Jukolasta sija 41.

18.6.2023 Heikki Pesola

Jukolasta kotiuduttu TuS:n parhaana miesten Jukola sijoitus 41. ei ollut sitä mitä haettiin, mutta katsotaas kuitenkin hieman tarkemmin mitä kaikkea Jukola-viikonloppuun sisältyi ja minkälaisten vaiheiden jälkeen tähän sijoitukseen päädyttiin.

Porvoossa lauantaina homma laitettiin käyntiin Venlojen viestillä. Viikonloppuna Suomen ylle parkkeerannut helleaalto yhdistettynä erittäin kuivaan ilmaan ja pöllyävään kisakeskuksen pohjaan aiheutti varmasti monelle päänvaivaa, mutta Venlojen viestin etuna onneksi Tiomilaan nähden olivat osuusmatkat eli mitään reilu 10 kilometrin pätkää ei ollut täällä tarjolla. Turun Suunnistajien naisten viestien kulkuun on vaikuttanut viime vuosina erittäin paljon avausosuuden moodi. Parhaimmillaan muistamme Rovaniemen 2021 Jukolan ja tämän vuoden Tiomilan, jossa kiitos Ella-Noora Rahkolan huippuvedon on tultu erittäin kilpailukykyisissä asetelmissa ensimmäiseen vaihtoon. TuS:n trendinä ollut myös se, että kakkosjoukkue voi olla ykköstä edellä ja myös muista joukkueista voidaan odottaa erinomaisia avauksia muistettakoon vaikka Lukkari-Jukolassa TuS kolmosen Caitlin Youngin erinomainen avaus.

Tällä kertaa avausosuudella shown varasti TuS kakkosen Jenny Vuori, joka tuli aivan erinomaisesti ensimmäiseen vaihtoon sijalla 44. +3.58 kärjen takana. Porvoon Epoon vaihtelevat maastot osoittivat läpi naisten viestin ajan vaativuutensa ja osa ennakkoon varteenotettavista joukkueista pelasi itsensä turhan kauas jo avausosuudella. TuS ykköseltä ei tullut nyt Tiomilan kaltaista avausta, vaan Elli Kyläkoski lähti jahtiin reilu 12 minuuttia kärjen takana sijalla 180. Elli klaarasi osuutensa hyvin ja nosti TuS:n sijaa lähes kuudella kymmenellä. Ykkösjoukkueen jopa kovinta jälkeä teki tällä kertaa kolmosuudella onnistunut Venla Kinnala jonka juoksun myötä TuS:n sijoitus oli 91. Emmi Haavisto hoiteli ankkuriosuuden sillä tavoin mallikkaasti, että TuS ykkösen sijoitus parani viime vuodesta (111.) ollen nyt 103. Alla vielä yhteenveto kaikista TuS venlojen sijoista:

TuS 1 103. TuS 2 185. TuS 4 299. TuS 5 354. TuS 3 403. TuS 7 481. TuS 6 753. TuS 8 1328.

Venlojen viestin myötä oli helppo tehdä johtopäätöksiä, että maasto tulee olemaan vaativa ja ne paikat missä moni naisten kärkijoukkuekin sortui virheisiin tulisivat olemaan pimeällä isojen pummien riskialuetta. Kun jo muutenkin oli pääteltävissä, että Jukolat tulisivat menemään vaativaksi arvioituun harjoituskieltoalueen eteläosaan oli lauantai-illan joukkueen tsemppipuheissa tarkkuus ja virheiden välttäminen aivan avainroolissa.

Kuten jo ennakkojutussa todettiin oli viime vuoden Jukolan sija 20. velvoittamassa ykkösjoukkuetta hyviin sijoitustavoitteisiin. Joukkuesijoituksen lisäksi oli odotettavissa, että onnistuessaan TuSsilaisia voidaan nähdä korkealla yksittäisten osuuksien ajoissa. Lisäksi oli mahdollista, että TuS voisi keikkua yöosuuksilla varsin lähellä kärkeä samaan tapaan kuin esimerkiksi Kangasalan SK vuoden 2021 Jukolassa.

Tiomilan tapaan avausoosudella juossut Ferenc Jonas starttasi vahvasti ja keikkui 7,3km väliajassa sijalla 16. vain reilu minuutin kärjen takana. Feri oli kuitenkin jäämässä hankalaan paikkaan ei kenenkään maalle ja muutamien virheiden myötä hän oli osa takana tulevaa isompaa ryhmää. Vaihtoon sijalla 30. neljä ja puoli minuuttia kärkeä perässä. Hyvä avaus, mutta toki hampaankoloonkin jäi. Ehkä joukkueteltalla haaveissa oli jopa jotain sellaista mitä Lapuan Virkiä sai laitettu avausoosuudella tauluun, mutta täytyy muistaa että avausosuus nytkin osoitti monelle joukkueelle arvaamattomuutensa. TuS:n avaus kuitenkin hyvin turvattuna takana!

Daniil Fomin oli näyttänyt Lakeuden viestin avausoosuuden kärkijuoksulla sen, että Tiomilan pitkän yön vatsaongelmat olivat menneen talven lumia ja kunto oli kohdillaan. Daniil eteni erittäin mukavaa kyytiä menneessä porukassa ja oli 4,9km väliajassa enää kolme minuuttia kärjen takana. Harmittavasti pian tämän jälkeen NTNUI, muutama muu ja myös TuS teki ison virheen ja ero kasvoi taas yhtäkkiä lähes seitsemään minuuttiin. Vaihtoon sijalla 29.

Touko Seppä eteni pitkällä yöllä varsin määrätietoista kyytiä. Samoilla haminoilla kulki hyvävauhtiseksi tunnettuja kavereita KR:n Krivda, Kooveen Kratov, Parman Talvinen jne. Ratamestarien varsin tuliset hajonnat muuttivat kuitenkin osuuden kulkua täysin ja Touko onnistui määrätietoisella rastien naulaamisella kohentamaan asemia huomattavasti väliaikasijojen pyöriessä 11-13 paikkeilla. Lopussa Epoon kuiva maasto triggeröi jonkin sortin hengityselinten refleksejä ja Touko joutui antamaan hieman periksi eron kasvaessa 11,5 minuuttiin sijan pysyessä kuitenkin 13. vaihdossa.

Oskari Nummelin hoiteli kahdeksan kilometrin nelososuutta tasapainoisella ja mallikkaalla tavalla. Fyysisesti kärjen vauhtiin oli annettava jonkin verran siimaa, mutta Oskari vaihtoon sijalla 16. eron pysyessä kohtuullisena reilu 16,5 minuutin tasoisena. Valtteri Kankainen oli vitososuudella kovassa paikassa ja suunnistukseen ei tullut kaivattua varmuutta vaan jo ensimmäiselle rastille tuli usean minuutin koukku. Hommaa ei saatu tasapainotettua riittävällä tavalla vaan rekyylinä tätä seurasi muutama muu samantasoinen virhe ja sijoitus muuttui rajusti ollen vaihdossa 44.

Tällä kertaa normaalia selvästi lyhyempi kutososuus oli Laurits Bidstrup Möllerin heiniä ja Laurits klaarasikin osuuden tolkullisesti tullen vaihtoon sijalla 41. Kevään ja Tiomilan haasteet näyttäisivät olevan takanapäin ja osuusajoissa mukiinmenevä 33. sija. Justus Vuori hoiteli ankkuriosuuden siten ettei sijoitus tuosta enää muuttunut vaan Turun Suunnistajien ykkösjoukkue Jukolasta maaliin sijalla 41.

Yhteenvetona todettakoon, että sija 41. ei ollut sitä mitä haettiin. Viime vuoden 20. sijan jälkeen kirjoitettu analyysi https://tus.fi/uutiset/2022/06/20/tus-jukolassa-sijalle-20/ on mielenkiintoista lukea nyt vuosi jälkikäteen. Silloin esille nostettiin, että 1) nuoren ja lupaavan statuksella ei tule aikuisten sarjassa lisäpisteitä. Kun suurviesteissä kärkipään joukkueita halutaan haastaa tulee tekemisen olla kaikin puolin kypsää, 2) mukana tulisi olla reilu kymmenkunta tosissaan harjoittelevaa kaveria jotka tähtäävät ykkösjoukkueeseen, 3) Kehitys ei mene aina suurviesteissä lineaarisesti eteenpäin vaan joskus tulee myös sijoituksellista takapakkia.

Kaikki viime vuotiset nostot voidaan allekirjoittaa edelleen ja niitä on hyvä lähteä työstämään jatkoa varten. Kevään viesteissä on ollut sattumuksia joihin ei tämän tason karkeloissa ole varaa. Aston Keyn ja Zoltan Bujdoson poissaolo oli iso tekijä, mutta siitä palataankin juuri tuohon 2 kohtaan eli yksittäiset poissaolot aiheuttavat nopeasti isoa harmia mikäli rosteri ei ole hyvin leveä. Sijoitusten ei-lineaarisesta kehityksestä on hyvä muistaa, että myös monella tasokkaalla joukkueella on ollut vaikeuksia viime aikojen suurviesteissä kun katsotaan sijoituksia ja etenkin yksittäisiä osuuksia. Parman miesten erinomainen 7.sija olkoon esimerkkinä, että pitkäjänteisen työn myötä lopussa voi seistä kiitos vaikka heillä oli alla vuosi Jukolan osallistumistaukoa ja sitä edeltäneet lähes karmaisevasti sujuneet Kangasalan ja Rovaniemen Jukola-yöt (molemmissa Parma oli yöllä kärkikahinoissa, mutta putosi myöhemmillä osuuksilla rajusti ollen Kangasalla 36. ja Rovaniemellä 32.).

Aikuisten viesteissä tulee nyt vähän taukoa, kun kalenteria valtaavat MM-kisat, rastiviikot ja monet muut tapahtumat. Elokuussa Viestiliiga jatkuu taas Kuopiossa 2025 MM-suunnilla. Syyskuussa SM-viestien puitteet tarjoaa legendaarinen Hälvälä jossa odotettavissa voi olla kaikkea äärimmäisen vaikeista supista Lauri Markkasen korkuiseen heinään. Syyskuun loppuun mahtuu vielä Viestiliigan finaali 2024 Jukola-hoodeilla. Sen verran kevään viestikaudesta on jäänyt hampaankoloon, että loppukauteen pyritään saamaan taas iskukykyiset TuS-joukkueet muita kärkijoukkueita haastamaan.

Yhteistyössä