Valot pimeyksien reunoilla – Turun Suunnistajat SM yöhön

25.9.2020 Heikki Pesola

Syksyn SM-kisaputki jatkuu viikonloppuna Liperissä, jossa Kalevan Rasti järjestää yösuunnistuksen SM kilpailut. Perinteisesti yösuunnistuksen osuus monen suunnistajan vuosiharjoittelussa on hyvin esillä, mutta itse yösuunnistuskilpailut ovat kuitenkin kalenterissa vähissä. Etenkin naisten osalta tämä korostuu, koska suurviesteissä naisten viestejä ei juosta pimeällä. Toki moni naissuunnistaja on tottunut ”tuplaamaan” esimerkiksi Jukolassa juoksemalla yöosuuden, mutta noin niin kuin kilpailumielessä tilanne kuitenkin kuvatunlainen. Tyypillisesti kesän jälkeen yösuunnistus vasta käynnistyy monen kalenterissa syyskuussa esimerkiksi am-yön ja yksittäisten yöharjoitusten kautta. Usein yösuunnistuksen kuuminta aikaa on vasta SM yön jälkeinen aika lokakuun ja joulukuun välillä, mutta esimerkiksi Varsinais-Suomessa on ollut viime aikoina talvia, jolloin yösuunnistus on pyörinyt monen kalenterissa tiiviisti myös talvikuukausina.

Tämän vuoden SM yö järjestetään Liperin Pärnävaarassa, joka on tuttu ennen kaikkea kahden Jukolan viestin maastona. Pärnävaara on luonteeltaan kohtuulliset korkeuserot sisältävää mäntyvaltaista harju-suppamaastoa. Erona Turkua lähempänä oleviin harju-suppamaastoihin (Jämi. Huovinrinne-Virttaankangas jne.) tulee todennäköisesti olemaan ainakin maapohjan paikoittainen kivikkoisuus sekä vaihteleva kasvillisuus.

Turun Suunnistajien naisten osalta syksyn SM-kilpailuissa on ollut positiivista virettä. SM pitkällä A-finaaliin selviytyi viisi ja SM sprintin finaaliin neljä TuS:n naista. Tällä kertaa mukaan on ilmoittautunut kolme TuS:n naista, joista Enni Jalavalta ehdittiin saada muutama kommentti mukaan. Hänen syyskausi on ollu vahva, SM-keskimatkan 12. sija, SM pitkän 14. sija ja SM viestissä avausosuudelta vaihtoon kuudentena. Enni kertoo yösuunnistuksen olevan hänelle mieluisa suunnistusmuoto ja hän lähteekin kisaan innolla. Paljoa yösuunnistusta hän ei ole vielä ehtinyt harjoitella, mutta pari kertaa lamppua on kuitenkin ehditty jo testata.

Miesten pääsarjassa ei tällä kertaa ole TuS-edustusta, mutta miesjunioreissa sen sijaan löytyy iskukykyistä TuS-edustusta. H20-sarjassa kilpailee TuS:n Valtteri Kankainen, H18-sarjan ilmoittautuneista löytyy Touko Seppä ja H16-sarjassa Sakari Holmroos sekä Oskari Kalliokoski. Porukan loppukaudesta löytyy valopilkkuja, kun ottaa huomioon että Valtteri on valittu nuorten maajoukkue-edustukseen, Touko on nuorten SM-kultamitalien lisäksi osoittanut vauhtiaan myös miesten kansallisissa kisoissa ja Sakari sekä Oskari olivat voittamassa viime viikonloppuna SM-viestin pronssia. Edellä mainittujen lisäksi D18-sarjassa TuS:ia edustaa Henna Rantala, joka viime viikonloppuna tuli saman ikäluokan SM-viestin avausosuudelta toisena vaihtoon. Viime hetken tietojen mukaan syysflunssa on kuitenkin hieman vaivannut myös joitain TuS-suunnistajia, joten mahdollisesti poissaoloiltakaan ei täysin vältytä.

Suunnistuksen näkyvyydestä mediassa on käyty jonkin verran keskustelua tänäkin vuonna. Sosiaalisessa mediassa keskustelu kiihtyi, kun pitkänmatkan SM-kilpailusta ei ollut lainkaan mainitaa urheiluruudun päälähetyksessä ja näkyvyys myös sanomalehdissä oli vaihtelevaa. Tänä viikonloppuna näkyvyttää riittää ainakin paikallistasolla, sillä maakuntalehti Karjalainen tekee vahvaa suunnistustyötä näyttämällä nettisivuillaan SM yön suorana lähetyksenä. Ottakaa SM yö seurantaan!

Yhteistyössä