SM keskimatkan ja viestin ennakko

9.9.2022 Heikki Pesola

Syksyn tiivis kisaviikonloppujen sarja jatkuu tänä viikonloppuna Hyvinkään Usmin SM-keskimatkalla ja Hämeenlinnan SM-viestillä. SM-keskimatka pidetään tänä vuonna Hyvinkään Usmissa, jonka maastokokonaisuus Kytäjä-Usmi on varmasti koko Suomen legendaarisimpia maastoja. Kytäjän puolella on kilpailtu muun muassa vuoden 1981 ”kura-Jukola” sekä SM-pitkä 2006. Usmin suunnalla suurempia kilpailuja ovat olleet muun muassa 2008 SM-viesti, 2010 Jukola sekä 2014 SM-erikoispitkä. Kisasivujen ennakkojen mukaan karsinta tullaan käymään Paarijoen puolella, kun taas finaalissa päästään nauttimaan Usmin korpimaastosta, jossa ei juuri harvesterit ole hyrisseet. Perinteisesti SM-keskimatkan karsinta on melko tiivis rypistys ja gäppiä karsintaerän voittajan ja viimeisen A-finaaliin pääsevän väliin etenkään miesten sarjassa ei kovin paljoa mahdu.

Turun Suunnistajilta lauantain kisaan starttaa 42 kilpailijaa joka on aika lailla tuplat viime viikon SM-pitkään nähden. Pitkillä 13. sijoittunut Touko Seppä kilpailee täälläkin H21-sarjassa ja lähtee tavoittelemaan hyviä sijoituksia. Justus Vuorella jäi A-finaali harmittavan lähelle viime viikonloppuna, mutta lauantaina on uusi mahdollisuus korjata tilanne.

Naisten pääsarjassa SM-pitkillä saatiin kaksi TuS:n urheilijaa A-finaaliin ja Ella-Noora Rahkolan hyvä B-finaalisuoritus antavat osviittaa siihen, että useamalla TuS-naisella mahdollisuudet A-finaaliin myös täällä. Nuorten sarjoissa TuS-urheilijoilla on hyvät mahdollisuudet useaan kärkipään sijoitukseen. H20-sarjassa kilpailevat sekä Daniil Fomin että Zoltan Bujdoso, jotka molemmat ovat täysiverisiä nuorten MM-tason suunnistajia ja havittelevat luonnollisesti sarjan kärkisijoja. H18-sarjassa Sakari Holmroos joutui jättämään Sm-pitkän väliin, mutta on nyt mukana kilpailemassa sarjansa kärkisijoista. Sarjaa täydentävät pitkillä pirteästi esiintynyt Joonas Paananen sekä Oskari Kalliokoski. D16- sarjassa Elli Kyläkoski on myös saavuttanut jo useampia top 10- sijoituksia ikäluokkansa SM-kilpailuissa.

Sunnuntain SM-viesti kilpaillaan Hämeenlinnassa, jossa maastotyyppi muuttuu selkeästi lauantain keskimatkalta. Kartoittajan mukaan kilpailukartalla on peräti 2237 pientä kiveä. Miesten yleisen sarjan SM-viesti on pitkään ollut Turun Suunnistajille haastava rasti. Puhtaasti jo sen takia, että pääsarjassa on ollut hiljaisempia vuosia välillä aika liuta. Pääsarjaan jo nuorena kykeneitä suunnistajia on puolestaan juossut nuorten sarjoissa. Tosin siellä on myös menestystä tullut: TuS:n nuoret saavuttivat yhdeksän mitalia SM-viesteistä vuosien 2014-2020 välillä.

Neliosuuksisessa SM- viestissä osuudet ovat välillä olleet jopa 10 kilometrin mittaisia kasvattaen eroja melkoisesti. Täksi vuodeksi säännöt muuttuivat ja myös miesten pääsarjan viesti on nyt kolmiosuuksinen. Turun Suunnistajilta sunnuntaina mukaan lähtee kaksi joukkuetta. Fomin, Seppä ja Bujdoso olisivat vielä iän puolesta päässeet 20-sarjaan, mutta urheilijoiden toiveena oli päästä kolmiosuuksiseksi muuttuneeseen pääsarjan viestiin. TuS:n ykkösjoukkue Daniil Fomin – Justus Vuori – Touko Seppä lähtee kauden aiemmat viestit huomioiden taistelemaan kärkipään sijoituksista. Kakkosjoukkueelle haussa ehjä hyvä suoritus. Viesteissä tunnetusti porukoissa on parempi olla kuin niiden ulkopuolella jonka vuoksi kakkosjoukkueen Zoltan Bujdoson avaukseen kohdistuu mielenkiintoa vaikuttaen myös seuraavien osuuksien kulkuun.

Naisten pääsarjassa SM-viesti on aiemminkin ollut kolmisosuuksinen ja niin nytkin. Turun Suunnistajilta mukaan lähtee hienosti kolme joukkuetta. Naisten ryhmän tasaisuudesta johtuen viime vuosina on ollut viestejä, joissa kakkosjoukkueen ja ykkösjoukkueen keskinäiset järjestykset ovat vaihdelleet viestin aikana ja välillä myös lopputuloksissa. Viime vuoden SM-viestissä TuS naisten kakkonen oli juuri ykköstä edellä.

Nuorten sarjoissa H18-sarjassa Oskari Kalliokoski, Joonas Paananen ja Sakari Holmroos ovat juosseet yhdessä jo 2019 ja 2020 SM-viestissä, Paananen ja Kalliokoski myös 2021 SM-viestissä. Kirkkaimpana tuloksena tältä kolmikolta löytyy 2020 Pöytyän SM-viestin pronssi H16-sarjassa. TuS:n nuorisosta on kantautunut taas positiivisia signaaleja ja Nuorten Jukolan sijoituskin kääntyi tänä vuonna pienen laskutrendin jälkeen selvästi kympin sakin tuntumaan. Näistä ikäluokista TuS:lla on mukana SM-viestissä sekä D16- sarjan että H16-sarjan joukkueet.

Ikäsarjojen viesteissä TuS:lla on mukana joukkueet sarjoissa H45, H50 sekä 2 x D50.

Yhteistyössä