TuS:n miehet Tiomilassa sijalle 35.

6.5.2024 Heikki Pesola

Täksi vuodeksi Tiomilan konsepti oli muuttunut aikuisten viestien osalta selkeästi. Miesten Tiomila laitettiin käyntiin 17.30 kolmen lyhyehkön (7,1km, 7,2km, 5,8km) osuuden voimin jonka jälkeen viestiä jatkettaisiin klo 23.30 eteenpäin aamuvarhaiseen saakka. Muutokset herättävät aina keskustelua ja vastarintaakin. Lopulta isompaa poisjääntiaaltoa ei tästä johtuen nähty. Turun Suunnistajilta mukaan lähti tänä vuonna miesten ykkösjoukkue sekä vuoden 1994 Tiomilavinnare (tulosluettelossa Turun Suunnistajat 2).

Daniil Fomin avausosuuksissa on usein ollut vauhdillista draivia. Kevätyön viestissä sitä oli ehkä liikaakin ja Finbyn hiihtokeskuksen takametsissä jälki oli pahaa. Finnspringin kakkososuuden tasapainoinen viestisuoritus loi taas uskoa ja Daniil näytti Nynäshamnissa KYV:n olleen jo taakse jäänyttä aikaa. Viime vuoden hylsystä johtuen TuS:n lähtönumero oli 79 joka edellytti melko kovaa alkua hyvien asemien turvaamiseksi. Näin Daniil tekikin ja eteni ensimmäisissä väliajoissa erittäin lähellä kärkeä. Loppuvaiheissa tuli yksi selkeä pummi ja tämä pudotti asemia jonkun verran. Vaihtoon sijalla 41. ja ero kärkeen +1.32. Daniil totesi, että perinteisellä Tiomilan 10km plus avausosuudella tällainen koukku olisi ollut hyvin paikattavissa, mutta alle 40min pätkällä ukkoja menee ohi välittömästi ja juoksemalla ei tahdo sitä pystyä paikkaamaan.

Kakkososuudella Mihaly Ormay esiintyi ensimmäisen kerran suurviestissä TuS:n paidassa. Hyvinkin yli osuuden puoliväliin Mihaly eteni hyvin lähellä kärjen vauhtia, kun eroa oli tullut lisää vain noin minuutti. Lopun 2-3km aikana matka alkoi kuitenkin hieman painaa ja vaihtoon tultiin n.2,5 lisäminuutin kera kokonaiseron ollessa +5.17 sijan pysyessä suht samoissa (nyt 42.). Kolmannella osuudella vasta hiljan takaisin juoksuharjoittelun pariin palannut Valtteri Kankainen oli kovassa kyydissä. Vasta huhtikuussa päättynyt parin kuukauden juoksutauko tuntui tietynlaisena kovuuden puutteena 30-40min kovavauhtisella osuudella, mutta Valtteri tsemppasi homman kaikesta huolimatta loppuun saakka kohtuudella. Iltatauolle mentiin asetelmissa: TuS sija 53. ero +9.48.

Ferenc Jonasille sopivimman ja joukkueelle ”hyödykkäimmän” suurviestiosuuden löytäminen ei ole ollut aivan klaari juttu. Viime vuoden viesteissä kokeiltiin avausosuutta jotka toki menivät asianmukaisesti, mutta eivät ehkä kuitenkaan aivan sellaista mihin moninkertainen nuorten MM-mitalisti voisi osuudellaan kyetä. Nyt Tiomilan ”långa natten” ilman hajontoja natsasi sekä Ferille että joukkueelle aivan telkkänä. Osuudelle muodostui selkeät junat: kärkijuna, mm. Topi Syrjäläisen ja Joakim Svenskin rytmittämä ns. kakkosjuna ja sitten 9-10min kärjen takaa edennyt ns. kolmosjuna. Ferille tuo kolmas letka sopi erittäin hyvin ja mitään toisella tunnilla tapahtuneita hyytymisiä ei nähty. Vaihtoon sijalla 30. +9.14 kärjen takana. Mahtava suoritus!

Vitososuudella Juho Rajaniemi joutui heti alusta alkaen kovaan kyytiin. Ympärillä eteni pitkän yön kolmosletkan kovia kavereita ja Juho totesi vauhdin etenkin alussa olleen tämän hetken kondikseen liian kova. Vaihtoon sijalla 50. ja ero kärkeen +20.33. Kuudennella osuudella TuS:n viestiä vei jo päivällä Ungdomskavlenin voitokkaasti ankkuroinut 16-vuotias Erik Heczko. Lumonite päässä homma sujui samaan varmaan tapaan kuin päivälläkin. Erik kertoi, että otti vauhdista kovinta terää pois joissain kohdin välttyäkseen virheiltä. Niitä ei tosiaan juurikaan tullut. Vaihtoon sijalla 49. ja ero kärkeen +26.30. Hieno suoritus nuorelta Erikiltä!

Seitsemännellä osuudella Oskari Nummelin eteni yli osuuden puolivälin vauhtia joka tarkoitti vain muutaman lisäminuutin karttumista kärkeen. Aivan viimeiset pari kolme kilometriä olivat kuitenkin vaikeammat ja takkiin tuli myös fyysisellä puolella. Sija vaihdossa 47. ja ero +37.34. Kahdeksannella osuudella Laurits Bidstrup Möller joka teki sellaista tasaisen varmaa työtä eikä oikeastaan löytänyt suorituksestaan mitään kokonaisaikaan olennaisesti vaikuttavia koukkuja. Vaihtoon sijalla 41. +45.34.

Yhdeksännellä osuudella Zoltan Bujdoso eteni vaihtelevasti. Alku sujuvampaa, mutta välillä 5,9km – 8,2km tuli yli viisi minuuttia lisää eroa kärkeen ja teltalla parin vuoden takainen keskimatkan nuorten maailman mestari pystyikin nostamaan jo tuoreeltaan esille useampia kohtia joissa tekeminen olisi voinut vieläkin parempaa. Sijoituksellisesti homma pysyi kuitenkin hyvissä kantimissa ja Touko ankkurisosuudelle sijalla 41. Pitkän matkan aikuisten MM-kävijä Touko pystyikin kohentamaan suorituksellaan Turun Suunnistajien sijoitusta useammalla pykälällä ja joukkue maaliin sijalla 35. !

35. sija oli TuS:n miehille paras sijoitus vuosikausiin. Vaikka allekirjoittaneella oli käden ulottuvilla seuran historiikki ja pääsy maailman laajuiseen webiin niin varmaa vastausta ei löytynyt minä vuonna sijoitus on viimeksi ollut parempi kuin 35. Todennäköisesti se on tapahtunut miesten kovimpien huippuvuosien jälkeisenä aikana vuosien 2004-2007 välillä.

Suomalaisseuroista suurviestien kovimpaan segmenttiin ovat paikkansa vakiinnuttaneet HS, Pyrintö, Kalevan Rasti, Koovee, Nouseva-Voima, TuMe sekä nyt myöskin MS Parma. Nämä yleensä löytyvät molemmissa suurviesteissä vähintään 20 joukosta satoi tai paistoi. Hieman taaempana joukkueita kuten Navi, Lahden Suunnistajat, Paimion Rasti, välillä myöskin TuS (2022 Jukolan 20.). Segmenttitason nosto on tällä TuS:n porukalla täysin mahdollinen, mutta edellyttää kyllä että kaikki ovat ehjänä ja käytettävissä ja juoksuvauhdin keskitaso on joukkueessa vielä nykyistä kovempi. Aikuisten henkilökohtaisissa kilpailuissa pitää myös näkyä tuloslistoilla laajemmalla rintamalla. Viestisuunnistus on toki oma juttunsa, mutta helposti jäädään vähän toiveajattelun tasolle jos viesteissä on odotuksena venymisen taso jota henkilökohtaisissa kisoissa ei ole nähty.

TuS:n Tiomila-viikonlopun yhtenä kohokohtana oli myös 30 vuoden takaisen voittajajoukkueen ”Tiomilavinnare 1994” kokoon saaminen ja viestin suorittaminen. Rasmus Ödum, Lassi Virtanen, Pasi Tölkkö, Ville Repo, Jouni Hannula, Jyrki Nieminen, Petri Forsman, Jukka Nikulainen, Tommi Tölkkö ja Janne Salmi suorittivat Tiomilan läpi voittajajoukkueen itseluottamuksella ja varmuudella sijalle 142. !

Naisten Damkavlen oli muuttunut täksi vuodeksi merkittävästi. Kyseessä oli nyt kuusiosuuksinen viesti jonka kaksi ensimmäistä osuutta juostiin iltapimeällä ja viestiä jatkettiin yötauon jälkeen aamuosuuksilla 3,4,5 ja 6. Turun Suunnistajien naisjoukkue Jenny Vuori, Heini Rintanen, Ella-Noora Rahkola, Ella Tetri, Ellen Fröjdö, Laura Jerkku sijoittui viestissä 72.

Yhteistyössä