Suunnistuksen syyskausi käyntiin: am-kisoja, Viestiliigaa, Lapland O week

1.8.2021 Heikki Pesola

Kesähelteiden väistyminen ja koulureppumainokset ovat perinteisesti olleet signaaleja, jotka viittaavat heinäkuun kääntymiseen elokuuksi ja sitä menoa kohti syksyä. Suunnistuksen saralla kausirakenne on perinteisesti ollut sellainen, että lumien sulamisesta Jukolaan viikonloput ovat melko tiiviisti buukattuna erinäisiä kisoja, mutta (kesäkuu)Jukolasta elokuuhun tahti on hieman hiljentynyt ja heinäkuuta ovatkin usein hallinneet rastiviikot ja seurakaverien some-tilejä kuvat Norjasta, Lapista, Ahvenanmaalta, Kolilta ja milloin mistäkin.

Viestiliiga palasi tänä viikonloppuna pieneltä kesätauolta, kun voimasuhteita mitattiin Kivennanpan viestissä Kuopiossa. Viestiä seuratessa vahvistui tunne, että tuskin sana ”Kiven” oli aivan vahingossa päätynyt osakilpailun nimeen nimittäin siinä määrin kiveä näytti maastossa olleen sammalen kanssa ja ilman. Turun Suunnistajat kävi hakemassa viestikokemusta sekä naisten että miesten sarjoissa yhden joukkueen voimin. Naisten joukkue Ella-Noora Rahkola, Henna Rantala, Sonja Julkunen sijoittui sijalle 17. ja miesten joukkue Sakari Holmroos, Mikko Huhtinen, Joni Holmroos sijoittui sijalle 44. Päivän yksittäisitä suorituksista esiin nousi ennen kaikkea Ella-Noora Rahkolan vahva avausosuus: vaihtoon hyvätasoisella avausosuudella sijalla 7. reilut 3 minuuttia kärjen perässä. Miesten joukkueessa koettiin selkeitä haasteita kokoonpanon kasaamisessa ja vielä viime hetken sairastuminen sekoitti tilannetta entisestään. Koska Jukola/Venlat ovat enää kolmen viikon päässä pyritään tulevaan Hämeen Rastiviestiin saamaan useampia TuS-joukkueita viivalle!

Viikonloppuna käytiin myös am-kilpailut Loimaalla, jossa lauantaina juostiin pitkämatka ja sunnuntaina viestit. Justus Vuori jatkoi hyviä suorituksiaan voittamalla miesten reilu 10 kilometrin pitkän matkan. Tämä oli hyvää jatkumoa viikon takaiselle am-keskimatkalle, jossa Justus sijoittui kolmanneksi heti Akseli Ruoholan ja Pasi Ikosen takana. Muista am-pitkän sarjavoittajia olivat Juha Vaininen (H45), Reetta Kyläkoski (D45), Jaana Miettinen (D60) ja Oskari Kalliokoski (H18).

Ylläksellä puolestaan on alkamassa Lapland O Weekin pääsarjat eli Erämaan valtiaat. Pääsarjoissa Turun Suunnistajista mukana ovat Touko Seppä, Daniil Fomiin sekä Sonja Julkunen.

Yhteistyössä