Kilpaileminen

Kilpaileminen kuuluu olennaisena osana suunnistukseen ja suunnistuksessa on tarjolla monen tasoisia kilpailuja: seurakilpailuja, nuorten Kompassi-kilpailuja, alueen mestaruuskilpailuja sekä kansallisia että kansainvälisiä kilpailuja. Nuorille kilpailut ovat myös hyviä ja motivoivia harjoituksia, joissa pääsee tutustumaan uusiin maastoihin ja testaamaan omat taitonsa oman ikätasonsa radoilla.

Lisätietoja ja yleistä kilpailuinfoa löytyy Suunnistajaliiton sivuilta https://sslkoulutus.fi/ohjaajanopas/uudelle/kilpailut-ja-tapahtumat/.

Ilmoittautuminen kilpailuihin

Miten kilpailuihin ilmoittaudutaan?

Kilpailuihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti IRMAn kautta. Kilpailuihin ilmoittautuminen (lukuun ottamatta Kompassi-kilpailujen avoimia (kaverin/saattajan kanssa) ja For Fun -sarjoja) vaatii lisenssin.

Pikaohjeet IRMA:n käyttöön

 1. Rekisteröidy Irmaan (https://irma.suunnistusliitto.fi/ )
 2. Jos olet lunastanut lisenssin, vie Sportti-ID-tunnus omiin tietoihin
 3. Ilmoittautuessasi kilpailuihin laita rasti ”seura maksaa osanottomaksun” Mikäli et pysty lisäämään rastia, ole yhteydessä seuran jäsenvastaavaan (timo.heinonen@tus.fi). Kirjoita otsikoksi “IRMA”.

Mihin sarjaan minun kuuluu ilmoittautua?

Suunnistuskilpailuissa sarja määräytyy sukupuolen ja syntymävuoden mukaan.

Tietoa tunnuksista:

 • H/D: Suunnistuskilpailuissa D­-sarjat ovat tytöille ja H­-sarjat ovat pojille (esim. D12 tai H12).
 • Ikä: Sarjatunnuksessa on merkitty ikä. Sarjassa saa kilpailla vielä sen vuoden, jolloin täyttää sarjatunnuksessa merkityn iän. Omaa ikää vanhempien sarjassa voi kilpailla. Esimerkiksi lapsilla on usein tarjolla vain 10RR, jolloin tähän sarjaan voivat osallistua niin 7-­vuotiaat kuin vielä 10-­vuotiaatkin. Useimmiten sarjat menevät kahden ikävuoden välein, jolloin esimerkiksi 8­-sarjassa kilpailevat sinä vuonna sekä 7 että 8 vuotta täyttävät lapset.
 • RR-­tunnus tarkoittaa rastireittiä. Tällöin metsässä on apuna siimari eli naru, joka kiertää rastilta rastille. Siimari on merkitty myös karttaan oranssilla tai violetilla viivalla. Siimari kiertää siten, että radasta on mahdollista suoriutua nopeammin reitinvalintoja ja oikaisuja (esimerkiksi polkua pitkin) tekemällä.
 • TR­-tunnus tarkoittaa tukireittiä. Tukireitillä rastit eivät ole kiinni siimarissa niin kuin rastireitissä, vaan ne ovat hieman etäämmällä. Siimari on kuitenkin helpottamassa suunnistamista ja se on ikään kuin yksi ylimääräinen polku metsässä. Tukireittiradat tuovat varmuutta 12-­sarjassa kilpaileville ja sopivat erityisesti aloitteleville kilpailijoille erinomaisesti.
 • Avoin sarja tarkoittaa sitä, että kilpailijan mukana saa olla saattajana esimerkiksi oma vanhempi tai kaveri. Saattaja­sarjat tai avoin sarja sopivat erityisen hyvin perheen pienimmille, sillä niissä radat ovat lyhyitä ja helppoja. Saattajasarjassa radalle lähdetään lähtöajan mukaisesti, joten jokaisella lapsella tulee olla oma saattajansa.

Ennakkovalmistautuminen kilpailuihin

 • Lue ja tutustu kilpailun järjestäjien nettisivuilta  kilpailukutsuun sekä kilpailuohjeisiin. Näistä selviää esimerkiksi ajo-ohjeet kilpailukeskukseen, matkat lähtöihin sekä muut kilpailun kannalta tärkeät tiedot.
 • Tarkista lähtöajat. Lähtöajat ilmoitetaan usein sekä sarjoittain että seuroittain järjestäjän nettisivuilla muutama päivä ennen kilpailua. Tarkista lähtöajoista lisäksi, että emit-numerosi on merkitty oikein.
 • Selvitä ajo-ohjeet ja suunnittele aikataulu. Huomioi, että suunnistuskilpailut sijaitsevat usein hieman kauempana keskustasta ja parkkipaikalta saattaa olla jonkin verran kävelymatkaa kilpailukeskukseen. Myös varsinaiset lähdöt sijaitsevat usein jonkin matkan päässä kilpailukeskukselta.
 • Pakkaa tarvittavat varusteet mukaan: suunnistusvarusteet, emit, kompassi, hakaneulat, vesipullo, vaihtovaatteet jne. Monilla on suunnistuskilpailuissa mukana myös retkijakkara tai tuolirinkka, joka on kätevä kilpailukeskuksessa odottaessa ja varusteiden vaihtamisessa.

Kilpailupaikalla

Kilpailupaikalle tulee tulla hyvissä ajoin. Isommissa kilpailuissa on hyvä olla valmiina noin tuntia ennen omaa lähtöaikaa. Kilpailukeskuksessa on useimmiten oman seuran “leiri”, jonne voit jättää esimerkiksi repun ja odottaa omaa lähtöaikaa. Leiri on yleensä jossain maalisuoran lähettyvillä ja sen tunnistaa parhaiten ihmisten seuravaatteista sekä seuran viiristä. Seuran teltat ovat punaisia. Mikäli olet ilmoittanut tarvitsevasi laina-­emittiä (aluekilpailut), saat sen myös leiristä ohjaajalta. Ennen lähtöön lähtemistä on hyvä käydä myös tarkastamassa maalisuoralta viimeisen rastin sijainti ja tutustua maaliin. Lisäksi viestikilpailuissa on hyvä käydä läpi vaihtoalueet ja karttatelineiden sekä vaihtopuomin sijainti.

Kysy rohkeasti apua kokeneimmilta seurakavereiltasi!

Lasten sarjoissa lähtöön kutsutaan 5 minuuttia ennen merkittyä lähtöaikaa. Varaa siis lähtöön mennessä hyvin aikaa. Ota huomioon mahdollinen siirtymäaika, alkulämmittely sekä numerolappujen ja emit­arkistusliuskojen nouto. Tarkemmat lähdön ohjeet sekä lähdön etäisyys kilpailukeskuksesta löytyvät järjestäjien kilpailuohjeista.

Kilpailuissa rastit tulee käydä numerojärjestyksessä. Mikäli huomaa, että jokin rasti on jäänyt välistä, tulee palata tälle rastille ja jatkaa siitä numerojärjestyksessä kaikki seuraavat rastit. Kilpailuissa on tärkeää tarkistaa koodeista, että on oikealla rastilla, koska rasteja voi olla paljon samalla alueella. Koodi on merkitty rastimääritteisiin sekä leimasimeen (esim. 31, 35, 48). Rastireitillä koodit on merkitty RR-­tunnuksin (RR1, RR2 jne.). Muista myös leimata huolellisesti jokaisella rastilla.

Maalissa tulee muistaa tehdä vielä maalileimaus. Tämän jälkeen kuljetaan järjestäjien ohjeiden mukaan emit-­purkupisteen kautta, jossa ilmoitetaan suoritus hyväksytyksi tai hylätyksi. Kilpailija saatetaan ohjata myös itkumuurille, mikäli leimauksissa on epäselvyyksiä. Tällöin selvitetään onko esimerkiksi jokin rasti jäänyt välistä tai onko kilpailija käynyt väärällä rastilla.

Lapsille ja nuorille hyviä kilpailuja

Lähes kaikissa kansallissa kilpailuissa on tarjolla sarjat aina 10RR-sarjasta veteraanisarjoihin. Aloitteleville lapsille sopivat erityisen hyvin Nuorten Kompassi-kilpailut Turun lähiseudulla. Näissä kilpailuissa on tarjolla myös avoinsarja. Lisäksi muut alueelliset kilpailut sekä kansalliset kilpailut lähiseudulla ovat erittäin hyviä kilpailuja kaikille, jotka uskaltavat lähteä metsään ilman saattajaa.

Hyviä kilpailuja lapsille lähialueella ovat esimerkiksi:

 • Vikingline-rastit, Paimio
 • Ankkurirastit, Salo
 • Finnspring
 • Alueelliset Kompassi-kilpailut*
 • Särkänniemisuunnistus*
 • AM-kilpailut
 • Kukkosuunnistus, Laitila
 • Oravatonni, Mynämäki

*Kilpailussa myös avoinsarja.

Lähde rohkeasti mukaan suunnistuskilpailuihin edustamaan seuraa!

Yhteistyössä