Touko Seppä nuorten MM-sprintin hopealle!

5.9.2021 Heikki Pesola

Nuorten MM-suunnistukset käynnistyivät Turkissa sunnuntaina henkilökohtaisilla sprinttimatkoilla. Turun Suunnistajien urheilijoista mukana oli heti neljä suunnistajaa eli miehissä Touko Seppä, Daniil Fomin ja Ferenc Jonas sekä naisten sarjassa Olesia Riazanova. Ottaen huomioon tämän nelikon aiemmat suoritukset vähintään orastavana odotuksena oli, että onnistuneilla suorituksilla hyviäkin sijoituksia olisi luvassa. Odotuksiin toden totta vastattiin, sillä Touko Seppä nappasi heti kärkeen nuorten MM-hopeaa!

Kilpailun alkupuolella startannut Touko sai pitää kärkipaikkaa jopa toista tuntia ja odotukset luonnollisesti alkoivat myös kotikatsomoissa kasvaa siitä, että metallia saatetaan kaulaan tänään pujottaa. Lopulta vain Italian Francesco Mariani onnistui saapumaan maaliin Toukoa nopeammin, hänkin vain seitsemän sekunnin erolla. Touko kommentoi, että taktiikkana oli ottaa alku rauhassa ja saada suunnistus hyvin ns. eteen. Omasta mielestään tässä onnistuttiin hyvin joka mahdollisti puolestaan onnistuneet reitinvalinnat. Touko nosti esiin etenkin reitinvalintojen onnistumisen ja toisaalta myös kilpailun luonteen mäkisessä maastossa seikkoina, jotka puolsivat hänelle hyvää menestystä tänään.

Unkarin paidassa juokseva TuS:n Ferenc Jonas oli tänään kymmenes. Feri kommentoi, että kisa ei lähtenyt parhaalla tavalla liikkeelle vaan ykköselle tuli heti huono reitinvalinta ja hän oli ensimmäisen rastin väliajoissa todella kaukana kärjestä. ”After that I managed the course without any major issues and lowered my end result to 10th getting 36 seconds from the gold medalist” kommentoi Feri kilpailun kulkua tästä eteenpäin. Myös väliajat vahvistavat tämän: käytännössä Feri liikkui kilpailun toisen puoliskon Toukon vauhtia ja hyvin lähellä myös kilpailun voittajan vauhtia.

Daniil Fomin sijoittui tänään miesten kisassa sijalle 26. 1.31 voittajan perässä. Hänellä ero kärkeen tuli puolestaan tasaisemmin kasvaen. Suomalaisten kilpailuun verrattuna todettakoon, että kaikki muut suomalaiset Toukoa lukuun ottamatta jäivät Daniilin taakse tänään. Naisten kilpailussa niin ikään Venäjää edustava TuS:n Olesia Riazanova sijoittui puolestaan sijalle 29. 1.34 kärjen takana. Naisten kilpailussa suomalaisten panos oli tasaisen hyvä, sillä kuudenneksi sijoittuneen Ida Haapalan lisäksi myös kolme muuta suomalaisnaista sijoittui Olesian edelle.

Turun Suunnistajien viime vuodet ovat olleet todella vahvaa tekemistä nuorten arvokisoissa. Touko Sepällä oli taustalla jo viisi nuorten EM-mitalia, Aston Key voitti nuorten MM-sprintin 2019 ja Ferenc Jonas puolestaan nuorten EM-pitkän samana vuonna 2019. Olesia Riazanova on puolestaan saavuttanut nuorten arvokisamitaleita hiihtosuunnistuksen puolella, viimeksi neljä mitalia tänä talvena 2021.