Turun Suunnistajat

Tiomila 2019

3.5.2019

Vuoden 2019 Tiomila järjestettiin Glimåkrassa, Östra Göingen kunnassa, Skånen koillisosassa. Turun Suunnistajat lähti matkaan yhden nuorten joukkueen, kahden naisjoukkueen ja yhden miesjoukkueen voimin.

Koska ajomatkaa oli reilun puoleisesti (n.500km), lähdettiin reissuun jo torstaina iltalaivalla.


Laivamatka sujui rauhallisesti. Perjantain pitkää ajomatkaa päätettiin pätkiä useammalla tarkkaan harkitulla pysähdyksellä, koska kisapaikalle ei ollut kiire ja ulkolämpötilan huidellessa +26C oli keli suotuisa ulkoilulle.

Ensimmäinen etappi vei Norrköpingiin, jossa aamiainen hoidettiin jo perinteeksi muodostuneella tavalla eli hotelliaamiaisella. Aamupalan jälkeen osa porukasta körötteli Jönköpingin liepeillä sijaitsevalle Brahehusin linnan raunioille.

Kolmannella pysähdyksellä täydennettiin välipalavarastot ja aloitettiin valmistautuminen hellekelillä suoritettavaan malliharjoitukseen.

Kisakeskukselle saavuttua tutustuttiin keskuksen toimintoihin, pystytettiin seurateltta ja lopuksi lähdettiin malliharjoitukseen.

Malliharjoitusmaasto oli vaihtelevaa ja osittain melko kivikkoinen, josta sai melko karun kuvan tulevasta kisamaastosta. Ihailua ei monenkaan suusta kuulunut malliharjoituksen maalissa.

Malliharjoituksesta ajettiin majapaikalle, joka sijaitsi urheiluhallissa, lattiamajoituksena. Järjestäjien arvonnan jälkeen löytyi Tussin lattiapaikat, jotka siirrettiin varmuuden vuoksi vielä kerran ennen nukkumaan menoa.

Maininnan arvoinen asia lienee majoituksen lähikentällä pelattu nuorten suunnistajien välinen Suomi-Norja jakapallomaaottelu, jossa norjalaiset joutuivat (ainakin kuulopuheiden mukaan) nielemään tappion katkeraa kalkkia.

Itse yö oli hallissa yllättävän hiljainen, mutta unen laatu oli syystä tai toisesta osalla erittäin pätkittäistä ja eikä välttämättä mahdollistanut parasta mahdollista suoritustasoa itse kisaan.


Nuortenryhmällä kilpailun lähtö oli klo 10:15 ja 1.osuudelle lähti Sakari. Sakari löi alkuviitoituksella tahtia siihen malliin, että pysyi kärkiletkan lähituntumassa ja saapui vaihtoon sijalla 15 (+1:59).

Hyvän aloitusosuuden juosseena Sakari pääsi kertaamaan osuuden tapahtumia haastattelupisteeseen. 2.osuudelle sai lähteä kaksi juoksijaa ja matkaan lähtivät Joonas ja Pyry. Joonas saapui vaihtoon parivaljakosta ensimmäisenä, sijalla 16 (+4:32) ja lähetti 3.osuudelle yksin lähteneen Ellin matkaan.

Pyry saapui 2.osuudelta uupuneena, mutta suoritukseensa tyytyväisenä vaihtoon. Joukkueen nuorin juoksija Elli lähti ennakkoluulottomasti matkaan, eikä kumarrellut ikäistään vanhempia tyttöjä vaan latoi kärjen tahtia 1.väliaikaan ja piti sijoituksen samana kuin lähtiessä. Kovan alun jälkeen Elli joutui antamaan vanhemmille juoksijoille hieman periksi ja 7.rastille sattunut virhe vei hieman aikaa, mutta kaiken kaikkiaan lupaava suoritus tulevia kisoja ajatellen (+9:16/40)!

Tytöillä oli tänä vuonna ankkurin rooli ja Henna lähti parantamaan sijoitusta viimevuotisesta (34). Kahdelle ensimmäiselle rastille lippu ei löytynyt halutulla tavalla, mutta loppuradalla suunnistus lähti kulkemaan ja myös edellä olevien selkiä alkoi näkymään. Henna taisteli pienten vaivojen kanssa joukkueen loppusijaksi 31/258 (+13:17), mikä on kutakuinkin se suoritus, mitä ainakin huoltojoukot etukäteislaskelmissaan ajattelivat.

Nuorten kisaanalyysia kuunnellessa, nousi lähes kaikilta esiin yksi asia: juoksuvauhti oli kovaa myös metsässä, ei pelkästään alku- ja loppuviitoituksella. Itse ratoja nuoret eivät pitäneet erityisen hankalina, mutta totuttua kovempi juoksuvauhti syö suunnistuksen sujuvuutta.

Nuortenryhmä lähti heti kisan päätyttyä kohti Tukholmaa ja matka kului nopeasti naistenviestiä seuratessa.

Iltalaivan lähdettyä siirryttiin porukalla seuraamaan hetkeksi miestenviestiä, jossa Astonin ja Toukon hyvät otteet aloitusosuuksilla aiheuttivat riemunkiljahduksia diskon muutoin hiljaisessa atmosfäärissä.


Naisten viestissä nähtiin niin loistojuoksuja kuin karvaita pettymyksiä.

Ykkösjoukkueen aloitusosuuden juossut Enni teki kauden huonoimman viestisuorituksensa ja toi pettyneenä joukkueen vaihtoon sijalla 77. Onneksi Hangalla ja Olesialla oli hyvä kulkupäivä ja tytöt hinasivat sijoitusta roimasti ylöspäin.

Neljännen osuuden juoksijalle, Sonjalle tarjottiin kovaa keskimatkatyyppistä säksätystä, jossa keskittymisen tuli olla timanttia alusta loppuun saakka. Ykkösjoukkueen viestiankkuri Heini pystyi pitämään pään kasassa loppuun asti ja suunnisti lähes virheettömästi koko radan.

Koko joukkuepanokseen voi olla tyytyväinen, paranihan viime vuoden sija 14 pykälää sijalle 62.

Naisten kakkosjoukkue teki tasaisen suorituksen juoksijoinaan Riikka, Ilona H, Emmi, Hanne ja Ilona L.

Nuorten tavoin myös naiset joutuivat toteamaan maastovauhdin olevan Ruotsissa huimaa, vaikka tällä kertaa maasto oli paikoin melkoista pusikkoa ja vaaleanvihreässä tiheikössä rämpiessä tuli mieleen epäilys painomusteen hiipumisesta.

Suuremmilta virheiltä vältyttiin, vaikka välillä tiheiköistä nautittiinkin pienen lisäkierroksen verran. Päällimmäiset tunteet olivat kuitenkin tyytyväisiä, ja kakkosjoukkueen sijoitus oli Ilonan huiman ankkuriosuuden jälkeen 130/337.

Oman viestinsä jälkeen naiset jäivät aikaisemmista vuosista poiketen ja lämpimän makuupussin kutsusta välittämättä seuraamaan miesten viestin alkuosuuksia kisapaikalle. Tällä kertaa miesten viesti tarjoilikin ensiluokkaista seurattavaa ja jännitystä heti alusta alkaen.


Miestenviestiä lähtivät viemään juoksujärjestyksessä Aston, Touko, Oskari, Mikko, Justus, Daniil, Saku, Alexei, Onni ja ankkurina Ville. Astonin aloitusosuus meni kuin elokuvissa, koko matka kärkikahinoissa ja vaihdossa upeasti kahdeksantena!

Toisella osuudella Touko jatkoi hyvää menoa ja lähetti Oskarin matkaan sijalla 34. Oskari hoiteli osuutensa todella mallikkaasti vaihtaen sijalla 33. Mikko lähti pisimmälle osuudelle hyvistä asetelmista ja vei viestiä tasaisen varmasti, vaihtaen sijalla 38.

Justus ja Daniil juoksivat osuudet 5 ja 6 pitäen joukkueen hyvissä taisteluasemissa ja Alexei pääsi matkaan sijalla 49. Alexei napsi matkalla useamman sijan ja lähetti Onnin matkaan sijalla 41. Onni taisteli osuutensa maaliin sijalla 52 ja Ville pääsi matkaan hieman Pargas IF:n ankkurin jälkeen.

Villen ankkuriosuus meni hyvin ja joukkueen loppusija oli 53. Miestenjoukkue paransi viime vuoden sijoitustaan 43 sijaa eli kokonaispanokseen voi olla hyvin tyytyväinen.


Tästä matkan kuviin


3.5.2019
Yhteistyössä
OP Turun Seutu Urheilu Mehiläinen Noname Naantali Spa & Hotel Marli Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare Suomen vero- ja lakipalvelut