Syyskausi käyntiin SM-pitkillä

2.9.2022 Heikki Pesola

Jukolan viestin jälkeen arvokilpailujen ja rastiviikkojen täyttämä kesä on alkanut vähitellen kääntyä kaikin puolin syksyä kohden. Suunnistuksessa syys-lokakuun viikonloput on perinteisesti täytetty SM-kilpailuilla, perinteikkäillä viesteillä sekä kansallisilla kilpailuilla. Syysviikonloppujen sarjan avaa Lappeenrannan Ylämaalla pidettävä SM-pitkä 1432 suunnistajan voimin. Miesten pääsarjassa osallistujia on mukana 163 ja naisten pääsarjassa noin puolta vähemmän 80. Turun Suunnistajista mukana on 21 kilpailijaa.

Juniorisarjoissa mittaamattoman määrän mitaleita saavuttanut Touko Seppä nähdään tällä kertaa miesten pääsarjassa. Syykin on selvä: maailman cupin päätöskierroksen viimeiset paikat tullaan jakamaa syyskuun alun SM-pitkän sekä SM-keskimatkan jälkeen. Näissä kilpailuissa kovin kaukaa kärjestä ei enää Suomi-paitaa tänä syksynä pueta päälle se on selvä.

Lokakuussa valtion palveluksessa aloittavan Toukon kausirakenne muuttui olennaisesti, kun keskeisessä roolissa olleet nuorten MM-kilpailuiden maastomatkat peruttiin heinäkuussa Portugalin metsäpalovaaran takia ja siirrettiin pidettäväksi marraskuun alussa samoissa maisemissa. Seuraavat kaksi kuukautta tulevat siten olemaan kunnon kilpailukautta Toukon osalta. Mielenkiintoista nähdä millainen vauhti on viikonloppuna. Elokuun puolivälin opiskelijoiden MM-kisoissa nimenomaan viimeisen päivän viesti lähti kulkemaan toden teolla: kakkososuuden neljänneksi nopein aika alle puoli minuuttia kärjestä.

Justus Vuori väläytteli todella hyvää loppukauden kuntoa viime viikonlopun Egamesissä jääden keskimatkalla Einari Heinarosta vain 1.04 ja Samu Heiskasta 47 sekunttia. SM pitkä on pääsarjoissa kovatasoinen, mutta perinteisesti noin 50 minuutin karsinta antaa siimaa hieman enemmän A-finaaliin pääsyyn kuin vain reilu 20 minuutin ja välillä sekunttipeliksi äityvä SM-keskimatkan karsinta. Seuratkaa Justusta!

Naisten pääsarjassa on tänä vuonna mukana viisi TuS:n suunnistajaa. Läheisessä muistissa on esimerkiksi vuoden 2020 SM-pitkä, jossa TuS:n naisia pääsi peräti viisi A-finaaliin. A-finaalin mahdollisuudet TuS:n naissuunnistajilla ovat ilman muuta tänäkin vuonna olemassa.

Nuorten sarjoissa mielenkiinnon kohteena on muun muassa Daniil Fomin, joka H20-sarjassa lähtee jatkamaan siitä mihin kevään SM-sprintissä jäi. Vuoden 2021 kesästä alkanut tiivis suomalaisten maastojen pankkiin kerääminen on tuonut Daniilille rutkasti varmuutta metsän puolella ja ehjällä suorittamisella SM-pitkällä nähtäneen vahvaa tekemistä.

H18-sarjassa kilpailee TuS:n kolmikko Sakari Holmroos, Oskari Kalliokoski, Joonas Paananen. Tällä kokoonpanolla on juostu SM-viestejä vuodesta 2019 alkaen ja vuonna 2020 kaverit saavuttivat Pöytyällä SM-viestin pronssia H16-sarjassa. Sakari on tänä vuonna päässyt vahvasti mukaan myös miesten viesteihin ja muistissa on etenkin Kevätyön viestin huippuavaus ja Tiomilan kakkososuuden kanuunajuoksu. H18-sarjan kärkisijoista tulossa hyvää taistelua.

D16-sarjassa kilpailevan Elli Kyläkosken SM-sijoitukset ovat olleet viimeisen kahden vuoden aikana varmasti kympin tuntumassa. Viime vuoden SM-pitkällä Elli oli sijalla 8. ja kevään SM-sprintissä sijalla 10. SM-kilpailussa nuorin sarja on 15-vuotiaat ja H15- sarjaan TuS:lta hienosti mukana kolme suunnistajaa! Toivon mukaan Turun Suunnistajien nuorison positiiviset signaalit saavat jatkoa ja lähivuosina näemme näissä nuorten sarjoissa runsaasti TuS:n nuoria suunnistajia!

Yhteistyössä