Tiomilasta 39. sija

9.5.2022 Heikki Pesola

Paljon on taas kotona ja maailmalla tapahtunut, kun viimeksi kevään viestiklassikko Tiomila on saatu pidettyä. Odotukset TuS:n leirissä etenkin miesten viestiin olivat vähitellen kasvaneet ja selvää oli, että kokoonpanolla kuin kokoonpanolla 2019 Östra Göingen 53. sijaa parempaa on haussa. Tummia pilviä alkoi kuitenkin kasaanua loukkaantumis/sairastumisrintamalla viimeisen parin viikon aikana ja lopulta kolme ykkösjoukkueeseen nimettyä urheilijaa joutui jättämään viestin väliin ja näiden lisäksi kahden muun ykkösjoukkuelaisen tilannetta jouduttiin jännittämään aivan viime hetkiin saakka.

Lauantaina kello 21.30 startanneen miesten viestin avausosuudella TuS:n avaaja Daniil Fomin keikkui useaan kertaan väliaikarastien kärkiletkoissa. Osuuden loppupuolella jännitys myös seurateltalla lisääntyi. Mikä tulee olemaan vaihtosijoitus? Loppuvaiheissa metsäkameran kuviin tuli ensin positiivista peukkua kameralle näyttänyt Parman Talvinen ja muutamaa kaveria myöhemmin Daniil. Hienoa, nyt ollaan lähellä kärkeä! Lopun hajonnat vaikuttivat sen verran, että tämä Parman ja TuSsinkin miehittämä letka ei aivan osuuden kärkisijoista päässyt taistelemaan…Daniil vaihtoon sijalla 34. 1.38 kärkeä perässä. Erinomainen avaus ja joukkueen hengen nostatus hetki alkuun!

Kakkososuudella Sakari Holmroos pääsi varsin hyvään paikkaan ja onnistui myös erinomaisesti. Sakke vaihtoon sijalla 29. ja osuusaika vain reilut neljä minuuttia osuuden kärkeä hitaammin. Tunnelma alkoi olla jo melko katossa tässä kohtaa kisa-areenalla. Aina yhtä kutkuttava suurviestin alku lähtenyt sujumaan juuri niin kuin pitääkin: hyvässä tuntumassa alkuosuudet ja pitkälle yölle hyviin porukoihin. Kaksi vaativaa yöosuutta vielä ennen långaa. Miten kävisi tänään? Kolmosuudella Touko Seppä oli alkupuolella parhaimmillaan havittelemassa paikkaa ihan 20 joukkoon, mutta selkeästi vielä toipilaana juostu 11km ei ollut lopussa fyysisesti parasta Toukoa ja lopussa rekisteriin tuli vielä yksi koukku ja vaihtoon sijalla 36.

Nelososuudella Oskari Nummelin lähti hyvistä positioista matkaan, mutta alkumatkalle osui harmittava muutaman minuutin haku. Loppumatkan Oskari tuli taas ihan väliaikojenkin valossa erinomaista vauhtia. Pitkälle yöllä Laurits Bidstrup Möller lähti sijalla 42. Laurits Bidstrup Möller piti asetelmat melkolailla tasaisena läpi pitkän yön ja TuS saapui vaihtoon sijalla 43.

Pitkää yötä seurasi kaksi lyhyempää kuuden kilometrin osuutta ja yksi seitsemän kilometrin putkiosuus. Joukkueen konkarit Juho Rajaniemi ja Mikko Huhtinen harmittelivat hieman parhaan vauhdin puutosta, mutta molemmat klaarasivat osuutensa ilman isompia virheitä. Kasin putkiosuudella viime hetkellä hätiin ykkösjoukkueeseen kutsuttu Kalle Kinnala taisteli harmillisesti muutamien tuntuvien virheiden kanssa. Vajaa kymmenen kilometrin ysiosuudella Justus Vuori suoritti homman mallikkaalla tavalla ja TuS-debyyttinsä tehnyt Zoltan Bujdoso varmisti tasapainoisella ankkuriosuudellaan TuS:lle paikan 40 joukkoon sijalle 39.

Sija 39. oli kaiken kaikkiaan asianmukainen suoritus Tiomilasta. Tunnelmat olivat vielä viikolla melko apeat, kun joukkueen syömähampaita alkoi jäädä sivuun ja homma alkoi olla veitsenterällä. Perusteellisen analyysiin on hyvin aikaa lähipäivinä, mutta varmasti perustilanne on se, että tällä porukalla tähän kohtaan suoritus oli asianmukainen. Ihan tykkisuorituksia ei juuri tullut, mutta toisaalta melko vähän myös isoja epäonnistumisia. Minuutteja kuitenkin sateli siellä täällä joko toipilaana olon tai jonkin selkeän yksittäisen virheen vuoksi. Lisäksi fakta kuitenkin on se, että aikaerot esimerkiksi 30 joukkoon olivat melko suuria vähentäen täten jossittelun tarvetta olennaisesti paremmista sijoista eri taktiikoilla.

Juna on kuitenkin liikkeellä ja viestiprojekti jatkuu. Viestiliigoissa TuS:n miehet ovat päässeet useampaan kertaan kympin sakkiin aina viime kesän Hämeen Rastiviestistä alkaen. Jukola on seitsenosuuksisena viestinä jo lähtökohtaisesti Tiomilaa optimaalisempi TuS:lle ja Lukkarissa tavoitteet ovat korkeammalla kuin Tiomilassa. Tiomilassa ollaan siinäkin menty eteenpäin, mutta työtä vielä riittää jotta seuraaville kymmenille päästään. Syksyllä on hyvä sitten vetää (viesti)kausi yhteen ja tehdä selkeät askelmerkit ja tavoitteet 2023 Skellefteåta varten.

Tällä kertaa miesten ykkösjoukkue oli ainoa TuS-joukkue koko Tiomilassa. Naisten ilmoitettu joukkue jäi lopulta kahden juoksijan kokoonpanoksi, mutta matkaan lähteneet Ilona Haapasaari ja Henna Rantala kävivät kuitenkin juoksemassa Damkavlenin kaksi ensimmäistä osuutta läpi. Tilanne naisten joukkueen suhteen eli niin loppuun saakka, että juoksijapankista ei enää ollut realistista lähteä kontaktoimaan vailla joukkuetta olevia juoksijoita. Miesten viestiin oli tarkoitus lähteä ykkösjoukkueen lisäksi yhdistelmäjoukkueella TuS/PR, mutta lopulta kävi monien sattumien kautta niin ettei niin TuS:lla kuin myöskään Paimiolla ollut vapaana olevia juoksijoita käytettävissä vaan nämä ohjaantuivat ykkösjoukkueiden täyttöön. Nuorten viestiin Turun Suunnistajilla ei ollut ilmoitettuja joukkueita.

Yhteistyössä