Kevätyön viestin lähetys katsottavissa

person Heikki Pesola calendar_today 11.4.2022

Perjantaina suorana lähetyksenä Viasatilla näytetty lähetys Kevätyön viestistä on nyt katsottavissa Suunnistusliiton Youtube-kanavan kautta. Lähes kuusituntinen lähetystallenne Mikko Reitin ja Jussi Eskolan selostuksen kera on mitä mainioin tapa palata vielä Kevätyön tunnelmiin!


Ratamestarin analyysi naisten ja miesten viesteistä

person Heikki Pesola calendar_today 10.4.2022

Kevätyön viestin ratamestari Juho Rajaniemi seurasi viestien etenemistä ja pohtii havaintojaan ratamestarin jälkianalyysin merkeissä. Analysoimisiin!

päivitetty 11.4.2022 klo 20:55

Rastikarhut ja Koovee Kevätyön viestin pääsarjojen voittoihin

person Heikki Pesola calendar_today 10.4.2022

Naisten viesti päättyi lopulta Rastikarhun juhliin. Avausosuudella tahtipuikkoa heilutti vasta ensimmäistä vuotta pääsarjassa juokseva Paimion Rastin Milja Väätäjä. Viime vuoden Viestiliigat olivat Lahden Suunnistajien juhlaa ja nyt LS:n Karoliina Ukskoski saapui vaihtoon toisena 47 sekunttia Paimion takana. Seuraavina vaihtoon ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Hiidenkiertäjät sekä Tampereen Pyrintö. 2019 Kevätön viestin voittaneen Piffenin Yvonne Gunnell vaihtoon kuudentena.

Toisella osuudella tilanteet muuttuivat merkittävästi, kun Rastikarhut lähtivät ihan tosisaan karkuun peräti kahden joukkueen voimin. Mistään silmän lumeesta ei tässä todellakaan ollut kyse vaan Tuija Kuusela ja Elli Peltomäki yksinkertaisesti etenivät koko kakkososuuden kovinta vauhtia. Viime vuoden viesteissä vahvasti esiintynyt HiKin Roosa Hämäläinen tuli vaihtoon 1.44 kärkeä perässä Pyrinnön Häkkinen aivan hänen kannoillaan. Takaa tulevista Kalevan Rastin Veera Laaksoviita eteni vahvasti ja nosti KR:n viidenneksi.

Jos toinen osuus oli kahden Rastikarhujen joukkueen näytöstä muuttui tilanne tältä osin heti ankkuriosuuden alussa. Rastikarhujen ankkureista Jenny Ojala eteni alusta alkaen kovaa ja Mira Kaskinen oli jo melko alussa pudonnut yli puolentoista minuutin päähän. Taustalla Pyrinnön Saila Kinni eteni vahvaa kyytiä ja saavutti jatkuvasti Rastikarhujen Kaskista. 4,4 kilometrin väliajassa Kinni oli jo lähes saavuttanut Kaskisen, mutta Ojala näytti jo etenevän vääjäämättä kohti Kevätyön voittoa. Takajoukosta Piffenin Amy Nymalm oli liekeissä aivan kuten 2019 kevätyön viestissäkin ja eteni osuuden kärkivauhtia.

Viestisuunnistuksessa tilanteet elävät ja niin nytkin. Rastikarhut kakkosen Ojala oli vain reilu kilometri ennen maalia etenemässä kohti selvää voittoa, mutta lopussa Mira Kaskinen ja Saila Kinni saavuttivat silmin nähden Ojalaa. Kuntorata-alueen tiukan kamppailun jälkeen Rastikarhut 2 voittoon, Rastikarhujen ykkönen 2 sekunttia perässä toiseksi ja Kinnin Pyrintö 9 sekunttia kärjestä kolmanneksi. Olipahan loppu! Tässä kohtaa iltaa Haijaisten maasto oli jo kokolailla pimeä. Piffenin Nymalm eteni ylivoimaisesti ankkuriosuuden kovinta kyytiä ja toi seuransa lopulta neljäntenä maaliin ennen Kalevan Rastia.

Naisten viesti oli tapahtumarikas aivan kuten edellisessäkin Kevätyössä 2019. Rastikarhujen meinkinki on naisten viesteissä ollut varsin positiivinen jo muutaman vuoden ja suurviestien ykkösjoukkuepaikoille on varmasti kysyntää!

Miesten viesti lähti liikkeelle yhdeksän jälkeen yli 80 joukkueen voimin. Avausosuus oli lopulta varsin tasainen ja lopulta kirivoiton vei nimiinsä Turun Metsänkävijöiden kolmosjoukkueen Matiss Slikjanis rinnanmitan ennen Pyrinnön Severi Kymäläistä ja Paimion Henrikssonia. 15 ensimmäistä joukkuetta saapui vaihtoon alle minuutin sisällä. Hyvissä asemissa kärkiletkoissa vaihtoon saapuivat edellä mainittujen lisäksi muun muassa IF Braheen siirtynyt Fredric Portin sekä TuMe ykkösen Jussi Suna.

Kakkososuudella alkoi sitten tapahtua, kun ukrainalaiskaksikko Oleksander Kratov – Ruslan Glebov laittoi löylyä ja pudotti muut tällä osuudella yli kolmen minuutin (Paimio) ja neljännestä joukkueesta eteenpäin yli neljän minuutin päähän. Tämä ei millään tavoin tullut yllätyksenä ottaen huomioon Kratovin ja Glebovin meriitit sekä kyvyt suoriutua vaativasta yöosuudesta. Kärjessä mentiin maailman luokan vauhtia. Kovaan paikkaan joutui ennen kaikkia Paimion Jonas Jern, mutta kaiken kaikkiaan piti kuitenkin PR:n erittäin hyvin tilanteen tasalla kolmantena edelleen kohtuulisella erolla takaa-ajavaan porukkaan, johon olivat ryhmittyneet OK77, Kalevan Rasti, Espoon Suunta 2, Kalevan Rasti 2, Pyrinnön ykkönen sekä Helsingin Suunnistajat. TuS:n Touko Seppä lensi alun aivan Kratovin vauhtia, sai tämän porukan kiinni, mutta lopun johdosta Seppä vaihtoon 50 sekunttia tätä porukkaa perässä.

Ankkuriosuudella kävi hyvin nopeasti selväksi, että Kooveen ja TuMe:n yhteinen taival tulisi päättymään. Timo Sild teki jatkuvasti tarkkaa työtä onnistuneilla reitinvalinnoilla, kun taas TuMe:n Uldis Upitisin matka sisälsi takkuja kaiken aikaa. Sild eteni koko ajan osuuden kovinta vauhtia ja kasvatti eroa takaa tuleviin. Hänen takanaan alkoi muodostua kolmen joukkueen: Pyrinnön, HS:n sekä Paimion porukka joka oli jakava sijat 2-4. Einari Heinoaron vauhti oli lopulta tästä kolmikosta kovinta ja Helsingin Suunnistajille Kevätyön viestin kakkostila ylivoimaisen Kooveen takana. Arola klaarasi Paimion Rastille kolmossijan ja Ahvenanmaalla kovaa kevätkuntoa näyttänyt Aleksi Sorsa toi Pyrinnön värit neljäntenä maaliin. Viidentenä maaliin saapui vahvasti keväällä miesten kilpailuissa esiintynyt Turun Suunnistajat.

Olipahan paluu Kevätyöhön kahden välivuoden jälkeen! Tanskassa järjestetty maajoukkueryhmien sprinttileiri vaikutti varmasti jonkin verran aivan kärkinimien osaanottoon, mutta kisan kokonaisvauhtiin tällä tuskin oli olennaista merkitystä. Etenkin miesten viestin taso oli erittäin kova ja laaja. Viestiliigan kolmen juoksijan viestit ovat osoittaneet vahvuutensa. Voittajia on löytynyt useista eri seuroista. Osaltaan tämä on varmasti ollut omiaan ehkäisemään sellaista seurapolarisaatiota mitä esimerkiksi jalkapallossa Real Madridin ja Manchester Cityn kaltaisten joukkueiden aikakautena 2000-luvulla on nähty. Pienempien seurojen rooliksi ei välttämättä jää vain olla kasvattajaseurana. Mutta Kevätyö on nyt kilpailtu ja katse on seuroilla varmasti kohti Tiomilaa ja sitä kautta kohti Lukkari-Jukolaa. Viestiliiga jatkuu seuraavaksi parin viikon kuluttua Finnspringin viestin merkeissä. Hyvää viestisuunnistuskautta 2022 ja Kevätyön merkeissä toivottavasti taas ensi vuonna!

Miesten viestin kakkosouuden hallitsijat Oleksander Kratov ja Ruslan Glebov. Kuva: Ilkka Seppä

Kiitokset!

person Heikki Pesola calendar_today 9.4.2022

Kevätyön viesti on onnistuneesti kahden välivuoden jälkeen saatu suoritettua maaliin! Olosuhteet olivat Haijaisissa varsin talviset, mutta kuitenkin niitä harvoja paikkoja jossa 8.4.2022 olisi suunnistuskilpailun ylipäätään pystynyt pitämään. Päätuote oli kunnossa: Haijaisten maasto osoitti vaativuutensa niin valoissalla kuin pimeällä. Joukkueiden määrä täytti myös odotukset ja suunnistuksen viestikulttuurin voidaan sanoa olevan hyvissä kantimissa vuonna 2022!

Kilpailun järjestäjien puolesta vielä suuret kiitokset kaikille kilpailun mahdollistajille eli ennen kaikkea kilpailijoille, kilpailun seuraajille, talkoolaisille, yhteistyökumppaneille, maanomistajille, median edustajille sekä muille menossa mukana olleille! Ensi vuoteen!

Kilpailun tunnelmiin pääsee vielä kilpailusta otettujen valokuvien kautta.

Ilkka Metsälän kuvia kilpailusta: https://photos.app.goo.gl/G8kYiKwuc7vauqhw7

päivitetty 10.4.2022 klo 14:55

Tulospalvelu + GPS-seuranta

person Heikki Pesola calendar_today 8.4.2022

Kilpailun live-tulosseuranta löytyy tulospalvelun sivulta.

Naisten ja miesten viestin GPS-seurattavat joukkueet löytyvät täältä. Kantoliivi on noudettavissa GPS-teltasta ja seurantalaite asennetaan kilpailijalle siellä ennen sisäänkirjausta lähtöalueelle.


Lumitilanne

person Heikki Pesola calendar_today 6.4.2022

Kuluneen viikon sää on varmasti aiheuttanut kysymyksiä ajankohtaisesta lumitilanteesta. Tänään keskiviikkona rastipartio tarkasti maastoa myös lumitilanteen osalta. Tilanne on tältä osin hyvä: lunta on keskimäärin 5-10 senttiä, kuusikoissa jopa tätä vähemmän. Huomenna torstain on luvattu plussaa, joten lumi saattaa tästä vielä vähän painua. Alla tänään otettuja maastokuvia.


Normaalihintainen ilmoittautuminen päättynyt: 171 joukkuetta!

person Heikki Pesola calendar_today 4.4.2022

Sunnuntain puoleenyöhön avoinna ollut normaalihintainen ilmoittautuminen tuotti hyvän lopputuloksen: 171 ilmoittautumista! Viestiliigojen osalta naisten viestiin on ilmoittautunut 43 joukkuetta ja miesten viestiin 83 joukkuetta! Loput ilmoittautumiset muodostuvat kuntosarjoista, joissa joukkueita on seitsemän ja henkilökohtaiseen kuntosarjaan 15 ilmoittautunutta.

Jälki-ilmoittautuminen on vielä mahdollista keskiviikkoon 6.4. klo 24 mennessä.

Lumitilanteen vuoksi metsäharjoittelu on varmasti monella jäänyt kotimaassa vähemmälle sitten loppuvuoden. Täsmäharjoitusten tarpeeseen Turun Suunnistajilla on tarjolla kolme kevätharjoitusta. Harjoitukset ovat kaikki melko tyypillisessä varsinais-suomalaisessa kalliomaastossa ja siksi varsin hyvin soveltuvia sekä Kevätyön että myös tulevan Lukkari-Jukolan harjoitteluun. Karttoja voi ostaa myös Turun Suunnistajan kaupasta.


Ratapituudet

person Heikki Pesola calendar_today 31.3.2022

Kevätyön viestin ratapituudet:

HD16: 4,0 km – 4,0 km – 4,0 km

D: 5,7 km – 5,7 km – 5,9 km

H: 7,7, km – 7,7, km – 8,1 km

Kunto, viesti: 5,7 km – 5,7 km – 5,7 km

Kunto, henk koht: 5,7 km

Kevätyön viesti on erinomaista harjoitusta myös Lukkari-Jukolaa varten. Esimerkiksi kuntosarjojen lähtö on klo 21.30 eli rehellistä yösuunnistusta tarjolla myös kuntosarjoissa. Normaalihintainen ilmoittautuminen 3.4.22 saakka!


Päivitetyt lähtöajat sekä tietoa lähetysajoista

person Heikki Pesola calendar_today 24.3.2022

Kevätyön vietin alustavassa kilpailukutsussa esitettyihin lähtöaikoihin on tehty pieniä muutoksia, jotta kilpailutapahtumat saadaan synkronoitua illan lähetyksiin. Päivitetyt lähtöajat ovat:

Nuoret 18.20 – Naiset 18.30 – Miehet 21.15 – Kunto 21.30

Kilpailun lähetysajat ovat puolestaan:

Naisten viesti: V Sport + Suomi sekä Viaplay klo 18.20 alkaen

Miesten viesti: V Sport + Suomi sekä Viaplay klo 21.05 alkaen

päivitetty 29.3.2022 klo 11:00

Kuvia maastosta neljä viikkoa ennen Kevätyötä

person Heikki Pesola calendar_today 11.3.2022

Yhteistyössä