Daniel Stenholm keskimatkan SM-hopealle

14.9.2024 Heikki Pesola

Kahden viikon takaisissa pitkänmatkan SM-kilpailuissa Ruokolahdella Turun Suunnistajien värit olivat hyvin edustettuna ja mitalia tulikin kotiin päin vietäväksi jokaista väriä. Kaikki mitalistit Jani Laine, Ellen Fröjdö ja Touko Seppä olivat nyt Suonenjoen SM-keskimatkallakin mukana. Lisäksi toisin kuin SM-pitkälle keskarille pääsisivät mukaan myös 14-vuotiaat niin odotettavissa oli, että hyvänä päivänä usea Turun Suunnistajien urheilija tulisi olemaan sarjansa mitalikamppailussa mukana.

Rautalammin SM-keskimatkalla TuS:n kokonaispanos ei kuitenkaan yltänyt kahden viikon takaiselle tasolle. Sitäkin suurempi kunnia niille tai tällä kertaa hänelle ketä TuS:n mitaliputkea piti yllä. Tänä vuonna vasta 14-vuotias Daniel Stenholm otti tänään SM-hopeaa H15-sarjassa! 15-vuotiaissa kovaa suorittamista tehnyt Joakim Savinainen oli jo karsintaryhmässään ylivoimainen lähes kahden minuutin erolla seuraavaan. Daniel suoritti karsintansa myös asianmukaisesti ja jo aamun perusteella näytti siltä, että hän on siinä ryhmässä ketä mitaleista iltapäivällä voisi realistisesti kamppailla. Savinainen meni iltapäivällä menojaan, mutta Stenholmille SM-hopeaa ihan kohtuullisella marginaalilla taakse jääneisiin. Hienoa Daniel!

14-vuotiaalle suunnistajalle säännöt asettavat jonkin verran rajoitteita mitä tulee SM-kilpailuihin. SM-sprintissä 14-vuotiailla on oma sarja jonka Daniel Stenholm voitti tänä keväänä. SM-keskimatkalla 14-vuotias voi osallistua 15-vuotiaiden sarjaan. Sen sijaan SM-pitkällä, SM-yössä ja SM-erikoispitkällä ovet pysyvät vielä vuoden verran säpissä 14-vuotiaille. Huomenna sunnuntaina Daniel osallistuu vielä SM-viestiin H16-sarjassa TuS:n joukkueen ankkurina. Sen jälkeen sitten SM-kisoihin palataan ensi vuoden puolella jolloin peli onkin jo kokonaisvaltaisesti avoin osallistumisten suhteen.

Muilta osin TuS:n SM-keskimatka, etenkin sen finaali jätti kokonaispanoksen osalta nälkää huomiseen viestiin ja tuleviin SM-kilpailuihin. Karsinnan perusteella oli mahdollista, että TuS:n hyvässä vauhdissa olevat Ellen Fröjdö, Emily Tasala sekä viime viikolla KLL:n henkilökohtaisen kilpailun voittanut Ella Tetri taistelisivat kaikki sarjansa mitaleista. Ruokolahdella hopeaa saavuttanut Ellen Fröjdö oli D16-sarjassa lopulta yhdestoista. Tasala, Tetri kuten myös KLL:n tuore mestari ja tässä sarjassa vuotta ali-ikäisenä kilpaillut Martta Korte eivät finaalissa saaneet karsinnan lentoa ja sijoittuivat tällä kertaa 40 sijaluvun päälle. Hyvät karsinnat ja SM-kokemukset joka tapauksessa! Kaikilla selkeä tasonnosto tänä vuonna ja tästä hyvä jatkaa eteenpäin.

Jani Laineen kahden viikon takainen SM-kulta H50-sarjassa oli jopa pienoinen yllätys, kun tiedetään miten väkevä tuo H50-sarjan nimilista on. Ainakin jos herrojen vanhoja meriittejä käydään läpi. Tällä kertaa Jani ei yltänyt aivan Ruokolahden lentoon ja sijoittui finaalissa sijalle 11. Sitä vastoin tämän sarjan TuS-paalupaikan ottikin Jonas Nyman joka jo Ruokolahdella väläytti karsinnassa lupaavasti. Nyt meni puikkoihin myös finaali ja Jonas Nyman hienosti sijalle 9. !

Tuore pitkänmatkan SM-pronssimitalisti Touko Seppä oli ilman muuta päivän mielenkiintoa herättävä TuS-suunnistaja. Mitalien lisäksi panoksena oli valinnat loppukuun Kuopion maailman cupiin. Tällä kertaa yksi iso virhe oli liikaa ja Touko putosi erittäin tiivistasoisessa karsintaryhmässä ulos A-finaalista. Toukon ero karsintaryhmänsä kärkeen oli 2.49 ja marginaali A-finaaliin vain kahdeksan sekunttia.

Miehissä karsinta käytiin tällä kertaa viidessä eri karsintaryhmässä joista jokaisesta 10 parasta meni A-finaaliin. Mukana oli melko paljon myös ulkomaisia suunnistajia jotka eivät voi U-statuksellaan SM-mitaleista kamppailla, mutta ovat A-finaaliin pääsyssä samalla viivalla SM-mitaleista kamppailevien kanssa. Aihe potentiaalinen keskustelun herättäjä, mutta IS-tv:n lähetyksessä kommentaattorina ollut entinen KR:n huippusuunnistaja ja nykyinen valmentaja Antti Harju kuittasi nämä spekulaatiot nopeasti alas. Harjun mukaan kotimaistenkin huippujen etu on se, että meidän SM-kilpailuissa käy Kasper Fosserin ja Simona Aebersoldin tasoisia maailman huippuja kv.tason mittarina. Itse Thierry Gueorgiou oli myös kohtuu aktiivinen Suomen SM-kilpailujen kävijä ja toki myös menestyjä.

Huomenna SM-kilpailut jatkuvat viestien merkeissä. Raportoidaan jahka tulokset saadaan tauluun!