Tapahtumarikas viestiliigapäivä Nousiaisissa

4.10.2020 Heikki Pesola

Varsin kilpailuntäyteinen suunnistusviikonloppu jatkui lauantain nuorisoviestin jälkeen sunnuntaina Nousiaisissa, jossa kilpailtiin sekä perinteinen Oravatonni että Viestiliigan osakilpailu. Kilpailumaasto sijaitsi hyvin lähellä tulevan Lukkari-Jukolan maastoa oikeastaan vain valtatie 8 erottavana tekijänä. Maastotyyppiä saattoi luonnehtia hyvin varsinais-suomalaiseksi: hyvä näkyvyys, vauhdikkaat kallionpäällystät ja pääosin hyväkulkuista havupuuvaltaista metsää. Kivien määrä oli maastossa ja kartalla runsas, mutta sen sijaan maapohja ei missään nimessä ollut kivikkoinen. Maasto oli tyypiltään todennäköisesti hyvin lähellä tulevan Lukkari- Jukolan maastotyyppiä.

Viestiliigan lähdöt oli porrastettu siten, että naisten viesti starttasi jo aamukymmeneltä. Turun Suunnistajat oli lähtenyt tällä kertaa matkaan kolmen naisjoukkueen voimalla. Tällä kertaa kävi kuten viesteissä välillä käy eli TuS:n kakkosjoukkue oli ykkösjoukkuetta edellä koko viestin ajan. Kakkosjoukkue sai tänään aivan hurjan alun, kun Ella-Noora Rahkola saapui avauksesta kuudentena vaihtoon vain 1.45 Lotta Karholan perässä. Melkoinen paukku ja hieno onnistuminen tänään Ellalta! TuS:n kakkonen oli lopulta sijalla 17. ja TuS 1 sijalla 19. TuS 3 oli sijalla 38.

TuS:n kakkosessa juoksivat tänään Ella Rahkola, Riikka Ajalin ja Venla Kinnala. TuS:n ykkösessä Emmi Haavisto, Sonja Julkunen ja Enni Jalava. TuS:n kolmosessa puolestaan Laura Jerkku, Ilona Haapasaari ja Alina Lounela.

Miesten viesti sai tänään sellaisen alun, että sellaista ei ole TuS:n miesten osalta nähty tämän tason viesteissä pitkään aikaan. Oikeastaan lähinnä Aston Keyn avausosuus 2019 Tiomilassa tulee mieleen, kun miettii yhtä vahvoja TuS-miesten avauksia viime vuosilta. Touko Sepän nimi toistui jo kenttäkuulutuksissa väliaikatilanteissa, mutta lopullinen tilanne selvisi vasta niityllä jonne Touko saapui pienen marginaalin turvin. Touko saapui avausosuudelta kärkeen viitisen sekunttia ennen mm. 2019 kevätyön viestin ja 2020 SM viestin avausosuuden pohjat tehnyttä Anton Kuukkaa. Justus Vuori pääsi lähtemään metsään todella kovaan paikkaan ja onnistui tulemaan vaihtoon kovatasoisella osuudella sijalla 9. vain reilu kaksi ja puoli minuuttia käjen takana. Oskari Nummelin hoiti ankkuriosuuden myös mallikkaasti ja saapui maaliin sijalla 14. reilut kuusi minuuttia kärjen perässä. Miesten viesti oli erittäin kovatasoinen, joten suoritusta voi pitää varsin hyvänä. Kauden oltua hyvin poikkeuksellinen on syksyn viesteihin ollut laajalla rintamalla nälkää ja tänään useammalla joukkueella oli mukana myös ulkomaalaisvahvistuksia. Ainakin miesten kohdalla tämän päiväinen oli jopa viestiliigan tämän vuoden tähän astisista viesteistä kovatasoisin.

Viestiliigan lisäksi samassa maastossa kilpailtiin myös perinteikäs Oravatonni, joka oli tällä kertaa myös Timo ”Kokkens” Kokon 50v juhlarastit. Perinteisesti Oravatonnin pääsarjana on ollut 16-vuotiaat ja tänä vuonna TuS:n Sakari Holmroos sijoittui hyvätasoisessa kilpailussa kuudenneksi. Henna Rantala puolestaan sijoittui tänään 18-sarjassa toiseksi.

Suunnistuskausi jatkuu edelleen ja ensi viikonloppuna vuorossa on jälleen viestiliigaan Ikaalisissa. Sen jälkeen kalenteriin on merkattu myös SM erikoispitkät sekä Halikko-viesti. Pysytään terveinä ja pyritään saamaan lisää onnistumisia myös tulevina viikonloppuina!

Miesten joukkue
Naisten ykkösjoukkue.

Yhteistyössä