Napapiiri-Jukola

22.8.2021 Heikki Pesola

Kauan odotettu Jukola-viikonloppu, mutta ei yötöntä yötä. Paljon on vettä virrannut Aurajoessa sitten Kangasalan Jukolan ennen kuin taas päästiin kokemaan tämä kesän kohokohta. Rovaniemen Mäntyvaaran-Vennivaaran maasto osoitti todellisen luonteensa etenkin elokuisessa yössä. Jos reitinvalintavälit suoalueilla, vihreät soistuvapohjaiset alueet sekä tyhjät alueet olivat jo päivällä haastavia saattoivat ne yöllä tarjota mahdollisuuksia isoihinkin virheisiin. Paikoin laakeat kallioalueet muistuttivat jopa ahvenanmaalaista maastotyyppiä etenkin, kun kallioalueilla pohjaa koristi usein röpelöiset kivet ja möykyt. Kaiken kaikkiaan maastoa voi kuvata sanalla vaativa ja epämääräinen. Se oli varmasti vaativampi mitä moni odotti ja tämä kontrasti korostui yöllä, koska alunperin radat oli suunniteltu yöttömään yöhön ja lisäksi sääntömuutos oli pudottanut pois myös perinteiset rastien heijastimet.

Venlojen viestissä Turun Suunnistajat oli liikkeellä useamman joukkueen voimin. Alku oli näyttävää TuS:n kannalta sillä kakkosjoukkueen avaaja Ella-Noora Rahkola liikkui vauhdikkaasti ja sai mukavasti ruutuaikaa kaikilla alkuvaiheen tv-rasteilla. Ella ja TuS vaihtoon sijalla 34. 3.38 kärjen takana. Ykkösjoukkueen Sonja Julkunen vaihtoon sijalla 112. heti perässä TuS kolmosen Hanne Manderbacka. Kakkososuudella TuS:n kakkosen 15-vuotias Elli Kyläkoski pääsi todella kovaan paikkaan Ellan vahvan avauksen jälkeen. Elli hoiti osuutensa todella hienosti tuoden TuS 2.joukkueen vaihtoon sijalla 44. Ykkösen Riikka Ajalin oli kirinyt hyvin takaa ja saapui vaihtoon sijalla 72.

Venlojen viestin pisin osuus oli tällä kertaa kolmas osuus. TuS ykkösen Heini Rintanen otti TuS kakkosen Henna Rantalan jo alkumatkalla kiinni, mutta tämän jälkeen heidän keskinäiset sijoitukset vaihtelivat jonkin verran kuitenkin niin, että lopussa Heini sai revittyä hieman eroa tullen vaihtoon sijalla 70. TuS 2 ja Rantala sijalla 79. Ankkuriosuudella kävi puolestaan niin, että TuS kakkosen Venla Kinnala ohitti ykkösjoukkueen ja piti nämä asemat loppuun saakka. TuS 2.joukkue maaliin sijalla 77. TuS 1.joukkueen Emmi Haavisto maaliin sijalla 87. TuS 3.joukkue oli 119. ja TuS 4.joukkue oli 212.

Venloissa kävi samoin kuin välillä aiemminkin eli ykkös- ja kakkosjoukkueet voivat olla hyvinkin tasaisia ja asetelmat vaihtua viestin aikana. Suhteellisen tasaisesta tiimistä ei ole aina helppo valita selkeitä ykkös- ja kakkosjoukkueita. Myös päivän suorituskyky merkitsee paljon. Esimerkiksi avausosuudella TuS 1. ja 2. joukkueen avaajien keskinäinen asetelma oli viikon takaisessa Hämeen Rastiviestissä täysin päinvastainen melko samoilla aikaeroilla jopa. Loppukauden viesteihin SM viestiin, Viestiliigan finaaliin sekä Halikkoviestiin pyritään saamaan jalkeille jälleen iskukykyiset joukkueet!

Klo 23 startannut Jukolan viesti alkoi TuS:n kannalta heti näyttävästi, kun Touko Seppä keikkui ensimmäisillä tv-rasteilla aivan kärjen tuntumassa. Lopussa eroa tuli hieman aivan kärkiletkoihin ja Touko vaihtoi sijalla 45. reilut 4 minuuttia kärjen takana. Oskari Nummelin pääsi kakkososuudella tiukkaan paikkaan melko lähelle kärkiletkoja. Muutamat virheet ja näillä sijoilla menneiden letkojen kova vauhti aiheuttivat sen, että ero oli vaihdossa 14 ja puoli minuuttia ja TuS sijalla 61. Justus Vuoren tekeminen tänä vuonna oli aiheuttanut siinä määrin luottamusta, että hänelle lankesi tällä kertaa pitkä yö. Justus klaarasi homman erittäin hyvin jääden yli 16 kilometrin vaativalla ja säkkipimeällä osuudella vain 7 minuuttia lisää kärjelle. TuS vaihtoon pitkältä yöltä sijalla 50!

Nelososuudella Mikko Huhtinen jäi ensimmäisellä reilu viidellä kilometrillä oikeastaan sen eron mikä osuudella kärkeen muodostui. Loppumatka kärjen kanssa lähes tasatahtia ja vaihtoon TuS sijalla 45! Konkari Juho Rajaniemi hälytettiin ykkösjoukkueeseen vasta viimeisellä viikolla loukkaantumistapauksen vuoksi. Juho hoito leiviskänsä vakuuttavasti painelleen 8,9 kilometrin osuuden aika tarkkaan tuntiin. Vaihdossa TuS sijalla 50!

Maanpuolustusvelvollisuuttaan hoitava Valtteri Kankainen oli joukkueen ehdottomia tykkejä. Kutososuuden 11 kilometriä sujahti 64 minuuttiin ja tämä tarkoitti hyvätasoisen 6.osuuden 30.nopeinta vauhtia. Vaihdossa TuS sijalla 44. Ankkuriosuudelle lähti viime viikon Hämeen Rastiviestissä vakuuttavasti esiintynyt Ferenc Jonas. Feri klaarasi lähes 17 kilometrin vaativan ankkurisosuuden kunnialla ja Turun Suunnistajien ykkönen maaliin sijalle 46!

Jukolan sija 46. on paras Turun Suunnistajien Jukolan sijoitus sitten vuoden 2007 Simpsiön Jukolan. Tällöin TuS:n viestiä sijalle 32. veivät Jaromir Svihovsky, Jani Tamminen, Janne Salmi, Tero Heikkilä, Pekka Hyvönen, Jaakko Järvistö ja Daniel Hubmann. Ei mikään köykäinen nimilista! Varsin hyvä suoritus siis tällä kertaa ja varmasti parannettavaa ensi vuoteen vielä riittää. Lisäksi tulee huomioida, että esimerkiksi Venäjän maajoukkueessakin esiintynyt Daniil Fomin ei päässyt osallistumaan harmillisen viime hetken loukkaantumisen takia. Kaikki katseet siis Lukkari-Jukolaan! Sitä ennen kuitenkin mielenkiintoiset loppukauden viestit SM viesti, Viestiliigan finaali ja Halikkoviesti.

Yhteistyössä