Alueen nuoret kokoontuivat Kompassi Cup- kisaan Impivaarassa

15.6.2021 Heikki Pesola

Kesälomani alkoi töiden merkeissä. Pääsin Turun Suunnistajille kesätöihin Osuuspankin Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta. Hain työtä, koska harrastan itse suunnistamista ja työtehtävät vaikuttivat hauskoilta ja monipuolisilta  ja sitä ne ovatkin olleet. Olen muun muassa suunnitellut ja vetänyt alkulämmittelyä Mini-Hipoille, auttanut rastien viennissä metsään ja laminoitu materiaaleja tapahtumiin. Lisäksi sain tehtäväkseni suunnitella ForFun-sarjan rasteja Kompassi Cup – tapahtumiin. 

Ma 14.6. kello oli noin neljä iltapäivällä, kun saavuin Impivaaran liikuntakeskukseen. Hiekkakenttä, vihreinä rehottavia peltoalueita ja metsän läpi kulkevia lenkkipolkuja, joiden varrelle rastit tulisivat. Paikka vaikutti hyvältä. Minua oli pyydetty paikalle ensimmäisten joukossa. Aurinko paistoi ja päivä oli lämmin, mutta hyvin tuulinen. Jouduimmekin muiden järjestäjien kanssa heti arpomaan, voiko telttaa pystyttää sellaisessa viimassa. Väkeä oli vasta vähän paikalla, kun aloitimme tavaroiden kantamisen ja Kompassi-kisan järjestelyt.

Kompassi-tapahtumat ovat uusi toimintamalli ja tänä vuonna kisan järjestivät ensi kertaa Turun Suunnistajat. Kilpailunjohtajana toimi Reetta Kyläkoski ja ratamestarina Enni Jalava. Kompassi-cup -kisoissa on sekä lapsille ja nuorille suunnatut kilpasarjat, että leikkimielistä suunnistusta ForFun-radoilla. Kilpasarjat on jaettu kolmeen osaan: Pronssikompassi 10-vuotiaat ja nuoremmat, Hopeakompassi 11-12-vuotiaat sekä Kultakompassi 13-14-vuotiaat. Näiden sarjojen nuoret ovat seurojensa edustajia ja jo melkoisen kyvykkäitä suunnistajia. ForFun-sarja sen sijaan on kaiken ikäisille ja tasoisille suunnattu, ja sopii hyvin myös ensikertalaisille. Tapahtuman tarkoitus oli kilpailun järjestämisen ohella tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus kokeilla lajia.

Yhteisvoimin kisapaikka saatiin nopeasti pystyyn ja rastit metsään. Nuoria suunnistajia ilmestyi paikalle hyvissä ajoin ennen kisan alkua. Heitä oli seitsemästä eri seurasta, mutta yhteishenkeä tuntui silti löytyvän, ja eri seurojen vaatteisiin pukeutuneet kisaajat hääräsivät värikkäissä ryhmissä. Pienen alkulämmittelyn jälkeen lähtivät ensimmäiset matkaan kello kuuden aikaan. Sen jälkeen alueella vilisi omaa lähtöaikaansa odottavia, jännittyneitä juoksijoita, ja heidän perheitään. Siinä sivussa monet lapsiperheet, joilla oli nuorempia sisaruksia mukanaan, siirtyivät ForFun-radalle. ForFun-sarja on suunnattu niin perheen pienimmille, kuin lajikokeilijoillekin, ja radat ovat tasoltaan helppoja. Impivaaraan olin suunnitellut eläinaiheisen satusuunnistuksen kaikenikäisille suunnistajille sekä hiukan vaativamman Point2Run-radan, jonka rasteilla oli erilaisia tehtäviä. Myös osa itse kilpailuun osallistuneita kävi juoksemassa ForFun-ratoja omaa lähtöään odotellessa.

Päivän myötä väkeä kävi paikalla todella paljon ja jo itse kilpailijoita oli 121 lasta ja nuorta. Minä työskentelin ForFun-pisteen luona ja lähetin lapsia metsään radoille. Sain Turun Suunnistajilta heidän seurapaitansa lainaan päivän ajaksi ja lopulta laitoin myös hupparin paidan alle, kun ilma viilein. Tuuli ei onneksi suunnistajia tuntunut haittaavan ja olihan sen ansiosta myös hyttysiä vähemmän. Kun hiukan yli tunnin jälkeen aloittamisesta ei metsään enää lähtenyt uusia juoksijoita, rupesimme keräämään tavaroita ja lähdimme hakemaan rasteja takaisin. Kantaessani viimeistä lastia takaisin autoille, rupesi satamaan. Onneksi vasta silloin. Päivän päätteeksi sain minäkin yhteistyökumppani Marlin tarjoaman mehun ja lähdin kotiin seuraavia elokuun kisoja innolla odottaen. 

Iida Liimula, kesätyöläinen

Kisan tulokset löytyvät sivulta https://tus.fi/kilpailut/kompassikisa-2021/

Jarmo Jerkun kisakuvat täältä

Yhteistyössä