Turun Suunnistajat

Edustus Espanjassa 15.-24.2.2019

8.3.2019

TuSsin jo perinteeksi muodostunut talvileiri suuntautui tällä kertaa Alicanten liepelle, Guardamariin. Liukkautta ja lunta pakoon lähti 14 hengen joukko seuralaisia. Huoltojoukkoja tai erillistä toppatakkiosastoa ei reissulla mukana ollut, vaan tiimi koostui seuran nuorten- ja pääsarjoissa suunnistavista aktiiveista, joita täydensi seurassa syksyllä valmennushommissa aloittanut Otto.

Matkustimme Alicanteen hiihtolomaa edeltäneenä perjantaina ja majoituimme Marjalin bungalow-idylliin, jossa puolihoito pelasi eikä puitteissa kuten ulkoilmakuntosalissa muutenkaan ollut juuri nokan kopauttamista.

Lähimpänä majoitusta sijaitsi monelle leireilijälle jo aiemmilta vuosilta tutuksi tullut Guardamarin rantadyynimaasto. Mistään kotikenttäedusta ei kuitenkaan pääosin kotimaisissa avokallio- ja talousmetsämaastoissa suunnistaville leiriläisillemme voitu puhua, vaan suunnistuksen perusasioihin tuli kiinnittää selkeiden pysäyttävien kohteiden puuttuessa erityistä huomiota. Maastopohjan mahdollistaessa pääosin varsin hyvän vauhdinpidon vaati suorituksen hallinta jatkuvasti malttia ja sopivasti nöyryyttä, jottei suunnistus jäänyt jalkoihin. Maaston tunnetuimpana harjoituksena pidettäköön taitopäällikkö Thierryn suunnittelemaa N-rataa, jota myös moni leiriläinen kävi kellon kanssa kokeilemassa.

Sunnuntaina teemana oli spinttipäivä, jota varten ajoimme pidemmän siivun kaupunkeihin Cehegin ja Caravaca. Näissä kaupunkiympäristön erityispiirteenä olivat kapeat ja kotimaiseen ruutukaavaympäristöön nähden epäsymmentrisesti risteilevät kadut sekä kovassa juoksuvauhdissa hankalasti luettavissa olleet yksityiskohdat kuten portaikot. Vaativuudesta ja pitkähköstä matkasta huolimatta päivällisen analyysipalaverissa huokui poikkeuksetta tyytyväisiä kommentteja sprinteistä, joita monet pitivät teknisesti jopa vaativimpina kokemuksena tähän mennessä. Yhtä mieltä oltiin myös siitä, että vastaavia sprinttipuitteita ei Suomesta löydy, joten myös siinä mielessä panostus tähän kannatti.

Tiistain aamupäiväharjoitus suoritettiin rantadyynimaastossa french style -tyyppisenä vetoharjoituksena pienissä ryhmissä. GoPro-kameran kuvat sekä gps-käyrät tarjoilivat analysoinnin lisäksi myös pientä viihdykettä, sillä haastava dyynimaasto yhdistettynä kovaan vauhtiin vaativat paikoin veronsa eikä lippu aina varsinaisesti haljennut. Virheistä kuitenkin oppii ja uusi mahdollisuus näyttää tarjottiin jo heti auringon laskettua. Illalla oli vuorossa yöharjoitus yhteislähdöllä, johon osallistui runsaasti myös muita alueella leireilleitä suunnistajia. Perhoshajonnoista huolimatta maastossa liikkui yhtenäisiä kiiltomatoja ja Jukolan avausosuudelta tuttua tunnelmaa oli paikoin ilmassa. Yksi leirin kohokohtia varmasti!

Seuraavana päivänä oli tarkoituksena tehdä pitkä rauhallinen suunnistus, jonka jaoimme kahteen osaan lähekkäin olleisiin maastoihin. Lähekkäisyydestä huolimatta maastot olivat kuitenkin tyypiltään täysin erilaisia, ensimmäisen tarjoillessa hyvin tasaista ja nopeakulkuista vaikka paikoin peitteistä kompassimaastoa ja jälkimmäinen oli puolestaan jo lähes vuoristomaasto. Toisella kartalla 3,8km radalle kertyi nousua peräti 260m, mutta ainakin yksi suunnistaja suoritti tämänkin radan kokonaan (toisten keskittyessä valokuvaamiseen).

Leirin loppuun oli tiedossa vielä tiukkaa kuormitusta, sillä WRE-pisteiden toivossa osallistuimme sekä Costa Calidaksen sprinttiin että lauantaina pitkälle matkalle. Jos sunnuntain Cehegin ja Caravaca olivat teknisesti vaativimpia sprinttejä, tässä kilpailussa tarjottiin puistoalue, jossa tossun oli liikuttava ja vaihtoehtoina olleet reitinvalinnat marginaalisia. Parhaat taisivat kuitenkin myös tuolla voittaa ja jalkanaarmuja lukuun ottamatta paluumatkan tunnelma oli kaikesta huolimatta odottava lauantaina pitkää matkaa varten.

Lauantaina pitkän matkan kisamaaston erityispiirteenä olivat erittäin jyrkkäpiirteiset notkot ja reitinvalinnoissa kysyttiinkin taktista silmää etenkin 1:15 000 kartalta poimia optimaaliset ja juostavat reitit seuraaville rasteille. Kotimaisista metsämaastoista poiketen samassa sarjassa edellä lähteneiden selkiä saattoi nähdä usean minuutinkin päähän, sillä suuret mäet ja notkelmat olivat monin paikoin hyvin avonaisia. Vailla palkintoja ei tarvinnut majoitukseen palata, sillä viime kesän nuorten EM-kisoissakin menestyneet Touko ja Daniil nappasivat sarjassaan kaksoisvoiton selvällä marginaalilla seuraaviin. Mielenkiintoista seurata mihin pojat kesällä yltävät!

Kaiken kaikkiaan Alicanten leiri oli varsin onnistunut ja monelle varmasti talvikauden kohokohta. Suunnistuksellisesti leiri osui hyvään saumaan, sillä maastossa suunnistamista on Turun seudulla päässyt tammikuun puolenvälin jälkeen tekemään varsin niukasti runsaan lumen vuoksi. Marjalin tiivis bungalowkylä oli omiaan ylläpitämään yllä hyvää yhteishenkeä ja kahdesti päivässä tapahtuneet ruokailuhetket kokosivat seuraväen aina yhteen vähentäen näin esimerkiksi erillisten palaverihetkien tarvetta. Omanlainen sosiaalinen tuokio oli myös ahkerassa käytössä olleiden GoPro-videoiden jälkikäteinen katsominen ja analysointi. Leirin maastoja oli valittu suunnistustavoitteet edellä huolellisesti myös hieman etäämpää ja espanjalaista liikennekulttuuria tulikin seurattua aitopaikalta yli 1200 kilometrin verran. Verryttelymatkan päässä sijainnut Guardamarin lähimaasto tarjosi lisäksi aina mahdollisuuden tilkitä määrätavoitteisiin jääneitä aukkoja.

Kotiin palatessa kevät oli tullut vauhdilla ja pyörätiet ovat jo Turussa pääosin sulia ja hyvin juostavia. Tammikuun runsaan lumentulon vuoksi Turun seudun metsämaastot ovat kuitenkin vielä monin paikoin kovapintaisen lumikerroksen pauloissa. Monen mielessä siintääkin jo kahden viikon päässä pidettävä Ruotsin leiri, jossa tarkoitus on henkilökohtaisten kisojen lisäksi avata seuran kausi myös viestirintamalla. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! #AliTuS2019

Ps. Kiinnostuneille rerun-linkit N-radalle ja sunnuntain pitkän matkan kilpailuun naisten sarjaan.


8.3.2019
Yhteistyössä
OP Turun Seutu Urheilu Mehiläinen Noname Naantali Spa & Hotel Marli Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare Suomen vero- ja lakipalvelut