Touko Seppä maailman cupin pitkän matkan 12.

8.8.2023 Heikki Pesola

Suunnistuksen maailman cup jatkui 2.-6.8. Tsekissä jossa TuS:n Touko Seppä pääsi edustamaan Suomea kaikilla neljällä matkalla. Henkilökohtaisen sprintin 46. sija sai jatkoksi sprinttiviestin, jossa Touko kykeni Suomen kakkosjoukkueen kakkososuudella aivan osuutensa kärkivauhtiin. Keskimatkan kilpailussa Touko oli sijalla 36. Maailman cup päättyi pitkään matkaan, jossa tarjottiin legendaarisessa kivipaasimaastossa todella rajua latua. 12,9 kilometrin kilpailu sisälsi peräti 990 metriä kokonaisnousua. Summa on valtava, jos peilaa sitä vaikka tällä hetkellä käytössä olevaan Holmenkollenin 50 km kisalatuun, jossa nousumetrejä tulee pari tuhatta neljä kertaa tämän päivän maailman cup- kisaa pidemmällä matkalla.

Touko sijoittui pitkällä matkalla loistavasti parhaana suomalaisena sijalle 12. !! Kilpailun kärjessä olivat tänään Norjan Kasper Fosser, Sveitsin Matthias Kyburz sekä Ruotsin Gustav Bergman. Fosser ja Kyburz olivat tänään ylivoimaisia, mutta Toukon ero Bergmaniin oli selvästi yli puolentoista tunnin kilpailussa kuitenkin vain 3.58.

Touko totesi, että viikon aiempien kilpailujen perusteella luottoa löytyi omaan kuntoon ja perustekemiseen, matkaan pystyi lähtemään hyvillä mielin. Itse kilpailu meni todella hyvin. Touko arveli suurimman osan reitinvalinnoista menneen oikein ja tällä varmasti olikin iso merkitys ottaen huomioon kivipaasimaaston luonne. Toukon mukaan loppumatkasta oli pientä ongelmaa hengittämisen kanssa alamäissä, joka saattoi kuitenkin olla ns normaalia pitkään matkaan kuuluvaa odottamatonta kropan reaktiota kuten pallean kramppaamista. Korkea loppusijoitus lopun heikosta pätkästä huolimatta tuli Toukolle jopa yllätyksenä. Suoritukseen saattoi olla erittäin tyytyväinen.

Touko on vakiinnuttanut paikkansa maajoukkue-edustuksissa ja etenkin pitkän matkan vahva sujuminen on ollut tämän vuoden bravuuri. Katseet on monen muun kotimaisen kärkimenijän tavoin siirretty samalla jo myös Kuopion 2025 kotikisoihin johon järjestetään elokuun lopulla leiri. Kuopiossa kilpaillaan myös Viestiliigan osakilpailu johon Turun Suunnistajat pyrkii osallistumaan iskukykyisellä joukkueella.

Yhteistyössä