Turun Suunnistajille kunniapuheenjohtaja ja kolme kunniajäsentä

7.12.2020 Heikki Pesola

Turun Suunnistajien sääntömääräinen syyskokous valitsi seuralle kunniapuheenjohtajan sekä kolme kunniajäsentä. Seuran sääntöjen mukaan ”kunniapuheenjohtajaksi voidaan seuran kokouksen päätöksellä kutsua seuran puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut henkilö”. Johtokunnan esitykseen yksimielisesti nojautuen seuran syyskokous päätti kutsua Turun Suunnistajien kunniapuheenjohtajaksi Mikko Mannosen. Mannonen on seuran pitkäaikaisin puheenjohtana yhteensä 14 vuoden puheenjohtajakokemuksella. Tänä aikana Turun Suunnistajat on järjestänyt lukuisia merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja, näistä suurimpana vuoden 2015 Louna-Jukola yhdessä Paimion Rastin kanssa. Näissä kilpailuissa Mannonen ei ole vaikuttanut vain seuran puheenjohtajan roolissa, vaan on ollut myös järjestettyjen kilpailuiden järjestelyorganisaatioissa keskeisissä rooleissa. Mannosen puheenjohtajakautena myös seuran talous on saatu vakautettua ja myös jäsenmäärä on tänä aikana vakiintunut noin 400-500 jäseneen. Kunniapuheenjohtajan arvonimi on ollut seurassa todellinen harvinaisuus sillä edellisen kerran Turun Suunnistajat ry;n kunniapuheenjohtajaksi on kutsuttu Aimo Mononen vuonna 2011 ja tätä ennen tiettävästi kunnianpuheenjohtajia ei löydy seuran historiasta.

Kunniapuheenjohtajan lisäksi kokous kutsui kolme erittäin ansioitunutta jäsentään seuran kunniajäseniksi. Seuran sääntöjen mukaan ”kunniajäseneksi voidaan johtokunnan esityksestä seuran kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin merkittävästi edistänyt seuran toimintaa”. Kokous kutsui seuran kunniajäseniksi Jorma Paldaniuksen, Ari Matilaisen sekä Janne Salmen. Puheenjohtaja Juha Lappalaisen mukaan seura on edellisen kerran kutsunut kunniajäseniä 24 vuotta sitten vuonna 1996 eikä Eero Saarion ja Urpo Vainisen lisäksi kunniajäseniä ole ylipäätään aiemmin kutsuttu.

Jorma Paldanius on Turun Suunnistajien pitkän linjan vaikuttajia, joka on todennäköisesti osallistunut kaikkien seuran 2000-luvulla järjestämisen kilpailujen järjestelytehtäviin toimien niin kilpailukeskuksen rakennustehtävissä, vaihtokarsinan hoitajana kuin maalituomaritehtävissä. Näiden lisäksi Paldanius on ollut käytännössä vuoskymmeniä seuran kuntorastitoiminnan takuumiehenä erilaisissa tehtävissä eikä nämä vahvat perinteet ole katkenneet myöskään 2020-luvulle tultaessa, vaan Jorma Paldanius on tuttu näky edelleen kuntorastien talkootehtävissä.

Ari Matilainen on 60 jäsenvuoden kokemuksella todellinen pitkän linjan Turun Suunnistaja. Myös Matilainen on ollut aktiivisesti seuran järjestämien kilpailujen järjestelytehtävissä etenkin 2010-luvulla, jonka lisäksi hän on toiminut seuran johtokunnan jäsenenä, vaikkakaan ei yhtäjaksoisesti, ennätyksellisesti viidellä eri vuosikymmenellä 1970-luvulta 2010-luvulle.

Janne Salmi on seuran omista kasvateista toistaiseksi ylivoimaisesti menestynein suunnistaja. Saavutuksista päällimmäisenä mainittakoon kaksi maailman mestaruutta, neljä MM-hopeaa sekä yksi MM-pronssi sekä kolme Jukolan viestin voittoa, joissa Janne Salmi on kaikissa juossut ankkurina. Hän on toiminut lisäksi myös lukuisissa eri seuran vastuutehtävissä muun muassa valmennuspäällikkönä. Jannen rooli on ollut keskeinen myös kansainvälisten kilpailuiden kuten NORT:n ja maailmancupin sprinttiviestin saamiseen Turkuun ja Turun Suunnistajien järjestettäväksi sekä yleisemminkin Turun profiilin nostamisessa sprinttisuunnistuskaupunkina. Edellä mainittujen lisäksi Janne on ollut tuttu näky ja ääni myös Kevätyön viestien ja Nuorisoviestien selostamossa.

Seuran syyskokous valitsi lisäksi seuralle uuden puheenjohtajan sekä johtokunnan jäseniä. Seuran puheenjohtajana aloittaa ensi vuonna Ville Paananen. Johtokuntaan uusiksi jäseniksi valittiin Mari Holmroos sekä Heikki Pesola. Onnea kaikille valituille!

Yhteistyössä