Touko Seppä SM pitkän pronssille

1.9.2024 Heikki Pesola

Syksyn SM-kisaputki laitettiin elo-syyskuun vaihteessa käyntiin pitkänmatkan SM-kilpailuilla Ruokolahden Lökkiöllä. Rehellistä erämaamaastoa oli tällä kertaa tarjolla. Lukuun ottamatta muutamia Pimiälahden rantatontteja koko finaalimaasto oli tonttivihreästä vapaata. Myöskään peltoja ei kartalla ollut ainuttakaan. Maaston maine on pidempään ollut suunnistajien parissa legendaarinen. Vuonna 1997 tässä maastossa käytiin normaalimatkan MM-katsastukset sen vuoden Norjan MM-kilpailuihin. Jarmo Tonderin vuoden 1997 tyylikäs ja tarkkapiirteinen kartta oli nyt tehty saman kartoittajan toimesta uusiksi näihin kilpailuihin. Kaikki puitteet siis kunnossa!

Touko Sepän alkukausi 2024 jätti toivomisen varaa. Urheilija joka jo vuotta aiemmin oli vakiinnuttanut paikkansa edustustehtäviin ei varmasti ollut tyytyväinen sellaisiin näyttöihin jotka eivät MM- tai EM-paikkaa tuoneet. Mistään katastrofista ei voitu puhua, mutta selkeästi pykälän verran kuitenkin sen riman alla joka olisi näihin arvokisoihin vaadittu. Kun asiantila oli selvä niin Touko otti kesän kilpailujen suhteen vähän kevyemmin. Aikaa ja energiaa vaati myös elokuun alun veteraanien MM-kilpailut joissa Touko vastasi sprintin karsinnan ratamestarityöstä. Viikon takaisessa Viestiliigassa nähtiin kuitenkin taas väkevää suorittamista, kun Touko heilutti tahtipuikkoa käytännössä koko avausosuuden ajan ja tuli selvällä erolla ensimmäisenä vaihtoon.

Jos Viestiliigan avaus vaativassa mikkeliläismaastossa yhtään osviittaa saattoi antaa niin Touko olisi mukana kamppailemassa mitaleista. Viime vuoden SM pitkällä Touko oli pronssilla ja nyt pelissä oli mitalien lisäksi myös muuta: joukkue syyskuun lopun Kuopion maailman cupiin valittaisiin SM pitkän ja SM keskimatkan jälkeen.

Alku lupasi heti hyvää: ensimmäiselle väliajalle hyvä noteeraus kärjen tuntumaan. Aiemmin lähteneen Miika Kirmulan vauhti näytti olevan kautta linjan hurjaa ja myös Toukon takaa tulleen Eetu Savolaisen eteneminen lähes Kirmulan veroista joten kotikatsomon vinkkelistä tilanne viimeistään 10 kilometrin kohdalla oli selkeä: Kirmula ja Savolainen ratkaisevat kullan ja Touko on tosissaan mukana pronssikamppailussa. Erityisen tarkasti kotikatsomoissa seurattiin takaa tulevien Aaro Ahon ja Akseli Ruoholan gps-pallojen liikettä. Arttu Syrjäläinen oli puolestaan löytänyt hyvän vauhdin kuusi minuuttia myöhemmin lähteneen ja Artun kiinni saaneen Eetu Savolaisen junavuorosta, mutta kuuden minuutin ero kummitteli taustalla ja tuo vauhti ei riittänyt tänään mitaliin. Myöskään Aho ja viimeisenä lähtenyt Ruohola eivät saaneet lopussa sellaista myllyä pyörimään jolla mitali olisi tänään otettu. Touko Sepälle siis miesten pääsarjan SM pitkänmatkan pronssimitali viime vuoden tapaan!

Touko kertoi, että oli nautintoa päästä yksin työstämään koko matka raskaassa, mutta todella hienossa maastossa. Lopussa alkoi väsymään ja muutamia heikompia rastivälejä niin ikään, mutta SM pronssiin voi aina olla tyytyväinen.

Tänä vuonna naisten ja miesten pääsarjojen finaaleissa ei Toukon lisäksi nähty muita TuS-paitoja. Tämä on tietysti miinusmerkki ottaen huomioon, että 2020-luvulla TuS:n naisiakin on ollut jopa 4-5 urheilijaa SM-kilpailuiden A-finaalissa. Miesten puolella Justus Vuori ei ole talven operaation ja pitkän juoksutauon jälkeen vielä päässyt SM-tason meininkiin mukaan. Valtteri Kankainen siirsi katseet jo suoraan SM-keskimatkalle ja viestiin. Ulkomaisten urheilijoiden suoritukset olisivat tässä kilpailussa joka tapauksessa olleet U-merkin alla ja TuS:n ”ulkkareita” nähtäneenkin seurapaidassa taas lokakuun viesteissä.

Päivän todellinen paukku nähtiin M50-sarjassa jossa Turun Suunnistajien Jani Laine nappasi SM kultaa! Tämä oli todella hieno veto pitkän linjan Tussilaiselta (Janilla mm. Jukolan viestin voitto Turun Suunnistajien paidassa). Ellen Fröjdö puolestaan otti SM-hopeaa D16- sarjan finaalissa! Turun Suunnistajille siis kultaa, hopeaa ja pronssia tänään. Harmittavasti lauantain karsinnassa kolmanneksi nopeimman ajan D15-sarjassa juossut TuS:n Emily Tasala ei päässyt starttaamaan sunnuntain finaaliin lainkaan. Tuossa D15-sarjassa sunnuntain finaalissa TuS-värejä piti sen sijaan yllä Ella Tetri viidennellä sijallaan.

Yhteistyössä