Tiomila-leiri huipentui Måsenstaffetenin kahdeksanteen sijaan

28.3.2022 Heikki Pesola

Kevät etenee taas taattua vauhtia kuten joka kevät tätä aiemminkin. Jokin on silti viimeisen kahden kevään aikana puuttunut. Suunnistajilla tähän on varmasti helppo vastaus: Tiomila, Tiomilaan valmistavat leirit sekä käytännössä kaikki alkukevään perinteiset kilpailut. Turun Suunnistajien porukka lähti paikkaamaan tätä aukkoa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Ruotsin Ånnabodaan vuoden 2022 Tiomilan harjoitusmaastoihin.

Lumitilanne oli huomattavasti kehittynyt parempaan leiriä edeltävän viikon kahden aikana, mutta lunta, jäätä ja etenkin routaista metsämaata edelleen oli paljon. Itse maastot olivat varsin raskaita. Korkeuserojen lisäksi maastopohjan möykkyisyys ja varvikkoisuus pakotti nostamaan joka asekeleella polvea vähän reippaammin sujuvan etenemisen varmistamiseksi. Neljä reeniä kuitenkin hyvää preppausta tähän maastotyyppiin. Selvää myös on, että yösuunnistus Tiomilassa tullee olemaan vaativaa (taas kerran).

Sunnuntain aamuna oli kahden ja puolen tunnin siirtymä Ånnabodasta Nyköpingiin. Måsenstaffeten kuuluu Ruotsin hyvin perinteiseen Vårtrippeln- viikonloppuun, jossa perjantaina kilpaillaan yöllä, lauantaina keskimatkalla ja sunnuntaina viestissä. Kahden ja puolen tunnin ajomatka kohti rannikkoa tarkoitti olennaisten asioiden muutosta. Maastotyyppi muuttui Ånnabodan mäkisestä korvesta monelle suomalaisellekin tutumpaan maastotyyppiin: Tiomilat ja 25mannat on usein kilpailtu tämän tyyppisessä kallio/suo/metsä/polkupitoisessa maastossa.

Miesten viesti lähti liikkeelle heti räväkästi kun Daniil Fomin saapui kahdeksan kilometrin avausosuudelta vaihtoon kuudentena! Edessä vain kovia ruotsalaisjoukkueita sekä Paimion Henriksson. Seuramme uusi jäsen Laurits Bidstrup Möller taisteli hyvin kakkososuuden tuoden TuS ykkösen vaihtoon sijalla 11. vain reilu 3 minuuttia kärjen takana.

Touko Seppä teki varmaa työtä koko matkan ja nosti joukkueen vaihtoon sijalle kuusi! Touko kertoi, että taidollisesti homma oli gripissä koko ajan, mutta vielä alkuviikosta vaivannut sairastelu vei sen verta kovinta terää, että Eskil Kinnebergin, Albin Ridefeltin ja Rasmus Anderssonin junaan ei aivan ollut asiaa. Olosuhteisiin nähden ja pieni aikaero huomioiden varsin lupaavaa kyytiä tähän saumaan.

Ferenc Jonas hoito ankkuriosuuden kunnialla maaliin ja TuS loistavasti sijalle 8. !! Loppukirivoitto OK Denselnistä vielä loppusuoran huipennuksena kaupan päälle. Aikaerot olivat pieniä ja neljänneksi sijoittuneeseen kaksinkertaiseen Jukola-voittajaan Stora Tunaan eroa vain 1min58 sekunttia.

Ruotsalaiset ovat perinteisesti aina keväällä erittäin kovassa lyönnissä. Monelle Tiomila on se kauden ykköstapahtuma ja sitä edeltävät viestit ja kilpailut keskeisessä asemassa. Perinteinen ruotsalainen yösuunnistuskulttuuri on valtaisaa, kun läpi talven rummutetaan lamppu päässä metsäsuunnistusta pari kolme kertaa viikossa. Olosuhteet myös monessa osin Ruotsia ovat mahdollistaneet laadukkaan metsäharjoittelun läpi talven toisin kuin meren tällä puolella. Tässäkin valossa kahdeksas sija parhaana suomalaisjoukkueena on erinomainen. Viestin top 10 täynnä perinteisesti suurviesteissä pärjänneitä joukkueita ja osuutensa kärkijuoksuja tehneitä suunnistajia. Siinä ne menivät nytkin, mutta ei mitenkään saavuttamattomissa. Päinvastoin.

Miesten kakkosjoukkue sijoittui 49. joukkueella Sakari Holmroos – Ville Kinnala – Oskari Nummelin – Joonas Paananen. Naisten joukkue oli puolestaan sijalla 42. joukkueella Elli Kyläkoski – Laura Jerkku – Ilona Haapasaari. Lähes kaikille kyseessä oli ensimmäinen täysivauhtinen metsä/viestisuunnistus tänä vuonna. Tämä oli siinäkin mielessä hyvää pohjustusta Kevätyön viestiin ja muihin Tiomilaan valmistaviin kisoihin.

Turun Suunnistajia kilpailee seuraavan kerran heti jo tulevana viikonloppuna Ahvenanmaalla. Sen jälkeen 8.4. on vuorossa Kevätyön viesti, jossa järjestelyvastuusta huolimatta nähdään myös TuS joukkueita. Tästä pääsiäiskisojen kautta Finnspringiin, joten askelmerkit seuraavan kuukauden ajalle hyvin selvillä. Mennään eteenpäin!

Daniil Fomin, Ferenc Jonas, Touko Seppä, Laurits Bidstrup
Yhteistyössä