Touko SM pitkän pronssille – ensimmäinen henkilökohtainen mitali pääsarjassa!

4.9.2023 Heikki Pesola

Syyskuun ensimmäisen viikonlopun suunnistuksen pitkän matkan SM-kilpailut käynnistivät tiiviin syysviikonloppujen rupeaman, joka joillakin kilpailijoilla saattaa tarkoittaa jopa sitä, että ennen kellojen siirtoa talviaikaan ei juuri kokonaista viikonloppua kotona kilpailematta tulla näkemään. Kalevan Rasti järjesti SM pitkän suomalaisittain ja minkä vaan maanlaisittain erittäin vaativassa suunnistusmaastossa, jossa korkeuserot kohosivat jopa 160 metriin. Kilpailumaasto oli Kolin vaarajonon eteläistä osiota aivan Pielisen rannan tuntumassa. SM pitkä os. normaalimatka on pitänyt maastojen puolesta kiitettävästi perinteistä kiinni. Monia kotimaisia klassikkomaastoja on kisoissa koettu ja samalla linjalla jatketaan myös tulevina vuosina kun 2024 SM pitkä näyttäisi karttarekisterin perusteella osuvan Ruokolahden Lökkiön (mm. 1997 MM katsastus) ja 2025 SM pitkä Kangasalan Ponsan (mm. 1997 SM normaalimatka sekä 2017 SM keskimatka) maastoihin. Tällä kertaa Turun Suunnistajien lippua piti korkealla Touko Seppä miesten pääsarjan pronssimitalilla! Touko soitteli paluumatkalta fiiliksiään ja koitetaan tässä muodostaa jonkinlainen konteksti pronssimitaliin oikeuttaneeseen suoritukseen.

Touko kertoi, että elokuun alun Tsekin maailman cupin jälkeen kropassa oli ollut jonkinlaista tautia ja sen jälkeistä voimattomuutta. Elokuun kääntyessä kohti loppua aivan selkeää kuvaa tuloskunnosta ei tästä johtuen ollut saatavilla. Elokuun lopussa järjestetyn MM 2025-leirin henkilökohtainen WRE-keskimatka jäi kokonaan väliin, mutta sunnuntain viestiliigaan Touko osallistui. Viestiliigan jälkeenkään tuntuma kropassa ei ollut aivan sataprosenttinen ja lauantain kilpailun väliin jättäminen tuntui jälkikäteenkin oikealta. Kuopion viikonloppua seurasi puolestaan valmistautuminen SM pitkille niin ikään Savo-Karjalan maastoissa. Viikolla eritoten onnistunut harjoitus raskaassa tyyppimaastossa nosti tunnelmia kohti lauantain karsintaa.

Lauantain karsinnassa Touko voitti oman karsintalohkonsa. Koska taukoa henkilökohtaisista kilpailuista oli ollut jonkun viikon antoi vasta tämä karsinnan onnistuminen sellaisen viimeisen silauksen sille luotolle, että asiat ovat kohdillaan ja valmius pitkän finaaliin täysipainoinen. Karsinnan perusteella vaikutti siltä, että mitalista on realistinen mahdollisuus taistella. Sunnuntain finaalissa tämä sitten toteutui ja tuloksena pronssi sekä ensimmäinen pääsarjan henkilökohtainen SM-mitali Toukolle! Suoritus oli melkolailla varmaa tekemistä ja olennaisia virheitä ei juuri matkaan mahtunut. Touko lähti finaaliin toiseksi viimeisenä ja kun finaali juostiin kolmen minuutin lähtövälillä tuli matka edettyä suurimmaksi osin yksin. Tällainen finaali ei loppupään lähtijälle välttämättä tarjoa juurikaan dataa matkan aikana. Toisaalta voi ajatella, että jos lähtee finaalin toiseksi viimeisenä eikä näe ketään matkan aikana, on suoritus varmastikin ollut melko hyvä. Miika Kirmula sai Toukon lopulta kiinni ja he etenivät jonkin aikaa samaa vauhtiakin. Lopussa ero Miikalle 3.23. Kolme minuuttia ennen lähteneeseen Aaro Ahoon Touko sai tuloksissa seitsemän sekunnin kaulan joten luonnollisesti matkan aikana Hakan paitaa ei näköpiiriin saatu. Kulta Kirmulalle, hopea Eetu Savolaiselle ja pronssi Toukolle. U-miehistä Ruslan Glebov tuli maaliin kilpailun toisena, mutta luonnollisesti ei ollut mitaleja jakamassa. Toinen kovatasoinen U-mies Oleksander Kratov sen sijaan jäi Toukon taakse.

Turun Suunnistajilla ei tällä kertaa SM pitkillä ollut kovin laajaa rintamaa liikenteessä. Ainoa kympin sakkiin sijoittuja Toukon lisäksi oli Jani Laine, joka oli kahdeksas H50-sarjassa. Aivan kympin tuntumaan sijoittuivat myös Simon Fröjdö (12. H40), Ellen Fröjdö (12. D15) sekä Elli Kyläkoski (13. D18).

Kaikin puolin täysipainoinen pitkä matka takana Kalevan Rastin vaativissa maastoissa. Edellisen kerran KR järjesti SM normaalimatkan 2003 ja silloin miesten kärkikolmikko oli Thierry Gueorgiou, Antti Harju, Janne Salmi. Tältä kolmikolta kyllä löytyy mittavan palkintomäärän lisäksi myös pitkä ura suunnistuksen valmennus-, managerointi- ja kommentaattoritehtävien parista. Minkälainen kädenjälki suunnistusmaailmaan jää kolmikolta Kirmula, Savolainen, Seppä – se varmasti nähdään joidenkin vuosien kuluttua.

Puolustusvoimien urheilujoukoissa Toukon osalta aletaan olla jo loppusuoralla, mutta sen sijaan kilpailukauden osalta edessä on vielä tiivistä rupeamaa. Fokus väistämättä siirtyy nyt sprintin puolelle, koska tulevana lauantaina vuorossa on SM sprintti joka viitoittaa tietä myös kuun lopussa järjestettäviin EM-kilpailuihin (sprinttimatkat). Metsän puolella Touko nähtäneen lähiviikkoina lähinnä viesteissä joista seuraavana tulevan sunnuntain SM-viesti Hälvälässä. SM sprintti- ja viestiviikonloppuna Turun Suunnistajat on muutenkin liikkeellä laajemmalla pohjalla kuin Pohjois-Karjalassa. Onnistumisten kautta kohti syksyä!

Yhteistyössä