Turun Suunnistajat Tiomilan Ungdomskavlenin voittoon!

6.5.2024 Heikki Pesola

Toukokuun ensimmäinen viikonloppu, muuttunut mutta sittenkin aika perinteinen Tiomila ja Turun Suunnistajille nuorten viestin voitto. Aloitetaan viikonlopun purkaminen siitä!

Lauantai laitettiin totuttuun tapaan käyntiin nuorten Ungdomskavlenilla. Viestin konsepti: 1. osuudella yksi juoksija, toisella ja kolmannella osuudella kaksi juoksijaa joista vain parhaan aika merkitsee. Tämän jälkeen ankkuriosuus jossa yksi juoksija. Turun Suunnistajilla viesti lähti heti kättelyssä vahvasti liikkeelle, kun Daniel Stenholm tuli vaihtoon kolmantena aivan kärkituntumassa, vain viisi sekunttia Nyköpingin avaajaa perässä. Toisella osuudella Ellen Fröjdö ja Emily Tasala etenivät ensimmäiseen väliaikaan käytännössä tasatahtia. Osuuden lopun Ellen suoritti hieman nopeammin ja saapui vaihtoon pitäen TuS:n edelleen erittäin hyvissä asemissa.

Seuraavalla osuudella Ella Tetri ja Martta Korte olivat myöskin melko tasaisia (osuusajoissa ero minuutin luokkaa) ja Turun Suunnistajat vaihtoon sijalla 9 alle kaksi minuuttia kärjestä. Ankkuri Erikille erinomaiset asetelmat lähteä maastoon! Ankkuriosuuden ensimmäisiin TV-kuviin kärjessä tulivat TSM Prahan 1 ja 2. joukkueen pojat jotka ainakin silmämääräisesti etenivät kuvissa TuS:n kannalta jopa huolestuttavan vauhdikkaasti. Tilanne kuitenkin muuttui jo seuraavalla TV-rastilla, kun TuS:n Erik Heczko oli ottanut kärkipaikan yli 20 sekunnin erolla seuraavaan. Lopulta lähimmäksi haastajaksi nousi Göteborgin sinivalkoiset värit, mutta Turun Suunnistajat Ungdomskavlenin voittoon! Joukkueessa juoksivat: Daniel Stenholm, Emily Tasala, Ellen Fröjdö, Ella Tetri, Martta Korte, Erik Heczko. Turun Suunnistajien kakkosjoukkue Robert Fröjdö, Iida-Maria Rantala, Ella Mäkelä, Venla Pentikäinen ja Iiro Lähteenmäki sijoittuivat viestissä 52.

Tiomilan some-kanavien mukaan Turun Suunnistajat on nyt ainoa seurajoukkue joka on voittanut Tiomilan Ungdomskavlenin neljä kertaa historian aikana. Siinä melkoista faktaa kaikille oranssivalkoisille muisteltavaksi! Viimeksi TuS voitti samaisen viestin vuonna 2008 joukkueella Samuli Koskinen, Laura Neuvonen, Tuulia Viberg, Matti Saari. Turun Suunnistajien nuorison meininki on ollut viime aikoina kaikkinensa myötätuulessa sillä viime vuoden kesällä Ungdomens Tiomilassa TuS nappasi pronssisijan. Ungdomens Tiomila järjestetään yleensä elokuussa ja vastaa enemmän kotimaista Nuorten Jukolaa, kun taas nyt järjestetylle Tiomilan Ungdomskavlenilla ei ole selkeää kotimaista vastinetta, koska Jukolan viestissä ei järjestetä Jukolan ja Venlojen lisäksi erillistä nuorten sarjaa.

Turun Suunnistajien nuorisotoiminta laajemminkin sai positiivista huomiota loppuvuonna 2022, kun Suunnistussäätiön stipendi osoitettiin seuralle nimenomaan pitkäjänteisestä ja menestyksekkäästä nuorisotyöstä. Molemmat termit ovat tärkeitä, koska yleensä vain pitkäjänteisestä (nuoriso)työstä syntyy menestystä. 2000-luvun alussa TuS voitti useiden maajoukkuesuunnistajien tahdittamana sekä Jukolan että Venlojen viestin. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen menestyksellisesti vähän hiljaisempien vuosien jälkeen 2010-luvun alkupuolella seurassa panostettiin nuorisotoimintaan. Palkattujen nuorisovalmentajien joukossa oli viime vuosikymmenenä useita omasta urheilu- ja/tai valmennusurasta tunnettuja suunnistajia. 2010-luvulla seuran nuorisotoiminnassa mukana olleiden ympärille on puolestaan rakennettu 2020-luvun TuS:n aikuisten joukkueita joiden saavutuksiin kuuluu mm. Jukolan viestin 20.sija ja useat Viestiliigan top 10 osakilpailusijoitukset. Pitkäjänteisyyttä ja menestystä myös nykyisille TuS-junioreille kohti tulevia!

Yhteistyössä