Turun Suunnistajien vuosi 2023

31.12.2023 Heikki Pesola

Jälleen koittaa aika jolloin on hyvä hetki vetää yhteen kuluneen vuoden asiat ja ehkä tehdä joitain toiveita tulevalle vuodelle!

Järjestettävien kilpailuiden saralla vuosi 2023 oli Turun Suunnistajilla ns. perinteinen eli vakiintuneet Kevätyön viesti ja Nuorisoviesti olivat ohjelmassa. Perinteitä hiukan horjutettiin korona-aikana jolloin Kevätyön viesti jäi kaksi kertaa järjestämättä, mutta sen sijaan Nuorisoviestissä ei taukoja tullut silloinkaan. Naantalin Merimaskussa pidetty KYV oli edellisen vuoden tapaan Viestiliigan osakilpailu ja tämä tietysti näkyi osanottajamäärissä pitäen ne korkeahkona. Miesten viestiin osallistui 94 joukkuetta joka on viime vuosien Viestiliigan tasoa peilaten ylempää segmenttiä. Naisten viestissä oli mukana 44 joukkuetta joka sekin on kohtuullinen lukema joskin kolmisenkymmentä vähemmän kuin kahta viikkoa aiemmin järjestetyssä Finnspringin viestissä. Kevätyön viestissä oli viime vuoden tapaan mukana myös HD16- viesti sekä kuntoviesti.

TuS:n toinen perinteinen viestikilpailu Nuorisoviesti järjestettiin viikkoa normaalia aiemmin Ilpoisten kuntoradan maastossa.

Kuntorastien osalta jatkettiin nyt jo vakiintuneella sapluunalla eli Talvirastit kattoivat joulutaukoa lukuun ottamatta kellojen talviajan lauantait ja Turkurastit kesäajan keskiviikot yhdessä Maarian Mahdin ja Hirvensalon Heiton järjestämien rastien kanssa. Vakiintumista kuvasi myös se, että toisin kuin parina aiempana vuonna nyt korona-ajan rajoitukset eivät enää olleet tapahtumia rajoittamassa. Sen sijaan vaihtelevat kelit aiheuttivat etenkin Talvirasteille melko suurta osanottajamäärän vaihtelua. Talvisaikaan Turussa ja Turun seudulla on myös melko suuri määrä tapahtumatarjontaa suunnistajille ja tämä luonnollisesti jakaa jonkin verran väkeä eri tapahtumiin. Viime kädessä lajin osanottajamäärät hyödyttävät kaikkia toimijoita, mutta totta kai on tärkeä pitää huolta että omien tapahtumien ”tuote” on kunnossa ja ajan tasalla myös koventuneessa kilpailussa. Turkurasteilla määrät olivat paremmalla tasolla, mutta painotus oli selvästi Jukolaa edeltävissä viikoissa. Silloin TuS:n kerroilla nähtiin kolme kertaa jopa 300-350 kävijän määriä. Impivaarassa ja Valpperissa tarjoiltiin myös yösuunnistusta ennen Jukolaa.

Edustuksen osalta katseet olivat erinomaisen 2022 jälkeen erityisesti miesten viestijoukkueen tekemisiin. Jukolan 20.sija ja Viestiliigan kärkipään sijat olivat nostaneet TuS:n osakkeita ja liiton Saarisen sekä Kähärin keväisessä Viestiliigan ennakossa TuS:n miehet nostettiin yhdeksi haastajaksi koko kaudelle. Valitettavasti viestikaudesta tuli odotuksiin nähden heikko. Ongelmia aiheuttivat niin yksittäisten urheilijoiden terveystilanteet kuin myös harmilliset epäonnistumiset viesteissä siellä täällä. Tiomilassa TuS:n viesti jäi kokonaan ilman hyväksyttyä suoritusta. Jukolassa TuS eteni vielä 4. osuudella sijan 15 paikkeilla, mutta seuraavan osuuden suuren suuret vaikeudet pudottivat sijan yli 40 jossa se pysyi maaliin saakka. Kevätyön viestin 7. sija oli kauden paras yksittäinen viesti.

TuS:n naisten viesteissä asetelma oli jopa päinvastainen. Odotuksia ei kovin paljoa oltu hehkutettu tälle kaudelle, mutta positiivisiakin ilmeitä nähtiin. Koko joukkueen vahvat onnistumiset olivat toki kiven alla johtuen tämän hetkisen naisedustuksen kapeudesta, mutta useat yksittäiset onnistumiset nostivat kuitenkin TuS-naisten viestikauden yleisilmettä plussan puolelle. Tällaisiksi nostoiksi mainittakoon esimerkiksi Ella-Noora Rahkolan saapuminen Finnspring- viestin avaukselta 10. vaihtoon, Jenny Vuoren rohkeat esiintymiset Tiomilassa sekä muissa viesteissä ja Elli Kyläkosken varmat otteet useamman viestin väliosuudella.

Henkilökohtaisissa suorituksissa TuS:n edustuksen vuosi oli vahvasti Touko Sepän. Touko vakiinnutti vuoden 2023 aikana paikkansa Suomen edustustehtävissä siten, että häntä voidaan pitää varteenotettavana edustajan Suomi-paidassa millä tahansa matkalla. MM-edustus tarjoutui pitkällä matkalla jossa Touko tekikin onnistuneen suorituksen sijalle 25. Edustustehtäviä Suomi-paidassa tarjoutui syyspuolella myös sprinttiin. Kotimaan SM-kisoissa Touko saavutti 3. sijan SM pitkällä, 4. sijan SM sprintissä sekä 6. sijan SM keskimatkalla. Rankipisteissä Touko oli Suomen miesten 2. vuonna 2023. Touko jatkaa maajoukkueen haastajaryhmässä myös vuonna 2024.

Muiden TuS:n miesten henkilökohtainen edustuskausi oli vaikeampi. Rakenteellisena muutoksena totta kai oli jo tiedossa, että samanlaista ”estotonta” menestystä ei voinut olla luvassa, kun TuS:n huiput kaikki olivat jo yleisessä sarjassa. Vuosina 2019-2022 TuS:n kaverit saavuttivat yli 10 nuorten MM-mitalia. Nykyporukasta kansainvälisesti menestyneimmän (sprintin MM 5. 2022) Aston Keyn edustuskausi jäi sitkeän vaivan takia kokonaan väliin. Daniil Fominin epäkiitollinen rooli on ollut odottaa kansainvälisten liittojen keväisiin kokouksiin jossa on linjattu osallistumisoikeus tulevan kauden kilpailuihin. Sattuneesta syytä sivussaolo on jatkunut arvokilpailujen osalta. Zoltan Bujdosolla on ollut epäonnea matkassa. Kaksi perättäistä Jukolaa on jäänyt välistä ja tänä vuonna menoa hidasti vielä kesäkuun lopussa aiheutunut nilkan vääntyminen joka piti Zoltin sivussa kiikkerältä metsäpohjalta parin kuukauden ajan. Kotimaisista voimista Justus Vuoren ja Sakari Holmroosin kausi jäi joko osin tai kokonaan välistä. Jos jonkun TuS-edustuslaisen osakkeet nousivat vuoden 2023 aikana niin se oli Valtteri Kankainen. Muutto etelään uusien harjoitusmaastojen äärelle ja hyvät suoritukset niin SM yössä (A-finaali) kuin syksyn viesteissä loivat uskoa myös tulevaan vuoteen!

Naisten edustuksen henkilökohtaisten kilpailujen kohokohta oli Elli Kyläkosken 2. sija SM erikoispitkällä sekä 4. sija Knock Outin SM-sprintissä (D18). Lisäksi Elli nappasi 8. sijan SM yöstä. Naisten yleisessä sarjassa sekä Jenny Vuori että Heini Rintanen ylsivät parhaimmillaan SM-kisoissa sijalle 36. Jenny sprintissä ja Heini SM-yössä.

TuS-nuorten osalta yleisilme on ollut, että väkeä on mukana muutamaa viime vuotta enemmän ja pienen tauon jälkeen TuS-edustusta on nähty myös 15/16-sarjoissa. TuS-nuorten vuoden 2023 kovin yksittäinen teko lienee Ungdoms Tiomilan 3. sija. Joukkueessa olivat mukana Ella Tetri, Martta Korte, Iiro Lähteenmäki, Siiri Holmroos, Kerttu Haavisto, Venla Pentikäinen sekä Daniel Stenholm. SM-viestissä D15- joukkue Ella Tetri, Ella Mäkelä, Ellen Fröjdö sijoittui seitsemänneksi. SM-ikäisissä henkilökohtaisia plakettisijoja saavuttivat Ellen Fröjdö (SM yö 5. SM sprintti 6.) sekä Ella Tetri (SM keskimatka 8.). Daniel Stenholm hallitsi H13- sarjan henkilökohtaisia kilpailuja kauden mittaan ja juoksi 18-sarjalaisten joukossa osuusajoissa 10 sakkiin Hyvinkään Nuorten Jukolassa elokuussa. TuS-nuorison toimintaan vuonna 2023 vaikutti myös uuden valmentajan mukaan tulo. Piffenin paidassa itsekin kovia suorituksia tehnyt Alexandra Enlund aloitti elokuussa Turun Suunnistajien nuorisovalmentajana. Allekirjoittanut lupaa tehdä Alexandrasta myös haastattelun näille sivuille alkuvuonna!

Koko seuran yhteisiä, eri ikäluokat yhdistäviä tapahtumia ovat perinteisesti olleet lokakuiset 25manna ja Halikko-viesti. Erityisesti nostettakoon esille Halikkoviesti jossa TuS palasi ”lupausten” mukaisesti pienen tauon jälkeen kympin sakkiin. Kahdeksas sija hyvätasoisessa Halikossa oli mannaa urheilijoille ja jätti viestikauden loppuun hyvän maun.

Kilpailukauden jo jäädessä talvitauolle valittiin Turun Suunnistajille myös uusi puheenjohtaja. Itsekin aktiivisuunnistajana seurassa vuosia kilpaillut Oskari Nummelin aloitti seuran puheenjohtajana heti marraskuun vuosikokouksesta alkaen. Poikkeuksellinen ajankohta johtui siitä, että aiempi puheenjohtaja jätti tehtävän kesken kauden ja tehtävää hoiti vt:nä varapuheenjohtaja Emmi Haavisto. Oskarin toimikausi kestää nyt 2025 loppuun. Onnea ja menestystä myös Oskarille uuteen vuoteen! (juttu tästäkin tulossa piakkoin).

Sellainen oli karkeasti TuS:n vuosi 2023. Uuden vuoden lupauksia vai jotain muuta ensi vuodelle? Tietysti lähtökohta on se, että pelkkien lupausten varassa tällaisen seuran toiminta ei pyöri. Toimintasuunnitelman tavoitteita pyritään laittamaan täytäntöön myös ensi vuonna. Seuran suurin yksittäinen asia vuonna 2024 tulee olemaan WMOC eli veteraanien MM-kilpailut. TuS:n osuus on järjestää elokuun alussa sprintin karsinta ja finaali Turussa. Tämä edellyttää mittavaa talkoolaispanosta seuran jäseniltä ja mukaan on tervetullut jokainen!

Hyvää uutta vuotta!

Yhteistyössä