Turun Suunnistajat Medilaser-viestissä

17.8.2020 Heikki Pesola

Turun Suunnistajat Medilaser- viestissä

Kevään suunnistuskauden mentyä sattuneista syistä kokonaan uusiksi ja suurviestien 10milan ja Jukolan peruttua saatiin Turun Suunnistajien leirissä kauden viestiavausta odottaa pitkälle elokuuhun. Kesäkuussa Impivaaran viestissä saatiin toki maistaa jo viestitunnelmaa, mutta perinteiset viestit antoivat odottaa aina elokuulle asti. Aikuisten viestikauden avaus saatiin lopulta aikaan Anttolan Medilaser- viestissä.

Saimaan alueen maastot ovat tunnettuja suurista korkeuseroista, raskaasta maastopohjasta sekä usein myös melko rehevästä aluskasvillisuudesta. Tyypillistä on, että nastarin alla kova kalliopohja rapisee melko harvoin, sillä myös mäkien päällystät ovat usein jonkinlaisen varvikon peitossa. Taidollisesti Turun alueen maastoihin verrattuna selvänä erona voidaan mainita myös se, että Saimaan suunnalla myös mäkien päällystät ovat puustoisia ja näkyvyys rinteissä voi olla rajallinen. Piskolansaaren maasto täytti raskaan ja vaativan saimaalaismaaston kriteerit heittämällä, sillä korkeuseroa kertyi maastossa jopa 75 metriä, jonka lisäksi maastopohja oli raskas ja radat vaativia.

Naisten viestin sävellaji tuli heti alussa selväksi, sillä Marika Teini näytti kansainvälistä vauhtia ja karkasi useamman minuutin päähän Kooveesta. Pohjantähden joukkue Teini-Anttonen-Nurmi olisi hyvin voinut olla Suomen edustusjoukkue jossain maailman cupin kilpailussa. Tästä johtuen esimerkiksi Turun suunnistajien kannalta mielenkiintoisemmaksi alkoikin muodostua se mitä Pohjantähden takana tapahtuu. TuS:n aloittaja Enni Jalavan alkuvuosi on ollut kauttaaltaan pirteä ja hän sijoittui muutama viikko takaperin muun muassa toiseksi erittäin kovatasoisella Lahti-Suunnistuksen keskimatkalla. Valitettavasti Ennin alku ei tänään lähtenyt sujumaan parhaalla mahdollisella tavalla, vaan heti ykkösrastille tuli harmittava virhe ja tästä johtuen Enni ei päässyt parhaalla tavalla iskemään Teinin takana tulevaan porukkaan. Enni kuitenkin kokosi lopussa hyvin oman suorituksensa ja vaihtoi sijalla 10. hieman yli seitsemän minuuttia Pohjantähden perässä. Eroa neljänteen sijaan oli kuitenkin vain reilu puoli minuuttia.

Kakkososuudella Heini Rintanen aloitti hyvin ja ensimmäisellä väliaikarastilla TuS oli noussut jo kuudenneksi. Pohjantähti jatkoi suveerenia menoaan, mutta ero toiseksi nousseeseen Paimioon oli vain reilu kaksi ja puoli minuuttia. Heinin suunnistus pysyi koko osuuden alkupuoliskon hyvin hallinnassa, mutta aivan osuuden lopussa suoritus kärsi parista isommata virheestä. Heini kertoi, että vähäinen metsäjuoksumäärä vaikutti suoritukseen ja jalka tuntuikin raskaalta raskaassa savolaismaastossa.

Ankkuriosuudella Emmi Haaviston lähtöasetelmiin vaikutti edellisen osuuden loppu, jonka vuoksi mm. sijat 6.-10. olivat jo 3-4,5 minuutin päässä. Ankkurit olivat monella joukkueella hyvätasoisia, joten isojen erojen kurominen ilman edellä menevien virheitä ei ole helppo tehtävä. Emmi kertoi suunnistuksen olleen hallussa, mutta paras fyysinen terä ei ollut Anttolassa läsnä. Jonkinlaiseksi taistelupariksi ankkuriosuudelle muotoutui Kangasalan SK, jonka ankkurin Emmi lopulta piti takanaan. Loppusijoitus oli 13. ja yhden sijan parantaminen olisi vaatinut kuuden minuutin verran kirittävää eli sijoituksen osalta lopussa ei jäänyt jossiteltavaa.

Naiset pitivät kuitenkin kilpailua hyvänä harjoituksena, sillä maasto oli varsinais-suomalaisesta näkövinkkelistä hyvin erilainen ja radat ihan world classia. Naisten kisa oli hyvä osoitus siitä miten ensimmäisen osuuden alun asetelmat voivat heijastua pitkälle kilpailun kulkuun, sillä usein letkoissa pystytään pitämään parempaa vauhtia. Reissu Anttolaan oli naisten mielestä kuitenkin ilman muuta kannattava antaen hyvää viestikokemusta ja kokemusta myös erilaisesta maastotyypistä.

Iltapäivän kuumimpaan aikaan startannutta miestin viestiä voitiin pitää jo lähtölistojen perusteella erittäin kovatasoisena. Miesten suunnistusmaajoukkueesta paikalla oli ¾ ja Team 2025- joukkueestakin 4/6 miestä. Muutenkin suurin osa joukkueista oli liikkeellä ylipäätään kovalla arsenaalilla. Avausosuudella maajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin näytti suunnistamisen mallia ja löi vaihtoon selvät pohjat. Turun Suunnistajien avaaja Touko Seppä oli osuuden alussa näyttävästi esillä tullen ensimmäiselle väliaikapisteelle peräti toisena. Vaihtoon Touko tuli lopulta sijalla 11. reilut viisi ja puoli minuuttia kärjen perässä. Tilanne oli kuitenkin pysynyt tiiviinä ja eroa esimerkiksi kolmantena olevaan Kalevan Rastiin oli vain reilu kaksi minuuttia. Pielisrasteilla tapahtuneen jalka-accidentin myötä aiheutunut pakkotauko juoksusta ja suunnistuksesta vaikuttivat jonkin verran Toukon menoon etenkin, kun tauon jälkeen lauantaina oli alla vauhdikas Nuorten Jukolan ankkuriosuus, jossa Touko löi pöytään kirkkaat osuuspohjat.

Toisella osuudella Turun Suunnistajien viestiä vei tänään Justus Vuori. Vielä 4,9 kilometrin väliaikapaikalla Justus oli mukana melko tiiviissä ryhmittymässä, jossa sijan 11. ja 21. ero oli vain puolisentoista minuuttia. Lopussa ero hieman kasvoi reilu 11 minuuttiin, vaikka itse sijoitus ei juurikaan enää muuttunut. Justus vaihtoi sijalla 19.

Ankkuriosuudelle starttasi puolestaan Oskari Nummelin, joka perinteisesti on tehnyt tykkijuoksuja mm. Tiomilan yöosuuksilla. Oskari kertoi alun olleen hieman epävarma ja tekeminen alkoi olla sujuvampaa vasta osuuden puolen välin tienoilla. Oskari kertoi myös, että kisa oli varsin fyysinen: kovimpien juoksijoiden perässä oli haastavaa pysyä ja runsaat nousumetrit tekivät myös osansa. Matkalle sattui pienempiä koukkuja, mutta mitään isoa game changer- virhettä ei kuitenkaan tullut ja loppuun asti Oskari sai taisteltua.

Lopulta TuS:n sijoitus miesten viestissä oli 20. ja eroa kärkeen 20.28. Aivan Oskarin edessä ei ollut selkeää ryhmittymää, joten suuuremmat tulosparannukset olisivat vaatineet tänään useamman minuutin petrausta. Yhteenvetona sekä naisten että miesten viestistä voidaan todeta, että fyysiset ja taidolliset vaatimukset tämänkaltaisessa maastossa ja viestissä pärjäämiseen ovat kovat ja näihin pyritään tietysti vastaamaan myös TuS:n leirissä.

Seuraavaksi TuS:n oranssivalkopaitoja nähdään ensi viikon am-viestissä, mutta tähtäimessä siintävät jo syksyn kovat viestiotatukset kuten SM-viesti, viestiliigan osakilpailut ja Halikko-viesti!

Heikki Pesola

Yhteistyössä