Lukkari- Jukolan ennakko

17.6.2022 Heikki Pesola

Kauan odotettu ”koti-Jukola” – viimeksi koettu vuonna 2015 sillä erotuksella, että silloin Turun Suunnistajat oli toinen järjestävä seura. Ennakkotietoa siitä mitä viikonloppuna odottaa on ollut jo runsaasti saatavilla. Kisasivujen ja muiden tekstien lisäksi kilpailunjohtaja Petri Paukkunen ja ratamestariryhmän Pekka Lapila ovat kertoneet kattavasti näkemyksiään viikonlopusta muun muassa OC Puiston Jukola-ennakkovideolla. Maastollisesti lähin vertailukohta tulee olemaan 2015 Paimion Jukola vaikka eroavaisuuksiakin löytyy. Tarjolla olleet viralliset harjoitusmaastot, etenkin kilpailualueen eteläpuolella oleva Paijula sekä kasitien toisella puolella olevat maastot ovat tarjonnet varsin hyvää kuvaa mitä tulevan pitää.

Mynämäen Lukkari-Jukolaa on tovi jo odotettukin. Pandemian pilviverho oli tumma ja liikkui matalalla vaikeuttaen tulevaisuudennäkymiä: milloin päästäisiin taas tämän kokoluokan tapahtumia järjestämään? Napapiiri-Jukolan kohdalla voitiin puhua jo torjuntavoitosta, sillä elokuu saattoi olla ainoa kuukausi viime vuonna, jolloin tämän luokan tapahtuma olisi ollut mahdollista järjestää. Järjestäjien kannalta 2022 kevät ja alkukesä on onneksi edennyt sellaisissa merkeissä, että työrauha tapahtuman järjestämiseen on ollut kohtuudella olemassa. Urheilijoiden ja joukkueiden valitsijoiden kannalta stressitekijät ovat siirtyneet kilpailu- ja harjoitustoiminnan vaikuttavien rajoitusten sijaan siihen, että ylipäätään pystytään terveenä.

Perinteinen Suvi-Jukola siis lähtökuopissa ja perinteiset ovat myös sen ympärillä käytävät manööverit. Kesäkuun alku on ympäri Suomen perinteisesti ”Jukola-relevanttien” kuntorastien ja tapahtumien aikaa. Tosin nyt ei taideta päästä vuoden 2018 tasolla. Hälvälää varten maakunnan pienimmätkin suppa-alueet ja metsittyneet sorakuopat oli haettu Jukola-relevanttien tapahtumien käyttöön. Nyt maasto on tutumpaa ja sitä löytyy ainakin Varsinais-Suomesta laajalti.

Jukola-viikon kulttuurista puheen ollen: Pyrinnön miesten joukkueen esittelyvideota on taas odotettu kuin kuuta nousevaa ja eihän sen taso juuri ole pettänyt. Ei nytkään! Kirjailija Juha Itkosen vuonna 2015 Image-lehdessä julkaistu Jukolan filosofiaa hienosti avaava artikkeli lähtee taas jokakesäiseen tapaan jakoon sosiaalisen median alustoilla. Kuiskausrasteja kaivataan ja imitoidaankin, olkoonkin että kaikkien aikojen kuiskaaja Pekka Oksala ei enää näitä kuiskauksia ole kuulemassa.

Turun Suunnistajat lähtee ”lähes koti”-Jukolaan yhdeksän Venla-joukkueen ja seitsemän Jukola-joukkueen voimin. Joukkueiden kokoamisessa on lähdetty liikkelle ajatuksella, että kärkijoukkueet lähtevät tosissaan sijoitusjahtiin. Luonnollisesti näin tekevät myös muut joukkueet, mutta niiden kokoamisessa on laajempaa variaatiota.

Ennakkoon kovimpaan sijoitusjahtiin lähtee TuS:n miesten ykkösjoukkue. Orastavia näkymiä TuS:n miesten viestiporukan kasvamisesta täyteen kukkaan on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden. 2020 Viestiliigan finaalissa taisteltiin jo tosissaan kympin sakkiin pääsystä, 2021 Hämeen Rastiviestissä joukkue sijoittui neljänneksi. Tänä vuonna top 10 sijoja on tullut Måsenstaffetenissa (8.), Kevätyön viestissä (5.) ja aivan sen ulkopuolelle on jääty Finnspring viestissä (11.).

Suurviesteissä uusille kymmenluvuille on hivuttauduttu vähitellen, mutta päättäväisesti: 2019 Jukola 62. 2019 Tiomila 54. 2021 Jukola 46. 2022 Tiomila 39…tästä eteenpäin uudet kymmenluvut ovat toki vaikeampia kuin aiemmat, mutta mahdollisuudet ovat olemassa. Viime vuoden 46. sija oli paras sijoitus sitten 2007, jolloin TuS oli Daniel Hubmannin ankkuroimana 29.

Aston Key on palannut jälleen parin välivuoden jälkeen Eurooppaan ja avaa ykkösjoukkueen viestin. Astonilta löytyy rekordia avausosuudelta, sillä hän avasi 2019 Tiomilassa tuoden TuSsin vaihtoon sijalla kahdeksan! Aston on saman vuoden sprintin nuorten maailman mestari ja on tämän vuotisilla esityksillään varmistanut jo aikuisten MM-kisapaikan.

Kakkososuudella Laurits Bidstrup Möller pääsee toivon mukaan hyviin ”letkoihin”. Aiemmin suurviesteissä OK Pan Åshusin riveissä juossut Laurits on jo päässyt mukaan TuS:n leiri- ja viestimeininkiin. Måsenstaffetenin ja Finnspringin lisäksi hän juoksi Tiomilassa, jossa vuorossa oli pitkä yö.

Pisimmälle yölle lähtee kevään mittaan väkevää kuntoa osoittanut Daniil Fomin. Reisi on heilunut sprinteissä, maastotestissä ja viestien avauksissa siihen malliin, että fysiikasta tuskin jää kiinni tämäkään pesti. Katsotaan tuleeko osuutta pimentämään luvattua pilveä ja sadetta vai juostaanko ”långa” vähitellen valaistuvassa Mynämäkeläismetsässä.

Nelososuudella Justus Vuoren tehtävänä on edetä tarkasti ja täysillä. Justus on ollut kevään viesteissä jälleen varma tekijä ja kenraali Hämeen Rastiviestissä (reilu minuutti osuuden kärkeen) osoitti, että homma on gripissä.

Vitososuudelle jouduttiin tekemään aivan viime hetken muutos. Ykkösjoukkueeseen nousi Oskari Nummelin. Oskarin huippukausi oli 2019, mutta orastavaa nousua ollut jälleen havaittavissa. Hämeen Rastiviestissä kakkosouus meni varsin mallikkaasti vajaa pari minuuttia osuuden kärkeen. Oskari vetänyt usein suurviestien yöosuuksia, nyt keskimatkatyyppinen aamuyön vitososuus vuorossa.

Kuutososuudella pääsee irti tuore Unkarin mestari Ferenc Jonas. Viime syksyn nuorten MM-kisojen kolminkertainen mitalisti kärsi keväällä vaivoista ja joutui jättämään Tiomilan väliin. Nyt on taas sylinterit käytössä ja eteneminen maastosssa on ollut ahnasta myös kisaviikon viimestelyissä.

Ankkuriosuudella päästetään metsään Touko Seppä. Toukon meriitit ja taitotaso tiedetään jo vuosien ajalta ja tähän tuskin on lisättävää. Ankkuriosuus kysyy myös jaksamista ja tämä taitaa ollakin Toukon kaikkien aikojen pisin suunnistuskilpailu/osuus. Touko edusti keväällä jo Suomea aikuisten Maailman cupissa, heinäkuussa vuorossa nuorten MM-kilpailut, jossa puolustettavana sprintin MM-hopea.

Mielenkiintoinen porukka siis kasassa! Ilman vastoinkäymisiä ei toki tämäkään suurviesti ole eteen tullut. Zoltan Bujdoso joutui Unkarin mestaruuskisoissa tapahtuneen jalkavaivan takia jättämään Jukolan väliin. Viime vuonna samanlainen tilanne sattui Daniilin kohdalle, kun taas Tiomilassa Aston ja Ferenc joutuivat jäämään pois. Näitä sattuu ja näillä mennään, mutta parasta saatavilla olevaa sijoitusta haetaan. Tarkkoja sijoitustavoitteita on vaikea antaa, mutta ehkä pääsy 25 seurattavan joukkueen GPS-listalle kertoo jotain odotuksista, jotka muun muassa alkukauden suoritukset ovat antaneet.

Pitkästä aikaa myös miesten kakkosjoukkueella on hyvät saumat hakea kohtuu hyvää sijoitusta. Naisten puolella kevät on ollut varsin haastava kuten aiemmissa tus.fi sivun kirjoituksissa on käynyt ilmi. Nyt kuitenkin koossa sellainen joukkue, että selvästi kauden parasta TuS-naisten viestiä on odotettavissa.

Naisten ykkösen aloittaja Ella-Noora Rahkola veti viime vuonna kotimaastoissaan aivan loistavan avausosuuden sijalle 34. Mielenkiintoista nähdä minkälaiset asetelmat Riikka Ajalinille pedataan tämän vuoden viestissä. Vasta 16- vuotias Elli Kyläkoski pääsi jo viime vuonna naisten viestiin mukaan ja suoritti osuutensa hyvin mallikkaasti. Nuorten sarjoissa TuS-paidassa viestikultamitaleita saavuttanut Venla Kinnala palaa TuS-naisten Venlojen ykkösjoukkueeseen ensi kertaa sitten 2016 Lappee-Jukolan. Tällä kertaa Venla-ankkurina.

Turun Suunnistajat Lukkari-Jukolaan. Venlat:

TuS 1: Ella-Noora Rahkola, Riikka Ajalin, Elli Kyläkoski, Venla Kinnala

TuS 2: Anni Liimatainen, Hanne Manderbacka, Laura Jerkku, Emmi Haavisto

TuS 3: Caitlin Young, Henna Rantala, Alli Haavisto, Amanda Lounela

TuS 4: Johanna Pensas, Karoliina Karhilahti, Anu Kuuttila, Key Natasha

TuS 5: Laura Neuvonen, Erica Hagström, Inka Koskinen, Maarit Korte

TuS 6: Henna Sundell, Sari Stenholm, Key Milla, Marika Laine

TuS 7: Jaana Miettinen, Sanna Valkonen, Lotta Haavisto, Katri Louhi

TuS 8: Marianne MacLeod, Piia Hallanheimo, Heidi Tetri, Anna Tarkia

TuS 9: Taija Hintukainen, Auli Saari, Terttu Hintukainen, Anu Mannonen.

TuS Joukkueet Jukola:

TuS 1: 1 Aston Key, 2 Laurits Bidstrup Möller, 3 Daniil Fomin, 4 Justus Vuori, 5 Oskari Nummelin, 6 Ferenc Jonas, 7 Touko Seppä

TuS 2: 1 Kalle Kinnala, 2 Juho Rajaniemi, 3 Valtteri Kankainen, 4 Sakari Holmroos, 5 Mikko Huhtinen, 6 Otto Itkonen, 7 Ville Kinnala

TuS 3: 1 Matti Saari, 2 Aleksi Välimaa, 3 Pasi Rantala, 4 Joonas Paananen, 5 Jensen Key, 6 Marko Virta, 7 Oskari Kalliokoski

TuS 4: 1 Lauri Lappalainen, 2 Tuomo Korte, 3 Miika Tarkia, 4 Matias Nyman, 5 Jani Tamminen, 6 Tero Tetri, 7 Pekka Stenholm

TuS 5: 1 Vili Kuuttila, 2 Ari Karhilahti, 3 Vladimir Nironen, 4 Olli Kara, 5 Ismo Kuokkanen, 6 Markus Tasala, 7 Kalle Salste

Tus 6: 1 Ville Paananen, 2 Mikko Jalonen, 3 Juha-Matti Manninen, 4 Sami Kalamies, 5 Heikki Huhtinen, 6 Keijo Hintukainen, 7 Kari Kalliokoski.

Yhteistyössä