Turun Suunnistajat

Kisaraportti: SM pitkä Fiskarsissa

8.9.2019

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna suunnistuväki kokoontui mittelemään mitaleista Raaseporin Fiskarsiin. SM pitkä omaa sukuaan normaalimatka (classic distance) on monen mielestä se perinteinen suunnistuksen metsämatka. Ensinnäkin perinteitä löytyy riittämiin jo SM pitkien instituutiosta mitä tulee maastoihin. Mielipideasioista on hankala kiistellä, mutta jos pöytään lyödään nimiä Ponsa (1997), Neitvuori (2002, 2018), Juukan Tahkovaara (2003), Kytäjä (2006), Meiko (2016) jne. ainakin lajin ystävät tietävät, että huippumaastoista puhutaan. SM pitkiä onkin päästy kilpailemaan Suomen oloissa varsin komeisissa maastoissa.

2019 SM pitkien kohdalla puitteet olivat mainiot. Jos perinteistä oli puhetta niin Fiskarsin ruukkikylän miljöö kilpailukeskusalueena on luonnollisesti Suomen oloissa puitteena omaleimainen ja ainutlaatuinen. Suunnistuksen näkökulmasta perinteikkyyttä vahvistaa se, että nyt käytössä ollut kisamaasto oli kautta aikain ensimmäisten MM-kilpailujen maastona 1966. Jos en aivan väärin muista niin silloin tässä maastossa kilpailtiin normaalimatka ja viesti juostiin Karjaan pohjoispuolella Backgrändissä, jossa kilpailtiin vuonna 2010 SM pitkät. 

Lauantain karsinnat juostiin Soilan maastonosassa. Lähes kolmen kilometrin päähän viety lähtö ja vajaa kahden kilometrin päähän laitatut etämaali takasivat, että karsinnat voitiin käydä kokonaan finaalilta erillisessä maastonosassa. Sunnuntain finaalit käytiin jo kisaennkoissakin esiin tulleella tavalla karsinnan maastoa vaihtelevammassa maastossa. Tarjolla oli paikoin hyvin laakeaa ja loivapiirteistä metsämaastoa, jossa vaadittiin varsin tarkkaa suunnassa kulkua sekä huolellisuutta erottuvien kohteiden lukemisessa. Kartalta pudotessa saattoi olla hyvin haastavaa paikantaa itsensä uudelleen kartalle. Paikoin maasto sisälsi hyvinkin pienipiirteisiä kallioalueita, jotka etenkin 1:15000 kartalla vaativat tarkkuutta myös rastinotossa. Kilpailukeskuksen pohjoispuoleinen lähialue oli vaihtelevaa, sillä se sisälsi hyvinkin kivikkoisen poikittain menevän harjanteen, kulkukelpoisuudeltaan haastavempaa tiheikkö- ja hakkuualuetta sekä viimeisen mäkialueen haastavan rinteen kera. Kaiken kaikkiaan maasto oli upea ja vaativa! Kisamaasto kuten ns. Kisko-Pohjan järviylänkö laajemminkin on kyllä ruuhka-Suomen mittapuulla erityisen hieno ja erämainen kokonaisuus. Metsäteiden puomit ja retkeilyfasiliteettien vähyys takaavat, että Nuuksion kaltaisia ruuhkia siellä tuskin nähdään jatkossakaan. 

Turun Suunnistajien osalta kisoissa nähtiin useita vahvoja suorituksia. Nuorten arvokilpailuputken jälkeen säästeliäästi kilpaillut Touko Seppä laittoi taas ison vaihteen silmään, otti rastit tarkasti eikä antanut muiden yllättää. Eroa seuraavaan tuli reilu minuutin verran. 18-miehissä hyvää panosta täydensi Valtteri Kankainen, joka juoksi vahvasti yhdeksänneksi vain reilu kolme minuuttia mitalista. 

20-sarjassa hyvää vauhtia turkulaistunut tai pikemminkin kaarinalaistunut Aston Key oli jälleen vahvassa vedossa. Aston otti pronssia pari minuuttia Mikko Eerolan perässä. Kenttähaastattelussa Otto kyseli Astonilta suomalaisiin maastoihin adaptoitumisesta ja tulokset kyllä puhuvat vahvaa kieltään oli maasto mikä tahansa. Justus oli 20-sarjassa tänään seitsemäs. Sarja oli kuitenkin melko tiukka, sillä nelossijaan Justuksella jäi alle minuutin verran matkaa. 

15-pojissa TuSsin edustus oli väkevää, sillä kauden mittaan vahvasti esiintynyt Paanasen Joonas oli neljäs jääden vain seitsemän sekunttia pronssista. Viime syksyn sarjansa sprintin Suomen mestari Sakari täydensi seuran vahvaa panosta tässä sarjassa ollen kuudes. Nuorten plakettisijoja saatiin vielä 20-sarjan naisissa, missä Ilona Lainio veti tasapainoisesti sijalle 10. Kokonaisuutena voidaan sanoa, että nuorten panos oli seuralta vahva! Ainahan koko seuralla onnistumiset eivät osu samalla viikonlopulle ja nuorissakin ainakin pari normaalisuorituksella realistista plakettisijaa (edellä mainittujen lisäksi) jäi tällä kertaa saavuttamatta. SM viestiä ajatellen lupaavaa oli se, että kolmessa eri juniorisarjassa Turun Suunnistajilla oli kaksi urheilijaa 10 parhaan joukossa. 

Aikuisten pääsarjoissa TuS:n viikonloppu ei ottanut nuorten kaltaista lentoa alleen ja A-finaalipaikat jäivät tällä kertaa saavuttamatta. Toki on huomattava, että viimehetken sairastumiset ja loukkaantumiset vaikuttivat tähän huomattavasti. Mm. takuuvarma A-finalisti Enni sekä SM keskimatkalla A-finaaliin suunnistanut Oskari olivat nyt pois. B-finaaleissa hyvää tsemppausta osoitti muun muassa Valkilan Saku ja naisten B-finaalissa Heini ja Emmi kävivät tiiviin kamppailun  ”seuranmestaruudesta”. 

Nyt kun syksyn kisaputki on saatu toden teolla käyntiin, on katseet suunnattava seuraaviin koitoksiin. Tarjolla on ensi viikonloppunakin kansallisia kilpailuja, mutta kahden viikon päästä on taas tosi kyseessä. Lauantaina Mynämäen Saarnavuorten vaativat maastot tarjoavat puitteet SM-viesteille ja sunnuntaina Forssassa kilpaillaan SM-sprintissä. Vaikka suurviestit 10mila ja Jukola ovat jo tältä vuodelta takana, tarjoaa tulevat viikot myös mielenkiintoisia viestikilpailuja. SM viestin lisäksi viestiliigan finaali Valpperissa, 25manna sekä Halikkoviesti ovat vahvasti myös TuS:n valmennusporukan lähiviikkojen kalentereissa läsnä. 


Heikki Pesola


Pasi Rantalan kuviin tästä8.9.2019
Yhteistyössä
OP Turun Seutu Urheilu Mehiläinen Noname Naantali Spa & Hotel Marli Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare Suomen vero- ja lakipalvelut