Hiihtosuunnistus vakuutti TuS-nuoret Hämeen leirillä

5.2.2024 Heikki Pesola

Perinteikäs laji hiihtosuunnistus löi tosissaan läpi Turun Suunnistajien nuorisossa helmikuun alun Hämeen leirillä. Aiempi lajitausta puuttui ennen viikonloppua lähes koko porukalta mitä selittänee ihan jo se, että mahdollisuuksia kilpailla tai edes kokeilla lajia ei ole hirveästi eteläisessä Suomessa ollut. Kilpailussa käytetään erillistä karttatelinettä ja hiihdetään kapeita uria myös ylämäkeen luistelusuksilla. Turku-Helsinki-Tampere- kolmion sisällä kilpailuja on ollut viime vuosina lähinnä Hauho-Tuulos- kulmilla ja välillä Valkeakoskella. Varsinais-Suomessa ei ole tainnut kilpailuja pahemmin olla vuosituhannen alkuvuosien jälkeen. Hyvänä talvena esimerkiksi Virttaankangas tarjoaisi mallikkaatkin puitteet lajille, mutta yhden kilpailuviikonlopun tai jopa laadukkaan harjoituksen valmistaminen vaatisi pitkät ennakkovalmistelut, myös usean kymmenen kilometrin urien ajoa. Tänä vuonna tilanne kuitenkin oli se, että Hämeessä hiihtosuunnistuksessa päästiin kilpailemaan ja mukana oli myös toistakymmentä Turun Suunnistajien nuorta. Seuraavassa viikonlopun tunnelmia!

Juniorien lumileiri rakennettiin Hauhon Sisun hisu-kisojen ohjelman ympärille. Kyseessä oli hieman erilainen reissu, kun hiihtosuunnistus oli lähes kaikille uusi laji. Perjantaina haettiin vähän lumituntumaa hiihtolenkillä ja lauantaina päästiin jo hiihtosuunnistuksen makuun. Lauantain kilpailuun lähti 12 TuS-nuorta ja lisäksi neljä osallistui kuntosarjaan. Lauantain kilpailu oli fyysisesti haastava. Etenkin ylämäet tuottivat haasteita, kun aiempaa tuntumaa ei ollut millä tavoin ylämäet parhaiten kapeilla hisu-urilla klaarataan. Tasatyöntö ylämäkeen on vaativa laji jota haastaa myös se, että lumeen ei välttämättä saa samanlaista voimaa sauvoilla mitä koneellisesti ajetuilla kansanladuilla. Monella oli siten kädet hapoilla jo ensimmäisellä rastilla. Muutama harmillinen epätarkka leimaus ja väärä kartta osuivat myös lauantain kilpailuun, mutta nämä eivät hyvää yleisilmettä juurikaan haitannut. Koko TuS-nuorten porukka tuli hyvällä asenteella radan läpi ja ”parasta ikinä” kommentit toistuivat jälkipeleissä. Lauantai-iltaa rytmitti vielä tunnin kevyt hiihtolenkki.

Sunnuntain kilpailu aloitettiin erittäin tuulisessa, jopa hyytävässä kelissä. Matkat olivat sunnuntain kilpailussa lauantaita pidempiä, mutta nyt oli mahdollisuus enemmän edetä leveämpää baanaa vauhdikkaasti eteenpäin. Hienoja palkintosijoja nähtiin myös sunnuntaina. Ennen kaikkea kaikilla oli iloinen fiilis ja innostusta lähteä vastaavaan uudelleenkin. Puhuttiin jopa Pandoran lippaan aukeamisesta. Ne jotka nyt osallistuivat kuntosarjaan puhuivat siihen sävyyn, että seuraavalla kerralla se on osallistuminen kilpasarjaan. TuS:n väki ja nuorisotoiminta laajemminkin sai positiivista ”ruutuaikaa” kisakuulutuksen välipuheissa ja useampi pääsi myös paikan päällä ratamestarin haastatteluun.

Hieno juttu, että hiihtosuunnistus löi kunnolla läpi TuS-nuorisossa tänä talvena. Tilausta kyllä vastaavalle on jatkossa ja viimeistään ensi vuonna vastaava leiri tullaan varmasti näkemään!

Yhteistyössä