TuS:n vuosi 2022 paketissa

1.1.2023 Heikki Pesola

Vuodenvaihde on perinteisesti otollista aikaa summata yhteen mennyttä vuotta ja siirtää samalla tietysti katsetta myös kohti tulevaa. Mitä kaikkea Turun Suunnistajien vuoteen 2022 on mahtunut, siitä jäljempänä.

Järjestetyt kilpailut:

SM-keskimatkan sävyttämän vuoden 2021 jälkeen palattiin taas TuS:n kilpailuissa viime aikojen normaaliin eli kahden kilpailun taktiikkaan. Kevätyön viesti päästiin vihdoin järjestämään kahden välivuoden jälkeen! Kerran jo väistynyt talvi teki vielä kavennusmaalin kisaviikolla: kilpailumaastoa se ei enää olennaisesti hidastanut, mutta keli oli nollan tietämillä ja maassa lunta sekä märkää rättiä. Sinänsä Turun alue oli kuitenkin kilpailun järjestämiseen edullinen ottaen huomioon, että Kevätyön viestin aikaan esimerkiksi Askolan tulevassa Finnspring-maastossa oli vielä puoli metriä lunta. Kevätyön viestissä maaliin saatiin lopulta 57 miesten ja 30 naisten joukkuetta. Naisissa kaksoisvoitto Rastikarhuille, kun miehissä taas Koovee oli omaa luokkaansa.

Toisin kuin Kevätyön viesti, Nuorisoviesti on päässyt myös korona-ajan läpi katkeamatta eli yhtään NuVi:a ei ole viime vuosina jouduttu perumaan. Tällä kertaa lokakuun ensimmäisenä Naantalin Suovuori tarjosi erinomaiset puitteet viestille lämpötilan kohoessa päivällä kymmeneen ja aurinko helotti kaupan päälle. Pääkaupunkiseudun joukkueet sekä Tampereen Pyrintö olivat kovaa valuuttaa Nuorisoviestissä, sarjojen voitot Helsingin Suunnistajille, Espoon Suunnalle sekä Pyrinnölle.

Kuntorastit:

Kävijämäärien osalta hyvään vauhtiin päässeet Talvirastit (joulukuun 2021 viimeinen kerta Katariinalaaksossa 225 kävijää) kärsivät takapakkia, kun uudet rajoitukset pakottivat pitämään tammikuun 2022 omatoimirasteina. Helmikuusta alkaen Talvirastit sekä myöhemmin Turkurastit päästiin kuitenkin pitämään normaaliin tapaan viikkotapahtumina. Lähes koti-Jukolaa silmällä pitäen loppukeväästä Turkurasteilla kahtena kertana oli tarjolla myös yösuunnistusmahdollisuus, ja molemmilla kerroilla osaanottajamäärä ylitti 300. Loppuvuoden talvirasteilla lunta saatiin mukaan jo joulukuun tapahtumiin ja vuoden viimeisillä rasteilla Ispoisissa polvea sai nostaa hangesta johtuen jo aika lailla.

Nuoriso:

Seuran nuorison kilpailukausi alkoi isolla porukalla heti huhtikuun alun Ahvenanmaan 2-päiväisissä ja jatkui tästä tiiviinä läpi kauden. Ahvenanaan kanssa samoihin aikoihin TuS:n nuoriso sai pienen tauon jälkeen myös taitovalmentajan, kun TuMe:n paidassa vauhdikkaita viestejä juossut Tapani Koskenoja aloitti taitovalmentajan roolissa. Nuorten Jukolassa TuS:n hieman laskusuunnassa ollut käyrä kääntyi ja Turun Suunnistajien ykkösjoukkue sijoittui hienosti sijalle 11. joka oli paras TuS:n nuorten Jukolan sijoitus sitten vuoden 2017 jolloin TuS oli sijalla seitsemän! Hienoa oli myös se, että TuS:lla oli Nuorten Jukolassa mukana neljä joukkuetta ja vielä omasta porukasta koottuna.

Loppuvuonna nuorisoa ja koko seuraa kosketti hieno tunnustus, kun Suunnistussäätiön Timo ja Maarit Ritakallion Rahastosta jaettava 2000 euron stipendi annettiin Turun Suunnistajille pitkäjänteisestä ja menestyksekkäästä nuorisotyöstä! Yhtenä perusteena mainittiin TuS:n nuorten aktiivinen rooli seuran järjestämien kilpailujen vastuutehtävissä. Tällä linjalla pyritään jatkamaan myös tulevina vuosina!

Edustus:

Täksi vuodeksi Laurits Bidstrup Möllerillä ja Zoltan Bujdosolla vahvistunut TuS:n miesten edustusryhmä herätti lupauksia heti maaliskuun lopussa Måsenstaffetenin 8. sijalla parhaitakaan ruotsalaisjoukkueita kumartamattomalla suorituksella. Viestiliigaan kuuluvien Kevätyön viestin viides sija ja Finnspring-viestin 11.sija vahvistivat lupauksia selvästä tasonnostosta edelliseltä vuodelta. Tiomila on viime vuosina ollut osuusmäärästä, viime hetken sairastumisista sekä pitkistä ja pimeistä osuuksista johtuen ollut haastava rasti. Tälläkin kertaa poissaoloja ilmaantui ikävästi, mutta hyvällä tsempillä 39. sija. Torjuntavoitto!

Lukkari-Jukola oli kauden viestien kohokohta ja TuS miesten ykkönen loistavasti sijalle 20. ! Tämä oli paras TuS-miesten sijoitus sitten vuoden 2006 Salo-Jukolan jolloin jotain urallaan saavuttanut Daniel Hubman toi TuS:n myös sijalle 20. Venlojen viestissä Turun Suunnistajien ykkösjoukkue oli sijalla 111. Yhteensä Jukolassa oli mukana seitsemän TuS-joukkuetta ja Venloissa peräti yhdeksän TuS-joukkuetta! Selkeästi koronan mitätöimän vuoden 2020 ja Napapiiri-Jukolan 2021 jälkeen palattiin TuS-joukkueissakin vahvaan osaanottoon.

Syksyllä hyvä TuS:n viestikausi huipentui. Ensin SM-viestissä miesten ykkösjoukkue tuli maaliin viidentenä, mutta ikäväkseen koko sarja mitätöitiin hajontavirheen takia. Pari viikkoa myöhemmin Porvoon Viestiliigan finaalissa oli kaikin puolin sellaista mitä syksyisen lauantain urheiluilta voi olla. Kakkososuudella Touko Seppä karkasi yli kahden minuutin karkumatkalle, ankkuriosuudella takaa-ajajat saivat TuS:n ankkurin Daniil Fominin kiinni ja neljän hengen porukka saapui viimeiselle rastille lähes tasatahtia. TuS lopulta mahtavasti kolmanneksi!

Henkilökohtaisella tasolla vuosi oli myös menestyksekäs. TuS:n Zoltan Bujdoso otti Unkarin paidassa nuorten maailman mestaruuden keskimatkalla! Touko Seppä oli nuorten MM-kisojen ehdottomia menetyjiä kolmella mitalilla. Turun Suunnistajien urheilijat ovat saavuttaneet vuosina 2019-2022 peräti 11 nuorten MM-mitalia!

Muuta:

Lokakulle mannaa teki kahden välivuoden jälkeen järjestetty 25manna! TuS:lta oli mukana hienosti kolme joukkuetta ja mikä parasta mukana iso määrä ensikertalaisia. Menomatkalla laivan auditoriossa oli paljon uusia kasvoja verrattuna edelliseen vastaavaan TuS-matkaan 2019. Seuran aikuisista edustusurheilijoista ei 25mannaan eikä Halikkoviestiin saatu parasta mahdollista osastoa jalkeille ja kun siihen yhdistää sen, että ”uuden polven” juniorimme ovat vielä iältään melko nuoria, ei tämän vuoden Mannassa ja Halikossa tavoiteltu ihan samoja sijoja mitä vaikka 2019. Ensi vuonna sitten suunta kohti kärkipäätä myös näissä viesteissä!

TuS:n loppuvuotta 2022 sävytti myös se, että seura sai järjestettäväkseen Paimion Rastin ja Parman kanssa suunnistuksen veteraanien MM-kilpailut 2024. Tapahtuma tulee luonnollisesti vaatimaan seuralta ja sen toimijoilta suurta panosta. Valmistelut tapahtumaan on jo aloitettu ja WMOC 2024- logon voi jo bongata esimerkiksi Talvirastien karttojen reunalla. Loppuvuotta rytmittivät myös perinteiset tapahtumat seuran syyskokous sekä puurojuhla. Syyskokouksessa seuran uudeksi puheenjohtajaksi 1.1.2023 alkaen valittiin Tatu Teriö.

Kiitos vuodesta 2022 kaikille seuralaisille, yhteistyökumppaneille sekä seuran kuntotapahtumiin ja kilpailuihin osallistuneille!

Yhteistyössä