Portugalin POM-viikko vahvaa TuS-tekemistä

7.3.2023 Heikki Pesola

Helmikuun loppupuolella Portugalissa järjestetyssä Portugal O Meetingissä (POM) osoitettiin hyvää tuloskuntoa laajalla TuS-rintamalla. Ensimmäisen päivän miesten pääsarjan keskimatkalla nähtiin peräti neljä TuS-suunnistajaa 13 parhaan joukossa. Daniil Fomin kovan maajoukkuesuunnistajien täyttämän kärjen puristuksessa sijalla 5. Touko Seppä sijalla 8. Zoltan Bujdoso sijalla 10. ja Ferenc Jonas sijalla 13.

Seuraavan päivän pitkä matka oli WRE-kilpailu ja oli odotettavaa, että tuohon kisaan kaikki laittavat viimeistään sylinterit täysille. Touko sijoittui WRE-pitkällä mahtavasti kolmanneksi Miika Kirmulan ja Isac von Krusenstiernan takana. Peräti 18,9 kilometrin radalla Toukon loppuaika oli 1.27. Zoltan sijoittui pitkällä kolmanneksitoista.

Toisena kilpailupäivänä hyvää TuS-tekemistä nähtiin myös miesten H21A-sarjassa, jossa TuS:n Oskari Nummelin otti koko sarjan nimiinsä ja Valtteri Kankainen sijoittui kolmanneksi!

Kolmannen päivän keskimatkalla Daniil Fomin oli ensimmäisen päivän tapaan aivan kärkikahinoissa sijoittuen viidenneksi vain puolitoista minuuttia kärjen takana. Kärjessä WRE-pitkältä tutut von Krustenstierna sekä Kirmula. Zoltan jatkoi tasaista tekemistä ollen taas kympin sakissa sijalla 8. Touko oli sijalla 14. ja Ferenc sijalla 20.

Viimeisen päivän 18,1 kilometrin pitkällä Zoltan Bujdoso teki erinomaista työtä sijoittuen kolmanneksi von Krustenstiernan ja Kalevan Rastia edustavan Tsekin maajoukkuesuunnistaja Thomas Krivdan takana. Ferenc oli tässä kisassa 11. ja Daniil 18.

Portugalin POM-viikko oli osa TuS-urheilijoiden leiriä. Touko Seppä oli paikalla samaan aikaan, mutta osana Puolustusvoimien leiriä. PV:n urheilujoukoissa par aikaa palveleva Touko totesi, että POM:a edelsi pari hyvää harjoitusviikkoa, joissa määrällistä harjoittelua jopa enemmän kuin ikinä aiemmin, ainakin juoksumäärissä mitattuna. Siihen nähden POM-suoritukset olivat positiivisia ja Touko nosti positiivisena esiin etenkin kyvyn haastaa von Krustenstiernaa ja Kirmulaa kilpailuissa.

Daniil saapui Portugaliin muun TuS-delegaation kanssa ja POM-viikkoa edelsi hyvät harjoituspäivät asianmukaisissa reenimaastoissa. Preppauspäivät sisälsivät muun muassa laadukkaita suunnistusintervalleja sekä hieman myös yöharjoittelua tulevia viestejä silmällä pitäen. Daniil kertoi kärsineensä loukkaantumisesta joulukuun ja tammikuun aikana, joka vaikeutti hänen edellistä etelänleiriään. Portugalin leiriä oli edeltänyt oikeastaan vasta kolme kunnon harjoitusviikkoa, mutta hyvät pohjat kuitenkin auttoivat taas vauhtiin pääsemisessä. Kilpailuista Daniil nosti esiin etenkin hyvät suoritukset molemmilla keskimatkoilla. Kokonaisuutenakin hyvä viikko joistain virheistä huolimatta. Daniilin mukaan juoksukunnossa on vielä selvästi tekemistä, mutta siinäkin mielessä Tiomilan hieman normaalia myöhempi ajankohta sopii.

Zoltan oli puolestaan harjoitellut ennen Portugalia Espanjassa, jossa leiriin sisältyi harjoitusta sekä kilpailua. Tästä johtuen Portugaliin saapui hieman leiriväsynyt mies. Tästä huolimatta Zoltanin mukaan kaikki neljä POM-kilpailua sujuivat varsin hyvin sekä sijoitusten että fysiikan ja suunnistustekniikan puolesta. Taattua kympin sakkia joka kisassa oli oikeastaan parempaa mitä Zoltan oli edes ajatellut tähän kohtaan kilpailukautta. Kaiken kaikkiaan Portugalin reissu oli Zoltanille onnistunut etappi ja katseet on jo käännetty seuraavaan leiri/kilpailujaksoon!

Oskari kertoi, että kelit olivat Portugalissa koko oloajan melko ihanteelliset, aurinkoa ja puolipilvistä lämpötilan huidellessä 13 ja 18 plusasteen välissä. Oskarilla harjoitukset sujuivat pitkälti suunnitellusti. Repertuaariin sisältyi yksi sprinttiharjoitus, mutta metsää senkin edestä 8-9 kertaa joista yksi oli rehellinen yöharjoitus. Nopeat niittymäiset maastot olivat myös Oskari mieleen ja bonuksena myös yhden päivän osakilpailun voitto omassa sarjassa!

Valtteri kertoi, että oli vasta viikkoa ennen leiriä tervehtynyt kovasta flunssasta ja alkuleiristä kroppaa piti tunnustella normaalia herkemmin. Vähäisestä harjoittelusta huolimatta fiilis oli kuitenkin hyvä. Leiri oli käytännössä pelkkää suunnistamista mikä oli tietysti talvisaikaan hyvä juttu pohjoisesta tulevalle suunnistajalle (Valtteri on kotoisin Sotkamosta ja vaikuttaa tällä hetkellä Kajaanissa). Valtterin mukaan metsäaskeleen puutteen vuoksi harjoitukset alkoivat jo hiukan loppuleiriä kohden tuntua eikä POM-kisoissa ollut ihan pirteintä menoa. Joka tapauksessa hyvää harjoitusta kaikki sprinteistä pitkiin matkoihin. Valtterin suunta jatkui Portugalista takaisin Kainuuseen töiden pariin ja tästä on jatkettu treenjä kohti kevättä!

Helmikuun leirisuman ollessa jo takanapäin seuraavaksi TuS-nimiä voi toden teolla odottaa tuloslistoille tämän kuun lopussa Ruotsissa, jossa perinteinen kevätklassikko Vårtippeln järjestetään. Vårtrippelnin päättävä Måsenstaffeten oli viime keväänä TuS-miehille menestyksekäs 8. sijalla.

Alla vielä muutamia kuvia Portugalista (kuvat: Oskari Nummelin)