Pitkän matkan pronssi sinetöi Touko Sepälle kolmen mitalin nuorten MM-kilpailut

7.11.2022 Heikki Pesola

Perjantain menestyksekkään keskimatkan jälkeen odotukset TuS-urheilijoiden menestykselle olivat luonnollisesti vähintäänkin ennallaan lauantain viestiin ja sunnuntain pitkälle matkalle. Lauantain viestit olivat lopulta Ruotsin vahvaa näytöstä sekä naisten että miesten kultamitalien myötä. Miehissä Suomen joukkue Aaro Ojala – Akseli Virtanen – Touko Seppä otti upeasti viestin hopeamitalin ennen Norjaa, Sveitsiä, Espanjaa, Ranskaa ja Unkaria. Ankkureiden osuusajoissa Touko oli aivan kärkipäätä ottaen muun muassa Ruotsin Noel Braunia puolisentoista minuuttia kiinni. Ruotsin kakkosjoukkueen Valter Pettersson tuli vielä Toukoakin kovempaa, mutta kakkosjoukkueesta johtuen mitalia heidän kaulaan ei jaettu. Unkarin ankkurina matkaan lähti perjantain keskimatkan kultamitalisti, TuS:a edustava Zoltan Bujdoso. Unkari pääsi ankkuriosuudelle aivan Suomen tuntumassa ja siten potentiaalisena mitalikandidaattina. Zoltan ei ankkuriosuudella saanut aivan viime vuoden jwoc-viestistä ja perjantain keskimatkalta tuttua lyöntiä päälle ja tällä kertaa viime vuoden hopea vaihtui kohtuu tiiviissä viestissä sijaan 10.

Sunnuntain pitkämatka sinetöi Ruotsin Noel Braunille jo toisen nuorten MM-kullan Norjan Kornelius Lovfaldin ottaessa hopeaa vain 17 sekunttia perässä. Touko Sepän mitaliputki sai sunnuntaina jatkoa loistavalla pitkän matkan pronssimitalilla! Zoltan Bujdoso oli pitkän matkan kuudes.

Touko Sepälle kauan odotetut nuorten MM-kisat tarjosivat lopulta viime vuoden sprintin hopean perään kolme metsämatkojen MM-mitalia. Kisaviikko oli siten hyvin samankaltainen kuin viime vuoden jwoc-mitalirohmulla TuS:a edustavalla Ferenc Jonasilla (pronssi, hopea, pronssi). Portugalista sunnuntai-iltana tavoitettu Touko antoi tuoreeltaan vielä kommentit ja veti kisaviikon fiilikset yhteen. Toukon mukaan odotuksista ennen kisoja ei oikein ollut mitään hajua mitä tulee, inttikin tietysti vaikutti, vähän sairastelua alla eikä ehjin mahdollinen syksy muutenkaan takana, josta johtuen oman kunnon realistinen tilanne oli hieman mysteeri. Viikon myötä odotukset kuitenkin nousivat, koska keskimatka sujui hyvin niin varmuus oman kunnon riittämisestä mitaleille alkoi vahvistua.

Toukon mukaan lopputulos kisoille oli hyvä, olosuhteisiin nähden erittäinkin hyvä. Kisaviikolla onnistui tehdä kolme tosi tasaista suoritusta ja joka kilpailussa tuntui, että tämä on se oma perustaso. Virheitäkin mahtui joka kilpailussa joukkoon eli siinä mielessä ei täydellisyyksistä puhuttu mikä tietysti kuuluu lajin henkeen. Minkään päivän suoritus ei erityisellä tavalla ollut esiin nostettava, mutta radat olivat mieluisia ja sunnuntain kilpailu oli rehti pitkä matka joten siitä pointsit!

Alla vielä Turun Suunnistajien nuorten MM-mitalistit vuosilta 2019-2022

Aston Key: Sprintin kulta 2019, Pitkän pronssi 2019

Ferenc Jonas: Keskimatkan pronssi 2021, Viestin hopea 2021, Pitkän pronssi 2021

Touko Seppä: Sprintin hopea 2021, Keskimatkan pronssi 2022, Viestin hopea 2022, Pitkän pronssi 2022

Zoltan Bujdoso: Viestin hopea 2021, Keskimatkan kulta 2022.

Yhteistyössä