Turun Suunnistajat

Turun Suunnistajien esittely

Yleisesittely

Turun Suunnistajat ry (TuS) on suunnistuksen erikoisseura, joka perustettiin tammikuun 23. päivänä vuonna 1954. Seuran toiminta-alueena on Turku ja Turun ympäristökunnat. Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaharrastusta luonnossa seuran toiminta-alueella siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen harrastaisi kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti.

Seura toteuttaa aktiivisesti nuoriso-, valmennus- ja kuntosuunnistusta. Viime vuosina kilpailumenestys on ollut huikeaa erityisesti nuorten SM-ikäisten kohdalla. Vuonna 2015 Turun Suunnistajia edustavat urheilijat saavuttivat SM-kilpailuissa peräti 15 mitalia ja 17 plakettisijaa (sijat 4-10 tai 4-6) erityisesti nuorten ja veteraanien sarjoissa.

Seuran järjestämä kuntosuunnistustoiminta on hyvin aktiivista ja osallistujamäärät ovat olleet viimeisten vuosien aikana nousussa. Turku-Rastit järjestetään yhteistyössä Turun muiden suunnistusseurojen kanssa ja yhä suositummaksi nousseet TalviRastit kokonaan seuran omin voimin.

Turun Suunnistajat järjesti kesällä 2015 suunnistuksen vuosittaisen huipputapahtuman Jukolan viestin. Louna-Jukola 2015 toteutettiin yhdessä Paimion Rastin kanssa. Louna-Jukola oli kaikkien aikojen suurin, sillä osallistujia oli mukana yli 18 000. Vuosia kestänyt talkootyö huipentui hyvin onnistuneeseen viestiin ja kohotti seurahenkeä ja yhdessä tekemisen meininkiä.

Seuran visio

TURUN SUUNNISTAJAT ON ALUEEN VETOVOIMAISIN SUUNNISTUSSEURA

 • Seuran juniorien kasvaminen aikuisten maajoukkuesuunnistajiksi
 • Seuran lapset ja nuoret löytävät elinikäisen harrastuksen suunnistuksesta
 • Kuntosuunnistustapahtumat ovat kaikkien kestävyyslajien harrastajien viikottainen liikuntamuoto
 • Seura on arvostettu kilpailujen järjestäjä
 • Jukolan viesteissä jokainen joukkue on paras omassa ”sarjassaan”

Jäsenistö

Turun Suunnistajissa on jäseniä yli 450, joista miehiä tai poikia on 260. Koska suunnistus sopii kaikenikäisille, kuuluu jäsenistöön eri-ikäisiä positiivisen elämänasenteen omaavia reippaita ihmisiä kirjaimellisesti vauvasta vaariin: nuorin jäsen on syntynyt vuonna 2013 ja vanhimmilla on ikää jo kunnioitettavat 95-vuotta. Alle 18-vuotiaita jäseniä seurassa on 154. Jäseniä asuu noin 20:ssä eri kunnassa. Tilastot ovat vuodelta 2015.

Kilpailumenestys

 • Jukolan viesti: 1994, 1996, 2001
 • Venlojen viesti: 2002
 • Tiomila: 1992, 1993 (nuoret), 1994 (miehet), 2003 (naiset)
 • 25-Manna: 2000
 • MM 2001: Jörgen Rostrup (norm. 1., lyhyt 3.), Simone Luder (norm. 1., sprint 3.), Vroni König-Salmi (sprint 1.), Janne Salmi (viesti 1.)
 • Janne Salmi: 2001 MM-viesti 1.; 1999 MM-viesti 3., MM-lyhyt 3.; 1997 MM-lyhyt 1., MM-viesti 2.; 1995 MM-normaali 2., MM-viesti 3.; 1989 Nuorten MM-viesti 1., Nuorten MM 3.

Kilpailujärjestelyt

 • Jukolan viesti 1961, 1972, 2015
 • Fin5-suunnistusviikko 2001
 • Isotonic-suunnistus 1999
 • Useita SM- ja AM-kilpailuja
 • Kansallinen Nuorisoviesti joka syksy
 • Kansallinen Kevätyönviesti joka kevät jo vuodesta 1977
 • Useita alueellisia Nuori Suunta -kilpailuja
 • Useita TUPI-kilpailuja
 • Lisäksi seura järjestää tilauskilpailuja yrityksille noin 10 kertaa vuodessa

Nuorisosuunnistus ja valmennustoiminta

Seura panostaa paljon nuoriin. Turun Suunnistajat on Nuori Suomi Sinettiseura ja on sen myötä sitoutunut järjestämään laadukasta ja monipuolista kaikki lapset huomioon ottavaa nuorisotyötä.

Seuraan palkattiin vuonna 2012 Nuorten valmennuspäälliköksi huippusuunnistaja Katri Lindeqvist. Valmennuspäällikkö toimi aluksi puolipäiväisenä, mutta Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän Seuratuen avulla työ oli kokopäiväistä vuodesta 2013 alkaen. Valmennuspäällikön työsuhde päättyi syksyllä 2016. Nykyisin toimintaa suunnittelee ja toteuttaa seuran nuoriso- ja valmennusjaosto sekä lukuisa joukko innostuneita ja osaaavia ohjaajia. Valmennuspäällikön kädenjälki näkyy harkitussa ja monipuolisessa vuosirungossa sekä erilaisissa teemaharjoituksissa

Seuran nuoriso- ja valmennustoiminta on ympärivuotista. Tavoitteellisesti harjoittelevat nuoret ja aikuiset voivat osallistua valmennusryhmän toimintaan.

Kuntosuunnistus

Seura on ollut mukana luomassa Turun alueen menestyksekästä kuntosuunnistusperinnettä, Turku-Rasteja. Iltarastitapahtuma aloitettiin jo vuonna 1975. Enimmillään kuntosuunnistajia on käynyt vuodessa 11400, ja yksittäisen tapahtuman kävijäennätys on peräti 610. Turku-Rastien organisaatioon kuuluvat Turun Suunnistajien lisäksi Maarian Mahti ja Hirvensalon Heitto.

Varsinaisen suunnistuskauden ulkopuolella Turun Suunnistajat järjestää TalviRastit lauantaisin. Nämä tapahtumat ovat kasvattaneet suosiotaan ja tarjonneet mainioita harjoittelumahdollisuuksia niin kuntoilijoille kuin kilpaurheilijoillekin, etenkin vähälumisina talvina. Uusimpana tulokkaanna kuntorastirintamalla on keväällä 2017 aloitettavat NEOrastit maanantaisin. 

Vuonna 2015 Turun Suunnistajien järjestämissä kuntosuunnistustapahtumissa kirjattiin yhteensä 7882 suoritusta.

Yhteistyössä
OP Turun Seutu Urheilu Mehiläinen Noname Tähtiseura Lomakeskus Koivukankare Suomen vero- ja lakipalvelut