TuS Jukolan 39. Venloissa 61. sija

17.6.2024 Heikki Pesola

Perjantaina kirjoitetussa ”Jukolan aattona” jutussa ounasteltiin tänä vuonna Venlojen viestissä tulevan selvästi viime vuosien parasta tulostasoa. Tarkkaa tulostavoitetta ei oltu laadittu, mutta ”selkeästi sadan paremmalla puolella” ja ”tuntuvakin sijoitusparannus täyttä realismia” tuli ainakin mainittua. Jälkeenpäin ounastelut pitivät kutinsa ja viime vuosilta oikea tulostason vertailukohta löytyi lähinnä Kangasala-Jukolasta jossa TuS:n venlat olivat sijalla 61. joukkueella Olesia Riazanova, Alli Haavisto, Emmi Haavisto, Enni Jalava.

Jenny Vuori sai avaukseen hyvätasoisen suorituksen ja toi TuS:n vaihtoon sijalla 62. +5.21 kärjen perässä. Käytännössä Jenny liikkui samassa letkassa vaihtoon missä oli suunnistajia sijaan 50. saakka. Varsin lupaavaa siis Ella-Nooran kakkososuutta silmäillen. Silloin kun Ella-Nooralla on viesti kulkenut niin tuloksena ollut sellaisia (avaus)osuuksia joihin käytännössä vain hän viime vuosien TuS-naisista olisi kykenevä. Nyt ei aivan nähty Rovaniemen tai Sauvon Finnspring-viestin tasoista osuutta, mutta hyvä seivaus Ellalta kuitenkin tähän tärkeään kohtaan: TuS vaihtoon sijalla 66. Ella-Noora kertoi, että meno oli fyysisesti vahvaa, mutta virhesaldoa kertyi jonkun verran ja tästä johtuen hän ei osuuteen täysin tyytyväinen ollut.

Jukolan aattona- ennakossa nostettiin esille Jennyn ja Ella-Nooran potentiaaliset alkuosuudet ja Elli Kyläkosken tuore valinta nuorten arvokisaedustukseen. Kolmannen osuuden Venla Kinnala jäi erikseen nostamatta ylös, mutta nyt kävi niin että ehkä juuri hänen vahva onnistuminen kolmannella osuudella oli jopa se tarvittava takuupaperi tämän tason TuS-sijoitukselle. Venla teki alussa hajonnalla virheitä, mutta sen jälkeen ero kärkeen ei kasvanut juuri nimeksikään. Se tarjosi Elli Kyläkoskelle hyvän sauman ankkuriosuudella ja Ellihän kiitti luottamuksesta: TuS 1 maaliin sijalla 62. Hieno suoritus TuS:n ykkösvenloilta! Hieno oli myös TuS:n kakkosen suoritus sijalla 101. Venla-debyyttinsä TuS-paidassa tehnyt Annu Pylkkänen teki hyvän avauksen sadan joukkoon vain 8.05 kärjen takana, tätä jatkoi Heini Rintanen, Riikka Ajalin ja Emmi Haavisto. Riikalta muuten lupaava paluu suurviestiin loukkaantumisten ja perhevapaan jälkeen (osuussijoitus 92.)!

Jukolassa Daniil Fomin teki avausosuuden puoliväliin asti aivan erinomaista työtä vain hieman kärjen takana. 7-8 kilometrin paikkeilla tuli valitettava parin minuutin virhesarja. Isompaa rekyyliä tuosta ei onneksi syntynyt, mutta reilu minuutti vielä lisää loppukilometreilla. Vaihtoon sijalla 80. +4.01 kärjestä. Hankala avaus ja Astonin 2022 avausta lukuun ottamatta ei olla viime vuosien Jukoloissa sellaista tykkiosuutta tähän saatu mitä olisi tilauksessa ollut. Avauksella on välitön vaikutus myös toiseen osuuteen ja Feri eteni sinänsä tasaisesti, mutta fakta vaan on se että 80 paikkeilla ympärillä olevat eivät liiku samaa tahtia kuin vaikka 20-30 paikkeilla menevät. Feri kuitenkin teki hyvää omaa työtään ja ero kärkeen ei viimeisen kuuden kilometrin aikana kasvanut juurikaan. Se tarkoitti sijoituksen lähes puolittumista. TuS vaihtoon sijalla 42.

Laurits teki kolmannella osuudella sinänsä tasaista työtä ilman isompia hakuja, mutta fyysinen vire ei ollut parasta. Laurits totesi itse teltalla tuoreeltaan osuuden olleen ”fyysisesti huonoin miesmuistiin”. TuS vaihtoon sijalla 56. Ei katastrofia, mutta tosiasiat täytyy myös kohdata: jokainen edellä 3.osuudelta vaihtanut juoksi osuutensa kovempaa. Huonollakin matematiikalla ymmärtää, että silloin myöskään nousuja ei tehdä. Oskarin suurviestien henkinen koti on viime vuosina ollut seuraava: Tiomilassa mielellään pitkää yötä edeltävä lyhyehkö pimeä osuus ja Jukolassa hämärä/valoisa keskimatkatyyppinen 4. osuus. Ilman isompia häiriöviivoja Osku rasteja lähes valoisassa metsässä nakutteli. Ei mikään tykkijuoksu ja vauhdissa jonkun verran tuli takkiin. Mutta asemat sinänsä pysyivät. TuS vaihtoon sijalla 53.

TuS:n ykkösjoukkueen ehkä suurin onnistuja oli vitososuudella TuS-Jukola- debyytin tehnyt Mihaly Ormay. Jo Tiomilassa oli nähtävissä, että kyky edetä osuutensa kärkipään vauhtia on olemassa. Niin olikin. TuS vaihtoon sijalla 50. ja Mihaly osuutensa 24. Hienoa Misi! Kutososuudella Zoltan jatkoi kevyttä nousua sijoitusksellisesti, mutta aikaeroa kyllä pääsi tulemaan jonkun verran. Touko hoiteli ankkuriosuuden rutiininomaisesti ilman sen suurempia hätätiloja. Sijoituksellisesti noususuunta jatkui ja TuS maaliin sijalla 39.

Sija 39. It is what it is kuten Daniil omassa sosiaalisen median päivityksessään totesi. Täysin erilainen viestin kulku kuin viime vuonna: silloin pitkään etenemistä 15 haminoilla kunnes aamuyön suuret vaikeudet pudottivat sijan 40 pintaan. Nyt taas nousua lähdetiin vähitellen tekemään sieltä 80 haminoilta. Lopputuloksena kaksi sijaa parempi tulos kuin viime vuonna. Tietenkään ei voi tyytyväinen tähän tasoon olla. Positiivista on kuitenkin se, että aika monelle meidän suunnistajalle on osunut yksittäisiä hyviä suorituksia viesteissä sinne tänne. Esimerkiksi Mihaly näyttää selvästi päässeen paremmin sinuiksi tällaisten maastojen kanssa ja vauhti alkaa olla hyvinkin kilpailukykyistä.

Koko Jukola-viikonlopun kovin TuS-suoritus taisi kuitenkin tulla TuS:n kakkosjoukkueesta jossa Erik Heczko teki nelososuudella aivan mahtavan juoksun ollen osuusajoissa peräti kymmenes! Väkevää oli myös isä-Robertin meno kolmososuudella. Osuuden 48. ja nopeammin mitä samalla osuudella ykkösjoukkueessa. Kakkosjoukkue oli 101. eli aivan samalla sijalla kuin TuS-naisten Venlojen kakkosjoukkue. Paljon hyvää siis kaikesta huolimatta Jukola-viikonloppuun!

Yhteistyössä