Turun Suunnistajat

Nuoret aloittivat kesäloman Leimaus-leirillä

10.6.2017

Kesäloman alkajaisiksi 16 TuS:in nuorta ja viisi ohjaajaa lähti valtakunnalliselle Leimaus-leirille Kuortaneen urheiluopistolle. Leirille kokoontui 1700 suunnistajaa ja ohjaajaa eri puolilta Suomea, joten vilinää riitti.
Leiri alkoi maanantai-iltapäivällä suunnistusharjoituksella opiston lähimaastoissa. Nuorimmat treenasivat omilla viuhkaradoillaan ja vanhemmat harjoittelivat rastinottoa varsin runsasrastisilla radoilla. Lähes suoraan suunnistustreenistä siirryimme Kuortaneen liikunnanohjaajaopiskelijoiden vetämään toiminnalliseen juoksutreeniin, jossa apuna olivat leirimuistoksi jaetut jumppakuminauhat. Illan päätteeksi marssittiin vesisateessa Kuortaneen stadionille avajaisiin ja siitä jatkettiin vielä iltasprinttiin Kuortaneen keskustaan. Tiukan päivän jälkeen unta ei tarvinnut odotella.

Näin ison suunnistajamäärän kuljettaminen harjoituksiin busseilla + ruokailujen järjestäminen vaatii melkoista aikatauluttamista ja niinpä seurat onkin jaettu eri väriryhmiin, joille on kullekin tehty omat tarkat aikataulut. TuS:n väriryhmän tiistai käynnistyi aamupalalla jo klo 7 ja ennen kahdeksaa olimme jo bussissa matkalla päivän ensimmäiseen treeniin. Leirioppaan mukaan harjoitusmaaston piti olla "hyväkulkuista avokalliomaastoa", joten yllätys oli suuri, kun bussista noustessa silmiemme eteen avautui avohakkuu, eikä kallioita näkynyt missään. Treenin aikana opimmekin, että kartalla harmaa väri ei suinkaan tarkoittanut varsinaissuomalaiseen tapaan paljaahkoja ja kallioisia mäen lakia, vaan tyypillisesti paikalliset avokalliot olivat pieniä jäkäläpeitteisiä kumpareita. Toisena oppina lähinnä kaupunkimaastoissa suunnistusoppinsa saaneet lapset huomasivat, miten hyvin laajat aukot ja kuviorajat näkyvät kauaksikin, kun vain muistettiin pitää pää ylhäällä ja katse kaukana.

Aikaisen aikataulun vuoksi päivän toinen treenikin oli ohi jo kahden aikaan iltapäivällä, joten päivään jäi runsaasti aikaa erilaisiin oheisohjelmiin tutustumiseen. Vaihtoehtoina olivat mm. telinevoimistelu, seinäkiipeily, uinti, tarkkuussuunnistus, Mobo-suunnistus, pyöräsuunnistus ja vaikka mitä muuta. Myös järvivesi houkutteli lapset uimaan kerran jos toisenkin, vaikka ohjaajien mielestä vesi oli uimiseen aivan liian kylmää.

Keskiviikkona vuorossa oli tiistain tapaan kaksi treeniä, joissa lapset pääsivät jälleen kokeilemaan eri tyyppisiä harjoituksia ja maastoja. Lapset oli jaettu etukäteen tasoryhmiin, joten kaikki pääsivät harjoittelemaan omalla taitotasollaan. Rasti- ja tukireitti-ikäisille oli tarjolla siimariharjoituksia ja helpohkoja suoria suunnistusratoja ja vanhemmille mm. kaksintaisteluratoja ja suunnistusvetoja. Aurinko paistoi varsinkin iltapäiväharjoituksessa kuumasti, eikä metsän varjossa paljon kannattanut pysähtyä, jos ei halunnut joutua mäkäräislauman syötäväksi, joten opistolle päästyämme juniorit juoksivat taas suoraan järveen. Uimisen ja oheisohelmien lisäksi vapaa-aika täyttyi Kirkonrottaa pelaten ja pihalla yhdessä touhuten. Keskiviikon iltaohjelmassa oli myös perinteinen leiridisko,

Viimeinen leiriaamu alkoi jännittävissä merkeissä, kun vuorossa oli leirin päättävä leiriviesti opiston lähimaisemissa. Saimme kokoon kolme joukkuetta, vaikka muutama joutuikin juoksemaan omaa tasoryhmäänsä haastavamman osuuden. Kaikki joukkueet suoriutuivat viestistä hienosti, vaikkakin aloitusosuudella leimaamaan pääsyä piti 250 joukkueen joukossa odottaa useiden minuuttien ajan. Pahiten ruuhkautuneella rastilla tarvittiin lopulta järjestäjiä pitämään jonoa yllä, jotta kaikki pääsivät edes jossain vaiheessa leimaamaan. Viesti antoi kuitenkin hienoa kokemusta isoissa viesteissä juoksemisesta ja kotimatkalle lähti joukko väsyneitä, mutta tyytyväisiä leiriläisiä.

Ensi vuonna Leimaus-leiri järjestetään Kisakalliossa Lohjalla ja toivottavasti saamme sinne taas yhtä hienon porukan mukaan. Kiitos kaikille mukana olleille, hauskaa oli!


10.6.2017
Yhteistyössä
OP Turun Seutu NEO-urheilu Inov-8 Noname Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare