Turun Suunnistajat Halikko-viestin neljäs – paras sija 14 vuoteen!

25.10.2020 Heikki Pesola

Kuten jo perjantain ennakkojutussa hieman tuotiin esiin, tavoitteet olivat realisistia ja ne pikemminkin ylitettiin. Tavoitteena ykkösjoukkueella oli saavuttaa paras sija vuosikymmeneen eli vähintään 7.sija. Kakkos- ja kolmosjoukkueella oli tavoitteena tehdä ehjät suoritukset hyväksytysti ja hankkia hyvää viestikokemusta. Seuraavassa vielä tarkemmin eilisen hienon viestipäivän kulkua.

Reilu viiden kilometrin avausosuudelta alkoi kuulua positiivisia signaaleja, sillä aivan kuten Nousiaisten Viestiliigassa Touko Sepän nimi alkoi toistua väliajoista kertovista kenttäkuulutuksissa tuon tuosta. Kooveen Timo SIld sai nimiinsä avauksen kärkipaikan, mutta aivan muutaman sekunnin perässä TuS Toukon tuomana vaihtoon toisena. Loistava alku ja kun huomioi miten Sild on loistanut suurviesteissä useasti – mm. viimeisen neljän vuoden Jukolan osuussijat 4.-8.-1.-6. niin todella kovatasoisessa kyydissä Touko taisteli osuuden kärkisijasta. Kakkososuudella 22-vuotias Oskari Nummelin ja kolme Jukolaa sekä maailman mestaruuden ankkurina klaarannut Janne Salmi liikkuivat hyvin samantasoista vauhtia kuitenkin vain harvoin toisiaan nähden. Lopulta Oskari saapui ensin, Janne reilut 20 sekunttia perässä ja vuosien 1996 ja 2001 Jukola-voittaja Jani Laine klaarasi myös osuutensa kunnialla saapuen reilut kolme minuuttia Oskarin ja Jannen perässä vaihtoon. Onnistunut alku ja TuS hyvin pelissä mukana neljäntenä!

Reilu kolmen kilometrin kolmosuudella oli edellisen osuuden tapaan hyvin eri-ikäiset juoksijat, jotka kuitenkin suorittivat osuutensa melko tasaisesti reilu minuutin sisään kuitenkin niin, että osuuden b ja c eli Vroni Köning-Salmi ja Emmi Haavisto ottivat hieman Elli Kyläkoskea kiinni kasaten näin porukkaa seuraavaan vaihtoon. 4,1 kilometrin nelososuudella nuoret Aleksi Välimaa ja Sakari Holmroos olivat vahvassa vedossa ja liikkuivat hyvin lähellä osuuden kärjen vauhtia. Myös Teemu Toivonen hoiti osuutensa siten mallikkaasti, että TuS saapui vaihtoon kolmantena.

Viidennellä osuudella Ville Kinnala, Saku Valkila ja Mikko Huhtinen tekivät vähintään odotuksien tasoisen suorituksen ja TuS pysyi edelleen hyvin mukana mitalitaistelussa viidentenä noin kaksi minuuttia toisena vaihtaneen Paimion Rastin takana. Pyrinnön punakone oli tällä osuudella päässyt kärjessä hieman irti mikä ei toki osuuden juoksijat Kymäläinen-Runesson-A.Kuukka huomioiden ollut yllättävä veto. 14. osuudella Pyrinnön Venla Harju onnistui hieman kasvattamaan johtoa, mutta muut kärkisijat näyttivät edelleen olevan auki myös Turun Suunnistajille. Enni Jalava ja hänen kanssaan hyvin samaa vauhtia liikkunut Lynxin Aino Mänkärlä saavuttivat himean Paimion Westerlundia siten, että vaihdossa eroa kakkostilaan oli vain 1.22.

Ankkuriosuudelle lähdettäessä alkoi näyttää selvältä, että mikäli Elias Kuukalle ei satu matkalla mitään isompaa Pyrintö tullee kulkemaan kohti Halikkoviestin voittoa. Pasi Ikonen pääsi lähtemään 1.22 ennen Justus Vuorta, jonka edeltä muutama sekuntti ennen lähti Lynxin Janne Mänkärlä. Ikosen vauhti ja varmuus tuntien Paimion saavuttaminen ei tulisi olemaan helppoa, mutta Tampereen takana mitään sijoja ei kuitenkaan oltu vielä kirkossa kuulutettu. Väliajoissa Justus oli välillä kolmantena, mutta Lynxin Mänkärlän lisäksi takaa liikkuivat ahnaasti myös Lahden Petteri Huikko sekä Parman Topi Penttinen. Lopulta tiukan lopputaiston jälkeen Justus joutui hieman taipumaan Lynxille, mutta Lahti sekä Parma pidettiin hyvin takana. Neljäs sija ykkösjoukkeelle on loistava ja ylitti tavoitteet! Viimeksi TuS ollut neljäs vuonna 2006.

Turun Suunnistajien kakkosjoukkue sijoittui viestissä sijalle 32. ja kolmosjoukkue klaarasi homman myös kotiin saapuen maaliin sijalla 69. Etenkin kakkosjoukkuessa seuran naissuunnistajat pääsivät hyvin esiin ja muun mussa Heini Rintanen suoritti vauhdikkaan ja miesvoittoisen avausosuuden kunnialla vaihtoon. Muutamia poisjääntejä myös aivan viime hetkillä tuli ja tässä mielessä oli hienoa, että saatiin myös kakkos- ja kolmosjoukkue terveenä ja iskukykyisenä maaliin! Perinteisesti Jukola ja 25manna ovat ollet monelle seuralaiselle kauden viestien kohokohtia ja niiden peruuntuessa Halikko-viestiin osallistumisen merkitys varmasti vain kasvoi. Kisat järjestänyt Angelniemen Ankkuri tarjosi taas taattua Ankkuri-laatua niin ratojen kuin muidenkin järjestelyiden puolesta. Poikkeuksellisessa tilanteessa 1500 hengen yleisötapahtuman järjestäminen ei ollut mikään itsestäänselvyys ja järjestäjien suositukset otettiin tosissaan ja silti olennaisimmasta eli viestitunnelmasta päästiin nauttimaan täysin mitoin.

Yhteistyössä