunut. Laivamatkan päässä leireillessä on jo eri tavalla leirin tunnetta kuin esimerkiksi vastaavalla harjoitusohjelmalla Turun saaristossa pidetyllä kotileirillä. Laivamatkat ovat myös hyvin hyödynnettävissä ruokailuihin ja yhteispalavereihin verrattuna esimerkiksi samaan matkustamiseen kotimaassa autolla.

Komeiden maastojen ja kelien jälkeen edessä on väistämättä jonkinlainen paluu arkeen, kun marras-joulukuussa valtaa pitänyt harmaus ja vesisade ovat taas Turun seudulla valtavirtaa. Olosuhteet ovat kuitenkin toistaiseksi erinomaiset juoksuharjoitteluun ulkona ja myös metsät ovat käytännössä koko maakunnassa sulana. Helmikuussa osa seuran valmennusryhmästä lähtee rassaamaan taitopuolta Portugaliin ja hieman myöhemmin keväällä ohjelmassa on Tiomilan kannalta tärkeä Ruotsin leiri. Sitä ennen taas perusasioiden pariin!

Heikki Pesola

Yhteistyössä