SM-keskimatkalta kaksi hopeaa, miehet SM-viestin viidensiä!

11.9.2022 Heikki Pesola

Henkilökohtaiset SM-mitalien ja plakettien tai muuten vaan onnistuineiden suoritusten metsästäminen jatkui syyskuun toisena lauantaina Hyvinkään Usmin maastoissa. Ennakkojutussa maastoalueen historiaa jo sivuttiinkin eikä maasto tältä osin todellakaan pettänyt. Turun Suunnistajat mitalikannassa piti Ylämaan SM-pitkien tapaan Daniil Fomin joka nappasi H20-sarjassa hopeaa. Daniil jäi sarjan kultamitalista vain 10 sekunttia eikä tässä vielä kaikki: hän myöhästyi omasta lähdöstään kaksi minuuttia! Vahvistuksen tähän saa kun katsoo väliaikoja: ensimmäiselle rastille 2,5 minuuttia kärkeä perässä puolentoista minuutin rastivälillä. Oppia ensi kertaan!

Päivän toisesta TuS-mitalista vastasi Vroni Köning-Salmi joka sijoittui D50-sarjassa hopealle Parman Katja Mjösundin jälkeen!

H20-sarjan hyvää virettä täydensi Zoltan Bujdoso joka sijoittui neljänneksi vain 20 sekunttia kärkeä perässä. Erittäin tiivis sarjan kärki siis. Tiomilassa TuS:n ankkurina juosseelle Zoltanille SM-keskimatka oli ensimmäinen suomalaismaastossa juostu kilpailu. Siinä Usmi ainakin tarjosi heti haastetta! Muissa maastoissa Unkarissa asuva Zoltan on toki kokemusta jo kerännyt: hän juoksi mm. viime syyskuun nuorten MM-viestissä kakkososuuden pohjat.

Miesten pääsarjassa odotuksia oli parille A-finaalipaikalle sekä mahdollisesti hyville sijoituksille finaalissa. Justus Vuori päätti B-finaalikierteen kertaheitolla olemalla oman karsintaerän viides vain minuutin eränsä kärjestä. Touko Sepän kohtalo oli harmillisesti karsinnan hylsy. Huonoa fiilistä kevensi hieman tieto siitä, että vire ei muutenkaan ollut lauantain aamuna aivan sellainen jolla pääsarjan kärkisijoista taistellaan.

Finaalissa Justus näytti ettei karsinnan suoritus ollut sattumaa: 14. sija kovatasoisella SM-keskimatkalla! Mahtava veto tähän väliin.

H18-sarjaan sisältyi jossain määrin TuS-odotuksia. Pojat lunastivat niitä kohtuullisen hienosti: Sakari Holmroos finaalin 8. ja Joonas Paananen jatkoi hyvin alkanutta syyskuuta finaalin sijalla 12.

Naisten pääsarjassa oli odotettavissa, että hyvillä suorituksilla 2-3 A-finaalipaikkaa olisi mahdollista saada. Tällä kertaa aivan nämä odotukset eivät toteutuneet ja lopulta yhtään TuS-suunnistajaa ei naisten A-finaaliin päässyt. Venla Kinnala oli sitä lähimpänä jääden vain 12 sekunttia A-finaalista. Emmi Haavisto jäi 45 ja Riikka Ajalin 1.47 A-finaalipaikasta.

SM-keskimatkalla ikäsarjoissa plaketeille suunnisti Olli Lehtinen joka oli H75-sarjan kuudes.

Sunnuntain SM-viestissä Turun Suunnistajilta oli jalkeilla useampikin joukkue jonka onnistuessaan ajateltiin kilpailevan sarjansa kärkipään sijoituksista. Päivän kovimmasta suorituksesta vastasi TuS:n miesten ykkösjoukkue joka sijoittui 99 joukkueen kilpailussa mahtavasti sijalle viisi! Viesti lähti heti avausosuudella vauhdikkaasti liikkeelle, kun TuS ykkösen Daniil Fomin saapui 36 sekunttia ja kakkosen Zoltan Bujdoso 46 sekunttia kärjen perässä vaihtoon.

Kakkososuudella kilpailun paketti muuttui aika lailla. TuS:n Justus Vuorelle sattui harmillinen haku epämääräisessä rinteessä, jossa korkeuskäyristä sai vain summittaista apua ja kiviä oli siellä täällä joka puolella. Tosin virheitä tuntui sattuvan tällä osuudella myös monella ennakkoon kärkipäähän povatulle joukkueelle. Lopulta Justus ja kakkosen hienosti juossut Valtteri Kankainen saapuivat vaihtoon liki yhtä aikaa kuten oli ollut tilanne avauksessakin.

Touko Sepällä oli ankkuriosuudella vahvaa tekemistä kauttaaltaan. Tilanteet muuttuivat tällä osuudella taas aika lailla ja lopulta Touko ja TuS ykkönen maaliin sijalla viisi! Erinomainen suoritus tämän vuoden Måsenstaffetenin 8. sijan, Kevätyön viestin viidennen sijan, Finnspringin 11. sijan, Tiomilan 39. sijan ja Jukolan 20. sijan jatkoksi. Ensi viikonloppuna vielä Viestiliigan finaali!

H18-sarjan viesti oli etukäteen yksi selkä TuS-seurattava. Oskari Kalliokoski, Joonas Paananen ja Sakari Holmroos ovat kilpailleet jo useampana vuotena yhdessä ja saavuttaneet yhden SM-viestin pronssinkin vuonna 2020. Alku lähti reippaaseen myötätuuleen liikkeelle, kun Vuokatissa tätä nykyä asuva ja hiihtoa päälajinaan harjoitteleva Oskari Kalliokoski tuli vaihtoon sijalla 2. vain neljä sekunttia kärkeä perässä. Joonas eteni maastossa vauhdikkaasti, mutta harmitteli seurateltalla, että kakkososuudelle mahtui muutamia ikäviä koukeroita. Sakari kuitenkin matkaan sijalla 8. Sakari teki alkuun varmaa työtä nostaen joukkueen jopa sijalle 3. Lopun virhe kuitenkin muutti vielä loppuasetelmia, että TuS:n sija oli viides! Hieno suoritus ja plaketti kaulaan!

Top 10-sijoille edellä mainittujen lisäksi suunnisti TuS:n H45- joukkue Jani Laine, Simon Fröjdö, Juho Rajaniemi joka oli yhdeksäs.

Yhteistyössä