Jukolan aattona

14.6.2024 Heikki Pesola

Turun Suunnistajien miesten Jukolan viestien tuloskäyrä noudatti pitkään hyvin johdonmukaista suuntaa:

2016: 111. 2017: 89. 2018: 78. 2019: 61. 2021: 46. 2022: 20.

Mukana ovat Jukolan viestit sen jälkeen, kun TuS Paimiossa 2015 oli itse järjestävänä seurana poissa kilpailusta. Suunta oli selkeä. Joukkueissa tärkeissä rooleissa olivat suunnistajat jotka itse olivat 2010-luvun TuS-junioritoiminnassa viesteihin kasvaneita. Tätä joukkoa alkoi vuodesta 2018 alkaen täydentää yhä vahvemmin pääosin nuorten arvokilpailuissa eri maajoukkueita edustaneita hahmoja. 2022 tämä kantoi hiidenkivelle https://tus.fi/uutiset/2022/06/20/tus-jukolassa-sijalle-20/ (linkin takaa voi käydä lukemassa Lukkari-Jukolan upeista TuS-suorituksista). 2023 oli viestien osalta vaikeampi ja Porvoossa alkupuoliskon hyvä lento jäi sillä kertaa kesken https://tus.fi/uutiset/2023/06/18/jukolasta-sija-41/ (linkistä Porvoon tunnelmiin).

Tämän kevään Tiomilassa suunta kääntyi taas kohti parempaa 35. sijalla. Se oli muun muassa neljä sijaa parempi mitä vuonna 2022. Jos tähän viime vuosien sijoitusgraafiin ottaisi mukaan myös Tiomilat voisi ajatella, että 2023 laiva kosketti kivikkoa, mutta Tiomilan myötä käyrän suunta olisi taas ylöspäin. Sitä suuntaa lähdetään vahvistamaan myös viikonlopun Lakia-Jukolassa!

TuS:n ykkösjoukkueessa avausosuudella on Daniil Fomin. Ei voi sanoa, että tekee paluun avaukseen, koska Daniil ei ole ikinä TuS:n paidassa Jukolaa avannut! Viime vuonna avasi Ferenc, sitä ennen Aston, sitä ennen Touko, sitä ennen Aston jne. Mutta avauksia kaikkinensa Daniililla riittää, viimeksi Tiomilassa. Toisella osuudella juoksee Tiomilan långa nattenin valovoimaisimpia menijöitä eli Ferenc Jonas. Kolmannella osuudella juoksee Laurits Bidstrup Möller aivan kuten 2022 Lukkari-Jukolassa. Oskari Nummelin on hoitanut tonttinsa 4.osuudella pari vuotta varmuudella ja siitä lähdetään nytkin liikenteeseen. 5.osuudella TuS-Jukola debyyttinsä tekee Mihaly Ormay. Tiomilassa toki Mihaly pääsi TuS-paidassa jo kovavauhtisen 2.osuuden makuun. 6. osuudella TuS:n viestiä vie Zoltan Bujdoso ja ankkuriosuudelle palaa Touko Seppä aivan kuten Lukkari-Jukolassakin.

TuS:n 2.joukkueessa myös mielenkiintoisia nostoja. 3. osuudella juoksee Robert Heczko joka oli Turun Suunnistajien Jukolan ykkösjoukkueessa vuosina 2005-08. 4. osuudella juoksee puolestaan Robertin poika Erik Heczko joka oli mukana tämän kevään Tiomilan Ungdomskavlenin voittajajoukkueessa. Kakkonen kokonaisuudessaan: Kalle Kinnala, Juho Rajaniemi, Robert Heczko, Erik Heczko, Valtteri Kankainen, Sakari Holmroos, Otto Itkonen.

Venlojen viestissä Turun Suunnistajien ykkösjoukkue on: Jenny Vuori, Ella-Noora Rahkola, Venla Kinnala, Elli Kyläkoski. TuS:n ykkönen oli viime vuonna 101. sitä ennen 111. ja Napapiirillä sijalla 87. ja Kangasalalla 60. Viime vuonna suuntaa saatiin tarkistettua ja kaiken realismin mukaan Vuori, Rahkola, Kinnala, Kyläkoski pitäisi olla selkeästi sadan paremmalla puolella. Vuorelta ja Rahkolalta on nähty parhaimmillaan isoissakin viesteissä sellaista menoa, että jos alku lähtee hyvin niin tuntuvakin sijaparannus on täyttä realismia. Ankkuri Elli Kyläkoski valittiin hiljattain nuorten arvokisaedustukseen joten Ellinkin tilanne on kevään takapakkien jälkeen selvästi lupaavampi.

Näillä kohti viikonlopun Jukolaa! Paikan päältä raportoidaan, säännöllisimmin varmasti Turun Suunnistajien Instagram-tilille, ottakaa se seurantaan! Näille sivuille kirjoitetaan syväluotaavampi Jukola-raportti sitten sunnuntaina tai viimeistään maanantaina.

Yhteistyössä