TuS:n miehet Viestiliigan finaalin viidenneksi

6.10.2024 Heikki Pesola

Halikkoviestin onnistuneen kolmannen sijaan perään oli hyvä jatkaa suunnistuksen superviikonloppua Salossa jossa sunnuntaina kilpailtiin Viestiliigan finaalit. Miesten viestissä läsnä oli jopa positiivista ongelmaa, kun neljän suunnistajan tason tiedettiin olevan aika lähellä toisiaan. Touko Sepän paikka ykkösjoukkueen ankkurina oli selvä, mutta Ferenc Jonas, Valtteri Kankainen, Laurits Bidstrup Möller ja Zoltan Bujdoso tekivät kaikki Halikkoviestin neljännellä osuudella osuusaikansa minuutin sisään. Avaus tiedettiin tuliseksi ja siihen tarvittiin potentiaalisesti ahnasta menijää.

Ferenc Jonasin suurviestit ja kansainväliset meriitit ovat tästä nelikosta parhaat ja Feri laitettiin ykkösjoukkueen avaajaksi. Unkarin sisäisissä kilpailuissa Zoltan Bujdoso on onnistunut välillä Ferinkin voittamaan ja Zoltanilta löytyy myös nuorten MM-kulta. Zolti kakkosjoukkueen avaukseen. Valtterin syksy mukaan lukien SM-viesti on ollut väkevä ja Valtteri laitettiin tänään juoksemaan ykkösjoukkueen toiselle osuudelle. Laurits oli eilen Valtteria hieman nopeampi joten toisenlainenkin ratkaisu olisi ollut täysin perusteltavissa. Selvää kuitenkin oli, että Unkarin pojilta löytyy avaukseen vaadittavaa fyysisyyttä Valtteria ja Lauritsia enemmän.

Feri oli avausosuudella erittäin vahva. Jos ei nyt ihan tahtipuikon heiluttaja niin ainakin lähellä sitä. Ainoastaan Stora Tuna kakkosen Joakim Svensk onnistui saapumaan vaihtoon ennen, hänkin vain kuusi sekunttia. Timo Sild taipui Ferille hiukan tuoden Kooveen kolmantena avauksesta. Erinomainen avaus Feriltä heti siinä nelinkertaisen Jukola-voittajan takana ja kaksinkertaisen Jukola-voittajan edellä. Zoltan Bujdoso näytti myös kykynsä ja aloitti komeasti tuoden TuS 2-joukkueen vaihtoon sijalla 12. +1.30 kärjestä. Valtteri Kankainen on tänä syksynä päässyt aivan uudella tavalla kokemaan viestisuunnistusta huippupaikoilta. Mikkelin Viestiliigassa Touko lähetti Valtterin kakkososuudelle yksin kärjessä, Daniil Fomin lähetti Valtterin SM-viestissä matkaan yhdeksäntenä, Halikkoviestissä Valtteri pääsi etenemään käytännössä kisan kärjessä ja tänään toiselta sijalta vain muutaman sekunnin kärjestä.

Lähtö tällaisessa paikassa tarkoitti sitä, että Valtterin oli käytännössä pakko lähteä matkaan erittäin kovaa vauhtia. Ensimmäisessä väliajassa Valtterin vauhti oli täysin kilpailukykyinen muiden kärkimenijöiden kanssa, mutta osuuden toisella puoliskolla fyysinen vire alkoi näyttämään varoitusvaloja. Kuluneen vuoden pari pidempää juoksutaukoa ovat verottaneet kuntopohjaa sen verran, että etenkin tällainen kahden kovan viestijuoksun viikonloppu tuo haasteita. Vaihtoon kuitenkin taistellen sijalla 9. Kuin vaivihkaa osuudella oikein hyvää työtä oli tehnyt TuS kakkosen Laurits Bidstup Möller joka ohitti ykkösjoukkueen ja toi TuS kakkosen vaihtoon sijalla 8. Hieno veto Lauritsilta joka tänä viikonloppuna osoitti olevansa ykkösjoukkuekunnossa.

Touko Seppä lähti ankkuriosuudelle kaikki peliin laittaen ja se alkoi hyvin nopeasti tuottamaan toivottua tulosta. Touko teki ankkurisosuuden osuuspohjat ja toi TuS:n ykkösjoukkueen maaliin sijalla viisi! Kaukana ei ollut neljäs sijakaan sillä Seppä ja Stora Tunan Viktor Svensk etenivät suuren osan ankkurisosuutta samaa vauhtia ja välillä yhdessäkin. TuS:n kakkosjoukkue lopulta sijalle 23. Naisten viestissä TuS ykkönen oli sijalla 27. TuS kakkonen sijalla 37. ja TuS kolmonen sijalla 50.

Huippuvuosi 2022 päättyi TuS:n miesten osalta Viestiliigan finaalin kolmossijaan Porvoon Virvikissä. Vuoden 2023 Kevätyön viestissä tuli seitsemäs sija, mutta käytännössä siitä alkaen vuoden 2024 kesään saakka plakkariin tuli monia viestejä joita leimasi jonkin sortin alavireisyys. Syksyllä 2024 on taas palattu oikealle uralle. SM-viestin 7. sija saa jatkoksi Viestiliigan finaalin 5. sijan. Tähän kun vielä lisätään eilinen Halikkoviestin 3. sija niin syksy on tarjonnut TuS:n osalta paljon viestihyvää.