TuS Jukolassa sijalle 20.
Lukkari-Jukola on suoritettu ja on aika vetää tapahtumat yhteen johtopäätösten kera. Vuonna 2018 seuran urheilijat asettivat tavoitteeksi, että seuran joukkue sijoittuu 25 joukkoon lähivuosien Jukolassa. Pienten mutkien kautta tavoite miesten osalta on toteutunut. Käydään läpi miten tähän päädyttiin.
Avausosuus oli jälleen kerran melkoista ravia ja kovin paljoa yli 5 minuutin ei kilometrivauhti saanut olla mikäli hyvissä asemissa vaihtoon mieli. TuS:n Aston Key oli rautaa ja eteni hallitusti aivan kärjen tuntumassa läpi osuuden. Vaihtoon sijalla 23. +0.35 kärkeä perässä. Mainio alku!
Kakkososuus oli raaka ja pimeä. Aivan ensimmäisen osuuden lopussa muutama pisara jo kasteli suunnistuskansaa, mutta kakkososuus etenkin kärjen osalta edettiin kauttaaltaan yön kovimmassa sateessa. Samaan aikaan elettiin myös kesäkuisen yön pimeimpiä hetkiä, joten kakkososuus oli varsin ”Tiomilamainen”. Laurits Bidstrup Möller eteni osuutta hiukan jojossa eikä selkeää omaa letkaa tahtonut ihan löytyä. Kärjessä ruotsalaisseurat löivät löylyä ihan kunnolla ja helppoa ei ollut kellään kärkipään suomalaisjoukkueella. Laurits klaarasi homman lopussa yksin kunnialla. Vaihtoon sijalla 31. +5.48 kärkeä perässä.
Daniil Fomin eteni pitkää yötä haastavassa välissä. Edellä oleva useiden joukkueiden laajempi ryhmä jäi alussa saavuttamatta ja ero kasvoi. Takana tulleet Nouski ja HS kakkonen saavuttivat Daniilin ja tämä kolmikko eteni pitkään melko yhdessä. Vaihtoon sijalla 27. +11.38 kärkeä perässä. Tilanne pysyi kuitenkin elossa sillä sijaan 11. oli kuitenkin vain reilu neljän minuutin ero.
Justus Vuori etenki käytännössä koko nelososuuden yksin. Vauhti oli tasaisen hyvää, mutta mahdollisuuksia kärjen tavoittamiseen ei tässä asetelmassa realistisesti ollut. Vaihtoon sijalla 24. +11.32 kärkeä perässä. Asetelmat muuttuivat nelosuudella Justuksen edellä, sillä sijaan 11. oli nyt jo 7 minuutin ero vaikka ero kärkeen pysyi samana.
Oskari Nummelinin osuus oli hyvin samanlainen kuin myös Justuksen, käytännössä koko matka yksin. Oskarille tästä asetelmasta ja kauden aiemmat suoritukset huomioiden varsin ehjä veto. Vaihtoon sijalla 22. mutta ero kärkeen oli kasvanut 19 minuuttiin.
Ferenc Jonasille 14,4 kilometrin osuus oli kauden haasteet huomioiden selvästi pisin suunnistus tänä vuonna. Maltillinen alku takasi kuitenkin tasapainoisen osuuden ja TuS vaihtoon sijalla 19. Sijoituksellisesti erinomaista tekemistä, mutta toki ero kärkeen kasvoi jo 29 minuuttiin.
Touko Sepälle 16,8 kilometrin ankkuriosuus ei ollut ihan jokapäiväistä peruskauraa. Pisin suunnistuskisa/viesti ikinä. Tasapainoista ja hyvää tekemistä kuitenkin kauttaaltaan eikä reilu puolentoista tunnin osuudella tummumista päässyt edes tapahtumaan. Loppusija 20!
Sija 20 oli aikalailla sellainen mitä pidettiin mahdollisena. Ylen insertissä Touko Seppä puhui jo tulevasta, mutta ennusti 20 joukkoon pääsyn olevan mahdollista jo nyt. Haastattelu oli tehty kisaviikon keskiviikkona. Muutamille kärkipään joukueille kilpailu päättyi hylkäykseen leiman puuttumisen vuoksi. Tottakai tälläkin oli vaikutusta. Mutta ehkä olennaista ei niinkään ollut oliko loppusija 18. vai 23. vaan se, että tällaisella perussuorituksella oltiin niillä haminoilla josta sijoista 20 joukkoon kamppaillaan. Ketään ei tehnyt aivan huippujuoksua, mutta ketään ei myöskään varsinaisesti epäonnistunut.
Miten sitten tästä tulevaan? Tähän asti on ehkä voitu nauttia sellaisesta tietynlaisesta nousevan joukkueen hypestä. Jossain vaiheessa ”nuoren ja lupaavan” statuksesta ei enää heru hyvityspisteitä vaan mikäli kärkipään joukkueita mielii haastaa tulee tekemisen olla kaikin puolin kypsää. Yössä ja etenkin pitkissä osuuksissa riittää edelleen työmaata. Minuutteja osuuksien kärkeen tulee saada vielä pienemmäksi etenkin yöllä ja pitkillä osuuksilla jos tältä tasolta sijoituksia haluaa napsia pois. Tiomilassa 20 joukkoon pääseminen vaatii em. lisäksi myös sitä, että mukana on reilu kymmenkunta tosissaan harjoittelevaa kaveria josta tähdätään suurviestien ykkösjoukkuepaikkoihin. Kun taso nousee joskus myös kovan luokan kaveri putoaa ykkösjoukkueesta. Pyrinnön ja TuMe:n kaltaisissa seuroissa tämä on tietysti itsestäänselvyys, mutta TuS:ssa toki hetkeen uudempi tilanne.
Yksi asia on myös se, että aina kehitys ei mene suurviesti suurviestiltä eteenpäin vaan välillä voi tulla myös takapakkia. Toistaiseksi uusia kymmenlukuja on napsittu lineaarisesti vuoden 2019 Jukolan 62. sijasta viime vuoden 46. sijan kautta nyt 20. sijaan. Välissä Tiomilan sijat 54. ja 39. Sijalta 20. eteneminen tai edes siellä pysyminen ei ole itsestäänselvyys. Mutta sijoitusten parantamisen edellytykset ovat lähivuosille ilman muuta olemassa. Usealla kaverilla on tähtäimessä 2025 Kuopion MM-kisat joten lähivuosien viestitavoitteet sopivat myös tähän hyvin.
Ilon aiheita aiheutti Jukolassa myös TuS:n kakkosjoukkueen tekeminen. Loppusija 92. oli varsin hyvä ja sitä tasoa mitä seuran ykkösjoukkueella oli vielä joitain vuosia sitten. Tyytyväisiä kavereita saapui yön mittaan teltalle kakkosjoukkueesta ja ehkä TuS:n ykkös- ja kakkosjoukkueen onnistumiset aiheuttivat urheilijoille ”enskauella” tyyppisiä fiiliksiä ja sitä kautta toivon mukaan boostia oman harjoittelun jatkoon.
Venlojen viestissä TuS:n ykkösjoukkue Ella-Noora Rahkola, Riikka Ajalin, Elli Kyläkoski, Venla Kinnala oli 111. TuS:n kakkonen oli sijalla 145. ja kolmonen sijalla 186.
Yksi selvä ilonaihe oli myös suuri TuS:n kuntojoukkueiden määrä. Venlojen viestissä oli peräti yhdeksän TuS- joukkuetta ja Jukolaankin saatiin lopulta kuusi kokonaista joukkuetta. Mukana oli muun muassa useita seuran suunnistuskoulun ohjaajia, joista useat olivat ensi kertaa mukana! Toivottavasti tälle kehitykselle saadaan jatkoa ja uusien innokkaiden osallistujien myötä 2023 Porvoon Jukolassa seura saisi vähintään saman verran joukkueita jalkeille siitä huolimatta, että viesti käydään hieman kotimaakuntaa kauempana!