Touko Seppä kakkostilalle miesten sprinttikatsastuksessa!

18.4.2021 Heikki Pesola

Sunnuntaina kilpailtiin Keravalla sprintin EM-näyttökilpailussa, joka oli samalla uuden Suunnistusliigan avausosakilpailu. Poikkeustilanteen vuoksi monen suunnistajan kilpailukausi oli vielä sunnuntaihin tullessa avaamatta, mutta Keravalla oltiin tänä vuonna ensi kertaa laajalla rintamalla tositoimissa, sillä paikalla oli lähestulkoon kotimainen kärki niin naisten kuin miesten puolella. Keikahdellen käynnistynyt terminen kevät tarjosi viikonloppuna parastaan ja Keravalla lämpömittarit kohosivatkin yli 15 asteen lukemiin. Sprinttitunnelmaa kotikatsomoihin välitti puolestaan ISTV:n lähetys, jossa selotusta hoiti tuttuun tapaan Mikko Reitti tällä kertaa Aleksi Sorsan kanssa.

Turun Suunnistajien osalta miesten kilpailu tarjosi todellista jännitystä, kun kilpailun alkupuolella startannut Touko Seppä löi kellotauluun niin kovan ajan, että vasta viimeisenä lähtenyt Aleksi Niemi pystyi tuon ajan alittamaan neljällä sekunnilla. Tätä ennen Lahden Aleksi Anttolainen oli kirjannut saman ajan kuin Touko, joten jännitystä kilpailun voitosta piti aivan kisan loppuun saakka. Touko kertoi, että suoritus oli taidollisesti hyvin rauhallista ja sujuvaa tekemistä ja lisäksi aamupäivällä lihaksista sai myös kaiken irti. Suorituksenhallintaa auttoi myös huolellinen valmistautuminen niihin haasteisiin, joita Keravan kilpailualueen odotettiin sprinttimielessä kilpailijoille tarjoavan.

Toukon uralle on mahtunut jo lukuisia nuorten Suomen mestaruuksia aiemmilta vuosilta. Viime vuonna mieleen jäi erityisesti se, että rahkeita riitti kärkimiesten vauhtiin kansallisissa viesteissä kuten Nousiaisten Viestiliigassa ja Halikko-viestissä. Tämä kisakausi on toki vasta alussa, mutta tänään saatiin vahvistus siitä, että vauhtia riittää haastamaan miesten kärkeä myös henkilökohtaisessa sprintissä.

Tänään Keravalla kilpailtiin vain naisten ja miesten pääsarjoissa. Toukon lisäksi mukana oli myös Justus Vuori ja Heini Rintanen. Justus sijoittui aamupäivän katsastuksessa sijalle 27. 1.15 kärjestä. Suoritusta voi pitää varsin hyvänä ottaen huomioon, että paikalla oli käytännössä koko kansallinen kärkikaarti ja perinteisesti Justuksen vahvuudet ovat nimenomaan maaston puolella päässeet oikeuksiinsa. Heini sijoittui naisten katsastuksessa sijalle 50. 2.27 kärjen takana. Heini totesi, että päivän positiivisinta antia oli päästä vihdoin kisatunnelmiin pitkän talven jälkeen. Taidon ja suorituskyvyn kehittäminen jatkuu myös TuS-urheilijoilla tulevina viikkoina ja toivon mukaan kohtapuolin päästään myös viestikilpailuiden makuun!

Yhteistyössä