Tiomilassa tunteiden polarisaatiota

22.5.2023 Heikki Pesola

Tänä vuonna pari viikkoa normaalia myöhemmin järjestetty Tiomila tarjosi taas paljon kerrottavaa. Skellefteåssa sattui ja tapahtui ja tunnepuolella nähtiin polarisaatiota. Kelit olivat erittäin kesäiset ja lauantain päiväviestit kilpailtiin jopa hellelukemissa. Kontrasti esimerkiksi parin viikon takaiseen Kevätyön viestiin oli hurja. Kilpailukeskus sijaitsi Skellefteån kaupungin pohjoisosassa urheilukeskuksen alueella. Paikallinen jäähalli on ollut tuttu näky myös kyllä suunnistuskilpailujen info-pisteenä, ruokailupaikkana ja suihkutilana. Sen sijaan harvinaisempaa on ollut se, että suunnistusviestin lähtö, vaihto ja maali on sisätiloissa synkronoituna muuten normaaliin tapaan metsässä käytävään viestiin. Kilpailumaastossa ei oltu aikoihin järjestetty suunnistuskilpailuja. Vanhaa karttaa löytyi 90-luvun puolivälistä jolloin pohjoismaiden kisoissa vanhat kotimaan starat Kenneth Cederbergin johdolla olivat lyönnissä. Itse maastosta ainakin vanhan kartan perusteella monelle tuli mieleen Rovaniemen Ounasvaara.

Iltapäivällä käynnistyneessä naisten viestissä Turun Suunnistajat sai mainion alun, kun Ella-Noora Rahkola aivan Finnspring- viestin tapaan suoritti alun varmasti ja eteni hyvässä vauhdissa tullen vaihtoon sijalla 41. Ella-Nooran aloituksessa oli samanlaista meininkiä kuin vaikka parin vuoden takaisessa Venlojen viestissä. Silloin mentiin Rovaniemellä ja nyt Skellefteåssa, jonka kisamaastosta monelle tuli mieleen ainakin kartalta Ounasvaara. Ja Ellahan on Rovaniemeltä kotoisin. Mainio alku tarkoitti myös sitä, että 17-vuotias Elli Kyläkoski tulisi pääsemään hyviin porukoihin kakkososuudella. Näin myös tapahtui ja Elli jatkoi viestiä ei tuumaakaan periksi- linjalla vaihtoon sijalla 28. Samoihin aikoihin kakkososuudelle lähteneistä varsinais-suomalaisjoukkueista esimerkiksi Piffen ja Parma tulivat selvästi TuS:n takana vaihtoon.

Kolmososuus oli varsin pitkä yli 10 kilometrin putkiosuus ilman hajontoja. Fyysinen hajonta kuitenkin oli silti voimassa ja eroja syntyi väistämättä. TuS:n kolmosuudella juossut nuorempana alppihiihtoa ja triathlonia päälajinaan harrastanut Jenny Vuori on metsäsuunnistuksessa ollut harvinaisempi näky viime vuosina, mutta nuorten SM-sprintistä löytyy kyllä mitali. Jennyltä kestoa riittää ja hän pitkin hyvää vauhtia kolmososuudella. Metsäsuunnistuksen, etenkin näin pitkien matkojen puute tuntui kuitenkin jonkin verran ja lopussa matka väistämättä myös painoi. Jenny vaihtoon sijalla 54. Naisten viisiosuuksisessa viestissä TuS:n kahta viimeistä osuutta lähtivät viemään ensin Ilona Haapasaari ja ankkurina Laura Jerkku. Ilona tuli nelososuudelta vaihtoon aikalailla tasatahtia Angelniemen Ankkurin kanssa sijan ollessa 83. Laura hoiteli ankkuriosuuden sillä lailla, että TuS:n sijoitus vielä nousi parilla ja maaliin lopulta sijalla 81. Varsin hyvä suoritus TuS:n naisilta tähän kohtaan!

Puoli yhdeksän aikaan startannut miesten Tiomila oli syystäkin herättänyt odotuksia TuS-leirissä. Vuosi 2022 oli selkeä läpimurtovuosi TuS:n miesten joukkueelle. Tiomilassa 39. sija sai jatkoksi Jukolan 20. sijan sekä useampia Viestiliigan kärkipään sijoja. Tiomila on kuitenkin ollut jo pidempään haastava rasti TuS:n miehille. Pitkät osuudet ja yösuunnistus vaativat kokeneita kettuja ja nopeakestäviä jalkoja. Keväällä ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun loukkaantumiset ja viime hetken kurkkukivut ovat kaataneet vielä kevättalvella paperilla ollutta joukkuetta kumoon. Australiassa majailevan Aston Keyn Euroopan turnee viivästyi kevään sitkeän vaivan vuoksi ja tämä oli tietysti TuS:lle isoimman mahdollisen luokan takaisku. Oy Suomi Ab:llä hommia painava Valtteri Kankainen ei myöskään tällä kertaa päässyt mukaan. Muiden tilanne oli vaihteleva: hyvää virettä ja tasonnostoakin viime vuodesta, toisaalta myös selkeää alivirettä ja turhia kämmejä kevään viesteissä.

Avausosuudella Ferenc Jonas suoriutui kohtuullisesti, vaihtoon sijalla 52. 2.57 kärjen takana. Ferin potentiaalin tuntien ei mikään tykkiveto, mutta aina arvoituksellinen avaus kuitenkin kohtuullisesti seivattuna takana. Touko Seppä aloitti kakkososuuden todella näyttävästi ja 8,6km väliaikapisteellä tuli jopa kympin tuntumaan eron ollessa alle minuutti kärkeen. Vielä pari kilometriä ennen vaihtoa tilanne näytti siltä, että ero pysyy varsin pienenä kärkeen, mutta harmillisesti Toukolla tuli loppuun koukku hajontarastilla ja hieman takkiin myös lopun juoksupätkällä. Vaihtoon sijalla 28. kolmisen minuuttia kärjestä.

Oskari Nummelin pääsi kolmosuudella hyviin letkoihin ja jaksoi pitää vauhtia yllä erinomaisesti tullen vaihtoon sijalla 28. eron ollessa aika lailla se sama kolme minuuttia mitä aiempienkin osuuksien jälkeen. Daniil Fominin pitkä yö näytti alkavan hyvin, kun hän oli vielä ensimmäisellä väliajalla kohtuullisesti mukana IFK Göteborgin kokoamassa letkassa. Kovan luokan vatsavaivat romuttivat kuitenkin Daniilin pitkän yön melko nopeasti. Ensin oli jääminen hankalaan paikkaan yksin ei kenenkään maalle ja tämän jälkeen tullen kiinniotetuksi ja pudoten vielä siitäkin porukasta. Daniil oli mahdottoman paikan edessä, mutta taisteli väkisin vaihtoon sijalla 38. 13.51 kärjen perässä.

Viitososuudella Laurits Bidstrup Möller lähti kohtuu hyvin liikkeelle, mutta melko pian isot haasteet olivat läsnä ja lopputuloksena loppupään hajonnalla otetun väärän leiman myötä joukkueen hylkäys. Tunteet olivat pinnassa, mutta sovittiin että matka jatkuu ja jokainen loppupään juoksija lähtee metsään täsmälleen siten kuin olisi lähtenyt normaalitilanteessakin. Juho Rajaniemi, Sakari Holmroos, Zoltan Bujdoso, Otto Itkonen ja Justus Vuori kävivät hoitamassa osuutensa ilman suurempia paineita.

Lopputuloksena hylsy on tietysti iso pettymys eikä näin etenkään tämän tason viesteissä saa käydä. Asiat on kuitenkin käyty läpi ja katse on vahvasti eteenpäin. Hylsyjä on ennenkin tullut, viime Jukolassa mm. Pyrintö ja HS. Näistä on kuitenkin sisuunnuttu ja esimerkiksi Pyrinnön esiintyminen Skellefteåssa oli kauttaaltaan erinomaista. Siinä ei paljoa viime vuoden Jukolan hylsyt painaneet. Näin sen kuuluukin mennä. Homma jatkuu ensi viikon sunnuntaina Lakeuden Viestissä johon TuS lähtee kahdella naisten ja kahdella miesten joukkueella. Sen jälkeen sitten Jukolan viesti Porvoossa. Mennään eteenpäin!

Yhteistyössä