Halikkoviestistä 8. sija

21.10.2023 Heikki Pesola

Suunnistuksen kesäkausi ainakin viestien osalta saatettiin komeissa merkeissä päätökseen Halikkoviestissä. Joskus taannoin viestikautta jatkettiin vielä tämän jälkeenkin Smålandskavlenissa eli Smolkussa, mutta kyseinen ei ole enää aikoihin ollut suomalaisseurojen kalenterissa ja koronan jälkeen lienee jo kokonaan poistunut kalenterista. Halikkoviestin konsepti sen sijaan pitää. Jälleen kerran viesti säilyi loppuun asti todella tiiviinä ja jännittävänä. Puitteet olivat tuttuun tapaan myös priimaa ja kisakeskuksen keskiöön tuotu Jukola-henkinen screeni tv/gps-seurannalla on osoittautunut hyväksi profiilin nostajaksi.

Turun Suunnistajien Halikko-saagassa vuoden 2020 4. sijan jälkeen suunta oli vähän huolestuttavallakin tavalla laskusuunnassa pudoten ensin 11. ja viime vuonna peräti 19. sijaan. Kuluneen viikon alussa seuralaisille lähetetyssä Halikko-infossa tuotiin jo julki, että tänä vuonna paluu kympin sakkiin on ykkösjoukkueen virallinen tavoite. Ja tavoite onnistui hienolla tavalla, kun TuS nappasi 8. sijan tämän vuoden Halikossa! Seitsemäs sijakin oli aivan loppusuoran kamppailun päässä. Tällä kertaa se hävittiin.

Viesti lähti käyntiin kovavauhtisella avausosuudella jossa tahtipuikkoa pääsääntöisesti heiluttivat 18-vuotiaat pojat muutamien erittäin kovavauhtisten 45-50v miesten tukemana. TuS:lla Janne Salmi tuli avauksesta vaihtoon sijalla 22. 4.50 kärjen takana. Janne kertoi avauksen olleen fyysisesti aika raaka, kun pojat pitivät tossulla erittäin kovaa kyytiä. Kakkososuudella TuS:n asetelmat kohenivat aivan huomattavasti, kun Daniel Stenholm, Jani Laine ja Jenny Vuori tekivät erinomaista työtä jokainen. Vaihtoon sijalla 6. ja yhtäkkiä enää 2.02 kärjen takana! Alustavasti tuloksia selatessa TuS:lla oli kakkososuuden kovin kolmikko ainakin siten, että 3. parhaan aika oli kovempi kuin kellään muulla.

Kolmosuusuudella matkaa taittoivat 25mannassakin samalla osuudella olleet nuoret Ella Mäkelä, Ella Tetri ja Ellen Fröjdö. Tasaisessa rintamassa tytöt vaihtoon sijalla 6. +3.31 kärkeen. Erinomaista! Nelososuudella Elli Kyläkoski ohitti odotetusti jo melko alussa Jukka Lehtosen ja Marko Virran, mutta se ei oikeastaan tässä kohtaa haitannut ja Jukan ja Maken tullessa melko tasaisesti vaihtoon TuS sijalla 8. +5.28 kärjestä. Homma hallinnassa! Ellin kaula edellisellä osuudella ei haitannut, kun tiedossa oli että Valtteri Kankainen voisi olla muita osuuden juoksijoita sen 1-3 minuuttia nopeampi. Valtteri ohittikin Juho Rajaniemen ja Oskari Nummelinin, mutta koko kolmikko vaihtoon erittäin tiiviisti ja taas TuS peräti neljäntenä vaihdossa! Venla Kinnala pääsi 14. osuudelle irti erittäin kovassa paikassa. Ympärillä oli maajoukkuenaisia sekä Suomen kärkeä joten oli odotettaakin, että tällä osuudella mm. TuS:n takana olleet Parma ja Paimion Rasti tulisivat jättämään TuS:a selvästi. Venla teki kuitenkin varmaa työtä ja saapui vaihtoon sijalla 8.

Ankkurisuudella Touko Seppä juoksi pitkään ”ei kenenkään maalla” eli melkolailla yksin. Eteen eroa oli useampi minuutti ja takaakaan ei ketään aivan justiinsa ollut tulossa. HS:n kakkosjoukkueen Pauli Leinosen selkeä virhe muutti kuitenkin asetelmia ja yhtäkkiä Touko etenikin HS 2:n kanssa tähtäimessä sija 7. Näytti selvältä, ettei takaa vauhdikkaasti edennyt Södertäljen Johan Ek-Larsson tähän junaan enää ehtisi. Loppukiritaisteluksi meni joka tällä kertaa Leinoselle. TuS kuitenkin mainiosti 8. ja Touko juoksi ankkurisosuuden kovempaa kuin kukaan edellä menneistä. Vain Valkeakosken Aaro Aho oli Toukoa nopeampi osuudella.

Kahdeksas sija oli erinomainen veto tähän kohtaan. Eikä hirveästi jossiteltavaa jäänyt. 14.osuuden vauhti oli maajoukkuenaisilla rajua ja TuS:n reservistä korkeintaan Olesia Riazanovalla olisi siihen ollut hyvänä päivänä sanomista. Maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi näillä kuitenkin mennään. Muuten ykkösjoukkueen kokoaminen onnistui erinomaisesti. Kaikilla osuuksilla A-B-C järjestys onnistui ja osuusajat menivät tuossa järjestyksessä. Ennen kaikkea tasaisuus takasi sen, ettei Venlan tarvinut odotella puomilla juuri ollenkaan. Tässä suhteessa TuS oli varmasti päivän tasaisimmin 5.vaihtoon tulleista joukkueista.

Kolme joukkuetta Halikkoon lähetettiin ja kaikille kolmelle joukkueelle hyväksytty suoritus! Ykkönen 8. kakkonen 35. ja kolmonen 77.

TuS:n ykkösjoukkue. Ylhäältä: Jukka Lehtonen, Marko Virta, Juho Rajaniemi, Valtteri Kankainen, Oskari Nummelin, Touko Seppä. Alarivi: Venla Kinnala, Daniel Stenholm, Elli Kyläkoski, Ella Tetri, Ella Mäkelä, Ellen Fröjdö, Janne Salmi. Edessä: kokoaja Heikki Pesola. Kuvasta puuttuvat Jani Laine ja Jenny Vuori.
Yhteistyössä