25mannan tunnelmia

8.10.2023 Heikki Pesola

Perinteinen 25manna-viesti kilpailtiin lokakuun ensimmäisenä lauantaina Tukholman liepeillä Botkyrkan Lidassa. Kyseessä oli melko perinteinen Manna-maasto joka suomeksi sanottuna tarkoittaa polkurikkautta, vaihtelevia mäki- ja kalliomaastoja ja paikoitellista pienipiirteisyyttä. Yleensä mannat on järjetetty jonkin sortin ulkoilualueella jonka metsä ei ole kunnon talouskäytössä. Turkulaisista maastoista esimerkiksi Kuninkojaa voisi puhtain paperein kutsua Mannan tyyppimaastoksi. Kilpailukeskus oli tuotu paikallisen laskettelurinteen kupeeseen siten, että avausosuudella ennen K-pistettä piti kivuta kokonainen laskettelubaana ylös saakka. Mistään Kitzbuhelin syöksyrinteestä toki ei puhuta, mutta lähes Hirvensalon kokoinen töyräs kuitenkin.

Turun Suunnistajien tilanne viesteissä on kutakuinkin se, että mitä useampiosuuksinen viesti sitä haastavampi se on. Ihan jo joukkueen kokoamisen suhteen, mutta on myös useita ikäsarjoja joissa on vähän hiljaisempaa tällä hetkellä. Turun Suunnistajat on osallistunut ensimmäisen kerran 25mannaan vuonna 1987. 90-luku ja 2000-luvun alkuvuodet olivat tunnettuja seuran huipputoiminnan menestyksestä, ensin miesten ja perään myös naisten osalta. Seuran tason leveydestä kertoi kuitenkin se, että huippuaikoihin osui myös 25mannan voitto vuonna 2000. Tämän vuoden mannassa 1987 joukkueesta oli mukana vain Marko Virta ja 2000 voittajajoukkueen juoksijoista vain Jani Tamminen oli nyt mukana. Molemmissa joukkueissa juoksi esimerkiksi edelleen TuS:n paidassa aktiivisesti suunnistavat Janne Salmi ja Jani Laine jotka toki tällä kertaa eivät olleet mannassa mukana.

Vuoden 2023 TuS:n ykkösjoukkueen viestiä vei avausosuudella loppukauden kilpailuissa hyvin onnistunut Valtteri Kankainen. Aivan parasta vetoa ei Valtteri avaukseen saanut ja eroa tuli reilu kuusi minuuttia sijoituksen painuessa vähän sadan päälle. Elli Kyläkoski teki vahvaa työtä kakkososuudella ja sijoitus alkoi vähitellen koheta selvästi sadan paremmalle puolelle. Kolmososuudella Amanda Lounela, Ilona Haapasaari, Elias Nikkilä ja Vladimir Nironen tekivät suht tasaista työtä toisiinsa nähden ja joukkueen sijoitus jo 89. Nuorten valloittama nelososuus oli vielä edellistäkin osuutta tasaisempi TuS-juoksijoiden kesken. Ella Mäkelä, Elli Tetri ja Martta Korte saapuivat alle minuutin sisällä vaihtoon ja Ellen Fröjdö hieman näitä myöhemmin. Osuusajoissa koko porukka noin minuutin sisällä toisistaan. Hienoa!

Vitososuudella tilanne tasottui entisestään kun Ville Sundelin, Simon Fröjdö, Juho Rajaniemi ja Oskari Nummelin saapuivat vain 55 sekunnin sisällä toisistaan vaihtoon. Tässä joukkueen rakentaminen onnistui erinomaisesti. Porukka kasassa, osuuden sisällä myöhempi oli aina hiukan aiempaa juoksijaa nopeampi ja Oskari muita nopeampana kasasi porukan. Kuudennella osuudella Hanne Manderbacka, Laura Jerkku, Venla Kinnala, Jenny Vuori jatkoivat tasaista työtä TuS:n sijoituksen ollessa vaihdossa 66. Seiskaosuudella joukkueen sijoittelu ei täysin onnistunut sillä ensimmäisenä lähtenyt Joni Holmroos oli porukan selvästi paras ja ”häntä” oli jo 13,5 minuutin mittainen. Tuntuvaa tämä oli siinä mielessä, kun 23. osuuden Daniel Stenholmille lähtölupaa ei heltinyt ennen kuin koko 7.osuus oli vaihdossa. Daniel kuitenkin kiitti kartasta ja etenki todella kovaa vauhtia 4,2 kilometrin osuuden (6.16/km). Otto Itkonen ja Heini Rintainen jatkoivat TuS ykkösen viestiä ja loppusijoitus 63. TuS:n kakkonen oli jo laivaan astuessa kolme henkeä vajaa ja siihen vielä pöytäkirjan vakuudeksi allekirjoittaneen vääntynyt nilkka (7.osuus) niin suoritusta ei kakkoselle tullut.

Sijoitus oli siinä haarukassa missä se useamman kerran viime vuosina on ollut (mm. 2022 61. 2017 63.). Jos viime vuotinen sijoitus sillä kokoonpanolla oli jopa alakanttiin, tämän vuotisesta suorituksesta jäi plussan puoleinen olotila. Manna on ollut jo pidempään TuS:lle haastava rasti menestyä, mutta tottakai lukuisat poissaolot vaikuttivat. Jos katsoo kovimpia suomalaisjoukkueita niin kyllä siellä lähes parhaalla mahdollisella porukalla taas mentiin. Nyt etenkin miesten edustusryhmästä oli lukuisia merkittäviä poisjääntejä, kun esimerkiksi Touko Seppä, Ferenc Jonas, Zoltan Bujdoso, Daniil Fomin, Aston Key, Laurits Bidstrup, Justus Vuori ja Sakari Holmroos olivat pois. Naisista pois olivat ainakin Ella-Noora Rahkola ja Emmi Haavisto.

Kahden viikon kuluttua laitetaan vuoden 2023 viestikalenteri kansiin Halikkoviestin merkeissä. TuS luonnollisesti mukana myös Halikossa ja sinne pyritään saamaan sellainen edustusjoukkue viivalle, että paluu takaisin 10 sakkiin onnistuisi.

Yhteistyössä