Turun Suunnistajat

Jukola-leirin raportti

1.6.2019

Turun Suunnistajien Jukola-leiri pidettiin Tampere-Kangasala-akselilla 24.-26.5. Kevään tiiviin ohjelman vuoksi optimaalisen leiriajankohdan löytäminen aiheutti hieman haasteita, mutta lopulta seudulla järjestetyn Grano gamesien yhteyteen saatiin kudottua varsin onnistunut kokonaisuus.

Osa leiriläisistä osallistui perjantaina Grano gamesin sprinttiin, joka järjestettiin Tampereen yliopiston kupeessa. Ottaen huomioon kaupungissa vuosittain järjestettävät useat sprinttitapahtumat Tampereelta tuntuu silti kerta toisensa jälkeen löytyvän laadukasta aluetta sprinttikäyttöön. Alueen vaihteleva infrastruktuuri ja pienet yksityiskohdat kuten K-piste rautatietunnelissa tekivät myös tämän vuoden Grano-sprintistä mielenkiintoisen.

Samaan aikaan toisaalla muutama autokunta leiriläisiä oli suunnannut kohti Kangasalaa, jossa tarkoituksena oli ajaa sisään alueen maastotyyppiä ja kisakartoittaja Weckmanin tyyliä. Lähimpänä Jukola-maastoa sijainnut harjoituskartta, Majaalahti, tarjosi niin laakeamuotoista vaaranpuolikasta kuin synkempää korpikuusikkoa. Parkkipaikan jälkipohdinnoissa fiilikset suunnistuksen onnistumisesta olivat hieman vaihtelevat. Toisaalta harjoituksen teema olikin enemmän maastotyypin ja kartoitustyylin sisäänajo eikä katkeamatonta lentoa ollutkaan heti realistista odottaa. 

Perjantain ohjelman jälkeen autokunnat siirtyivät vähitellen kohti Näsijärven rannalla sijainnutta majoitusta. Lähes 20 majoittujan joukko saatiin mutkitta jaettua kahteen uuteen ja avaraan järvinäköalalla varustettuun mökkiin, jonka jälkeen ruoat pöytään ja pientä palaveeraamista. Mökissä hyvä yhteishenki oli muutenkin nopeasti yllä ja käytännön asiat pelasivat sujuvasti. Jos ei ruoanlaitto ollut ominta sektoria, oli muuta kotitaloustehtävää aina tarjolla.

Lauantaiaamuna ohjelmassa oli Grano gamesin keskimatka Tampereen Terälahdessa. Teiskolaismaastojen tapaan maasto oli melko raskas ja vaativuutta tarjoava. Mäet olivat hyvin pienipiirteisiä, kun taas mäkien välit olivat kulkukelpoisuudeltaan hyvin vaihtelevia. Maasto sisälsi myös jonkin verran loivasti aaltoilevaa kangasmetsää, jossa suunnassakulun kanssa oli oltava tarkkana. Tämä korostui myös siksi, että maasto oli yleisilmeeltään varsinaissuomalaisesta näkövinkkelistä paikoin melko peitteistä. Silvennoisen tarkka kartoitustyyli tarjosi kuitenkin mainiot puitteet kilpailusuoritusten tekemiseen. 

Lauantai-iltana kävimme porukalla tekemässä viestityyppisen harjoituksen Kangasalan Rutakorvessa. Maasto oli Majaalahden naapurimaasto ja näin ollen myös varsin lähellä varsinaista Jukola-maastoa. Treeni suoritettiin yhteislähdöllä ja runsaasta osanotosta johtuen maastoon muodostui pienryhmiä, joissa viestinomaista sparrausta oli mahdollista saada. Harjoituksessa oli kuitenkin hajontaa ja kevyitä uria meni mm. riistaeläinten ja aiempien Jukola-harjoittelijoiden johdosta muuallekin kuin omalle rastille. Tyhjän päälle pudotessa Rutakorven peitteisestä ja muodoiltaan paikoin laakeasta metsästä ei ollut helppo saada uudelleen kiinni. Parkkipaikan loppuspekulaatioissa yleisilme oli kuitenkin sellainen, että kenties suorituksissa oli perjantaita paremmin päästy tyyppimaastosta niskan päälle. Jukola-tunnelmaa olivat muiden seurojen suunnistajien lisäksi tuomassa myös runsaslukuisesti esiintyneet hyttyset.

Sunnuntaina osa porukasta meni Terälahteen Grano gamesin pitkälle matkalle muiden mennessä tutustumaan paljon puhuttuun Ponsan maastoon. Eikä Ponsa pettänyt! Hienoa jyrkkäpiirteistä kalliomaastoa, jossa kuitenkin kulkukelpoisuus oli hämäläisittäin varsin hyvää. Eteläisen Suomen klassikkomaastoista puhuttaessa Ponsa kuuluu eittämättä samaan sarjaan Kytäjän, Neitvuoren, Hälvälän, Lökkiön ja muiden kanssa. Vaikka Ponsa ei varmasti ihan Majaalahden ja Rutakorven tasoisesti täsmännyt yksi yhteen Jukolan maaston kanssa, tarjosi se kuitenkin laadukasta teknistä suunnistusta sekä viikonlopun kolmannen tutustumisen Jukola-kartoittajan kartoitustapaan.

Kevät ja alkukesä on suurviestien takia tiivistä aikaa ja jo pian Tiomilan jälkeen katseet oli valmennusporukan ohjelmassa siirretty tiiviisti kohti Jukolaa. Tällä kertaa oltaneen positiivisen ongelman edessä, sillä sekä naisten että miesten joukkueisiin on tunkua ja muutakin näyttöä vaaditaan kuin pelkkä tekstiviestinäyttö. Kun Prisma-rastit ovat jo takanapäin, seuraavan kerran seuralaisten suorituksia ja tuloslistoja käydään läpi tiheällä kammalla ensi viikon Helsinki O Gamesissa. Siitä onkin sitten enää viikko Jukolaan! 

(Leirillä keskityttiin suunnistukseen niin että kuvamateriaali jäi vähäiseksi. Oheiset kuvat kuitenkin kertovat mitä tapahtuu jos keskittyminen herpaantuu kesken suorituksen.)
1.6.2019
Yhteistyössä
OP Turun Seutu Urheilu Mehiläinen Noname Naantali Spa & Hotel Marli Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare Suomen vero- ja lakipalvelut