Touko Seppä hurjasteli maailmancupin viestissä

29.9.2024 Heikki Pesola

Kuopion maailmancupin finaaliin osallitui tällä kertaa peräti neljä TuS:a seuratasolla edustavaa suunnistajaa. Touko Seppä ja Laurits Bidstrup Möller vetivät läpi koko setin, kun taas Unkarin paidassa täällä kilpailleet Ferenc Jonas ja Zoltan Bujdoso ottivat osaa vain keskimatkalle ja viestiin. Torstain pitkällä matkalla Touko Seppä oli 35. ja Tanskaa edustanut Laurits Bidstrup Möller 85. Keskimatkalla Touko nosti osakkeita ja oli lopulta sijalla 23. Ferenc Jonas oli keskimatkalla 46. Laurits 66. ja Zoltan heti perässä sijalla 67.

Sunnuntain viestissä Touko oli Suomen kakkosjoukkueen kakkososuudella, kun taas Unkarin joukkueessa Zoltan Bujdoso avasi ja Ferenc Jonas toisella osuudella. Laurits puolestaan oli ankkurina Tanskan kakkosjoukkueessa. Touko oli kakkosuudella mahtavassa vedossa ja nosti joukkueen vaihdossa kolmanneksi vain 13 sekunttia kärjestä. TV-kuvista pystyi kautta linjan aistimaan, että tänään Touko oli selkeästi ahnaalla päällä ja rastit napsuivat just eikä melkein. Hiukan eri sanoin asia tuli todettua Toukon suulla myös Ylen virallisessa tv-haastattelussa. Torstain pitkän voittanut Miika Kirmula ja 3. ja 4. sijan saavuttanut Eetu Savolainen olivat viikonlopun Suomi-hahmot, mutta ilman muuta Toukon vahva osuus oli yksi viikonlopun vahvoja Suomi-hetkiä. Sitä varmasti alleviivasi myös se, että Touko oli osuudella toiseksi nopein ja onnistui ohittamaan osuuden aikana kuluneen viikon henkilökohtaisilla matkoilla erittäin vahvasti esiintyneen Savolaisen.

Tampere 2001, Vuokatti 2013… MM-kisat kotimaassa ovat tuntuneet sopineen erittäin hyvin suomalaissuunnistajille. Taisi asian laita näin olla jo 1979 Ruoveden MM-kisoissa. Tämän viikon perusteella näyttää selvältä, että samaa trendiä on mahdollista jatkaa myös Kuopion 2025 kotikisoissa. Se on ainakin varmaa, että kisa edustuspaikoista tulee olemaan erittäin kovaa etenkin miesten puolella. Muistetaan se, että viikon suomalaismenestyjien lisäksi Olli Ojanaho oli reilu vuosi takaperin Kuopion keskimatkalla täysin ylivoimainen kovassa kansainvälisessä seurassa. Elias Kuukan paluuta toivotaan ja maajoukkueesta myös Topi Syrjäläinen on joutunut olemaan syksyllä sivussa. Vain kolme paikkaa per matka. ”Enskauel!”.

Yhteistyössä